Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Κ. Παλαμάς: Ελλάδα, πάει και να την κλαις...

Γράφει ο Χρήστος Μαγγούτας, Τορόντο, Καναδά

Η Ελλάδα βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ίσως και να είναι σε ελεύθερη πτώση στο χάος. Έχει πρόγραμμα για την κρίση; Έχει και παραέχει, αλλά δεν είναι δικό της. Το «μνημόνιο», ή η επιμνημόσυνη δέηση, είναι κατ’ εντολή μεγάλων συμφερόντων, όπως το ΔΝΤ ή η ΕΕ, που μόνο για το αν γίνει συντρίμμια μια ιστορία και ένας πολιτισμός χιλιάδων χρόνων δε νοιάζονται, γιατί αυτά δεν έχουν μετρούν στο χρηματιστήριο.

Αυτοί ξέρουν μόνο μια γλώσσα: προς τον Καραμανλή. «Κώστα, θα σε βοηθήσουμε να εκλεγείς πρωθυπουργός κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ για σκάνδαλα. Αλλά δε θα κάνεις τίποτα, δε θα τιμωρήσεις κανέναν απολύτως. Δε θα πάρεις κανένα μέτρο να σωθεί η οικονομία της Ελλάδας, αντίθετα θα λάβεις μέτρα που θα τη βουλιάξουν πιο πολύ. Κι όταν έρθει το πλήρωμα του χρόνου και πρέπει να φύγεις νύχτα αφού ικανοποίησες το όνειρό σου να γίνεις πρωθυπουργός της Ελλάδας, θα κάνεις το παν να παρουσιάσεις τα πράγματα όσο το δυνατό πιο μαύρα για να είναι σίγουρο ότι δε θα επανεκλεγείς. Γιατί αν επανεκλεγείς και πρέπει να πάρεις ως «επάρατη δεξιά» τα μέτρα που έχουμε ετοιμάσει για τα επόμενα χρόνια, θα βγουν όλοι στους δρόμους. Άσε να πάρει αυτά τα μέτρα μια «σοσιαλιστική» κυβέρνηση ώστε να κατεβούν λιγότεροι στους δρόμους».

Προς τον Γιώργο το μήνυμα ήταν το ίδιο σαφές: «George, ξέρουμε το πάθος σου να γίνεις ο τρίτος πρωθυπουργός της δυναστείας. Αλλά θα πρέπει να πάρεις σκληρά μέτρα. Πριν από τις εκλογές θα λες «λεφτά υπάρχουν» και θα υπόσχεσαι αυξήσεις σε όλους, ώστε να εκλεγείς – έχουμε συμφωνήσει τι θα λέει ο Καραμανλής για να μην εκλεγεί. Μετά τις εκλογές θα λες ότι δεν ήξερες την πραγματική κατάσταση (οι αφελείς είναι τόσοι πολλοί που δεν ξέρουν ότι αρκούσε ένα τηλεφώνημα στο διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ή την ΕΕ ή σε μας και να σου πούμε την αλήθεια). Θα κάνεις τις μεγαλύτερες περικοπές σε εργασιακά δικαιώματα που έχει κάνει πρωθυπουργός της Ελλάδας για ένα αιώνα και πιθανώς θα φύγεις νύχτα κι εσύ όπως και ο προκάτοχός σου, αλλά μπορεί κάποιο από τα παιδιά σου στο μέλλον να γίνει ο 4ος πρωθυπουργός της Ελλάδας».

Αλλά δεν είναι μόνο ο Κώστας και ο Γιώργος που καθορίζουν την οικονομική πολιτική της Ελλάδας, είναι ολόκληρη κλίκα που πλούτισε και που δεν έπαθε τίποτα από την κρίση, αλλά πλούτισε πιο πολύ. Προς αυτούς οι ηγέτες της Παγκοσμιοποίησης είπαν τα εξής:

«Οι ευρωπαίοι εργάτες έχουν πολύ περισσότερα δικαιώματα από τους βορειοαμερικανούς συναδέλφους τους. Τους τα δώσαμε αυτά σε μια εποχή που τρέμαμε μήπως φύγουν προς τη Σοβιετική Ένωση. Υπήρχε πριν από το πείραμα του σοσιαλισμού η έννοια της σύνταξης ή της περίθαλψης ή της δωρεάν παιδείας ή των διακοπών ή του οχτάωρου (η διάρκεια ήταν από ήλιο σε ήλιο);. Σας αφήσαμε να δίνετε συντάξεις ακόμα και στα 40 χρόνια (65 χρόνια στη Β. Αμερική), να έχετε άδεια διακοπών ένα μήνα από τον πρώτο χρόνο (7 + μια μέρα ανά έτος εργασίας στη Β. Αμερική). Τώρα όμως δεν υπάρχει Σοβιετική Ένωση, την διαμελίσαμε σε 10 κράτη, και η Ρωσία είναι με μας. Καιρός να τα πάρουμε πίσω. Φυσικά θα τους αφήσουμε και κάτι από τα παλιά δικαιώματα γιατί αρχή του σοφού καπιταλισμού είναι να μαδάει την χήνα αλλά να μην ξεπουπουλιάζει εντελώς γιατί τότε θα ψοφήσει και πώς θα την ξαναξεπουπουλιάσει;».
Το πείραμα άρχισε από την Ελλάδα, τον αδύναμο κρίκο της ΕΕ, μόλις 2% της οικονομίας της. Υπάρχει μήνυμα και για άλλες χώρες: «Εσείς, Πορτογαλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ θα χρειαστεί να περιμένετε λίγο ακόμα, μέχρι να ρίξουμε τα επιτόκια σε επίπεδο χρεοκοπίας, να εκλέξουμε κάποιο σοσιαλιστή ηγέτη και θα τα ξαναπούμε. Την ίδια μοίρα με την Ελλάδα πάντως θα έχετε, σας το υποσχόμαστε».
Ο Γιώργος ακολουθεί κατά γράμμα τις εντολές γιατί πρέπει να δείξει ότι είναι το καλό παιδί και να το εμπιστεύονται. Πώς αλλιώς εξηγείται ότι αντί να δανειστεί με 1.5% το Φεβρουάριο, όπως είχε δικαίωμα, άφησε να πάει Μάιος, ήτοι 5%, ώστε να μπορεί η Γαλλία και η Γερμανία να δανείζονται με 1.5% και να δανείζουν την Ελλάδα με 5%, κερδίζοντας τεράστια ποσά σε μια μέρα; Είδατε να γίνει κατάσχεση έστω μιας βίλας στην Εκάλη, το Καστρί ή την Κηφισιά από τις χιλιάδες που φύτρωσαν σε λίγα χρόνια μετά το 1980 από βουλευτές «παιδιά του λαού» και συγγενείς τους, που ως τότε έμεναν σε φτωχά διαμερίσματα στα Πατήσια και την Κυψέλη; Βάζει βαθιά το μαχαίρι στον εργαζόμενο που μπορεί να φταίει μόνο κατά 30% για την κρίση και τιμωρεί με το βαμβάκι το 70% των πολιτικών και των συν αυτοίς. Δεν είναι «πολύ καλό παιδί» ο Γιώργος για την τρόικα που έχει ορμήσει ως υπερεξουσία στην Ελλάδα και αποφασίζει για τα πάντα ως υπερκυρίαρχος πάνω από το Σύνταγμα και την ιστορία και τον πολιτισμό μας;
Κι ο λαός πώς αντιδρά σε ένα πολιτικό που πριν από τις εκλογές του είχε υποσχεθεί αυξήσεις και τώρα του κάνει μειώσεις; Που ουσιαστικά ξεπούλησε τη χώρα και το λαό της χωρίς να αγγίξει το νυχάκι της πλουτοκρατίας, στο πάθος του να γίνει ο τρίτος πρωθυπουργός της δυναστείας; Μπορείτε να δώσετε απάντηση αν ξαναφρεσκάρετε τις γνώσεις σας με την ιστορία για το τι έκαναν ή δεν έκαναν οι λαοί σε τέτοιες περιπτώσεις.... Και μπορεί κάποτε οι ιστορικοί του μέλλοντος, αν νοιαστούν να ασχοληθούν με κάποιο είδος που εξαφανίστηκε, να μας πουν κάτι και για τον Νεοέλληνα. Πάντως το λιγότερο που μπορεί να πουν είναι ότι κανένας δε μπορεί να σώσει ένα λαό που στην πλειοψηφία του δε νοιάζεται ο ίδιος να ζήσει και έχουν δεκάδες παρόμοιες περιπτώσεις.
Κοντολογίς, για να παραφράσουμε τον Καβάφη: «Αποχαιρέτα την την Ελλάδα που ήξερες». Ή τα προφητικά λόγια του Κωστή Παλαμά στο «Δωδεκάλογο του Γύφτου» πριν 100 χρόνια που είχε προβλέψει την αυτοκαταστροφή της Νέας Ελλάδας: «ίσκιοι μιας Ελλάδας και είδωλα· μα η Ελλάδα μια, και αγύριστη· πάει, και να την κλαις!» (ΛΟΓΟΣ Ε', Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΡΧΑΙΩΝ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: