Σάββατο 10 Ιουλίου 2010

Μπλόκο στους καρκινοπαθείς λόγω …καμένης λυχνίας στο “Αττικόν”!

«Έμφραγμα» στην θεραπεία των καρκινοπαθών στο νοσοκομείο «Αττικόν» έχει προκαλέσει μία… καμένη λυχνία.
Δεκάδες ασθενείς ταλαιπωρούνται καθημερινά κατά την υποβολή τους σε ακτινοθεραπεία καθώς ο αξονικός τομογράφος, ένα από τα πλέον αναγκαία μηχανήματα που χρησιμοποιούνται στη θεραπεία τους και επιτρέπει τον ακριβή προσδιορισμό των καρκινικών όγκων προτού αυτοί «χτυπηθούν» με τις ακτίνες, βρίσκεται εκτός λειτουργίας τους τελευταίους....
τρεις μήνες.
Το εν λόγω ανταλλακτικό - γνωστό στο πανελλήνιο έπειτα από την πασχαλινή περιπέτεια υγείας του υπουργού Απασχόλησης κυρίου Ανδρέα Λοβέρδου στο νοσοκομείο της Βέροιας - του εξειδικευμένου αξονικού τομογράφου που διαθέτει το Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του «Αττικόν» έχει εξαντληθεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Οι αρμόδιοι του Τμήματος έχουν ζητήσει επανειλημμένως την αντικατάσταση της λυχνίας, ωστόσο μέχρι σήμερα η διοίκηση δεν έχει ανταποκριθεί στο αίτημά τους.

Το κόστος της λυχνίας κυμαίνεται σε περίπου 35.000 ευρώ.

Στο νοσοκομείο «Αττικόν» υποβάλλονται σε ακτινοθεραπεία 120 ασθενείς ημερησίως σε δύο βάρδιες ενώ η αναμονή των ασθενών για την ένταξη σε θεραπεία ξεπερνά τους δύο μήνες.

Το τελευταίο διάστημα η δυσλειτουργία στο σύστημα προμηθειών μετακυλίεται και στη θεραπεία των καρκινοπαθών.
Οι γιατροί αναγκάζονται να αξιολογούν τα ούτως ή άλλως σοβαρότατα ογκολογικά περιστατικά και να ιεραρχούν ποια μπορούν να εξυπηρετηθούν στο Ακτινολογικό Τμήμα του νοσοκομείου (εάν και εφόσον έχει διαθέσιμο χρόνο) και ποια θα κατευθυνθούν αναγκαστικά εκτός νοσοκομείου με ό, τι συνεπάγεται αυτό για τα αποθέματα των ασθενών και σε χρήματα και σε ψυχική αντοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα ιδιωτικά νοσοκομεία η διαδικασία προμήθειας και αντικατάστασης της νέας λυχνίας ολοκληρώνεται το αργότερο σε δύο ημέρες.

Στα δημόσια νοσοκομεία η γραφειοκρατία που συνεπάγεται το αίτημα για την προμήθεια μιας απλής λυχνίας και η υποβολή του αιτήματος προς έγκριση στην Επιτροπή Προμηθειών Υγείας του οικείου υπουργείου επιμηκύνουν δραματικά το χρονικό διάστημα: η αντικατάσταση μπορεί να διαρκέσει πολλές εβδομάδες, ακόμη και μήνες. Εκτός βεβαίως εάν ο ασθενής τυγχάνει να είναι υπουργός…

Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: