Σάββατο 21 Αυγούστου 2010

Η Κομισιόν επισπεύδει το νέο πακέτο των €25 δισ. για τις τράπεζες

Του Γιάννη Αγγέλη

Την επίσπευση της ενεργοποίησης του πακέτου των 25 δισ. ευρώ με την μορφή εγγυήσεων προς τις τράπεζες ζήτησε η Κομισιόν και το Υπ. Οικονομικών δεσμεύθηκε να έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες μέχρι τις 31 Αυγούστου το αργότερο.
Ο κοινοτικός Επίτροπος Όλι Ρεν ήταν σαφής “Η κύρια άμεση πρόκληση είναι να διαφυλαχθεί η αρμόζουσα ρευστότητα και σταθερότητα στον τραπεζικό κλάδο...”.
Το πρόβλημα όπως εκτιμούν από την πλευρά τους στελέχη της Ε.Ε. είναι ότι ολόκληρη η επιχείρηση δημοσιονομικής εξυγίανσης μπορεί να καταρρεύσει αν οι τράπεζες δεν διασφαλίσουν την “αρμόζουσα ρευστότητα” στην οικονομία, καθώς από αυτή εξαρτάται η λειτουργία και των υγιών επιχειρήσεων, όχι μόνο εκείνων που έχουν συμπιεσθεί από την ύφεση.
Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις η υλοποίηση του Μνημονίου δεν μπορεί να στηρίζεται επ΄ άπειρο....
στις περικοπές δημοσίων δαπανών αν δεν αρχίσει να κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς η ροή των φορολογικών εσόδων από τον χώρο του ιδιωτικού κυρίως αλλά και του δημόσιου τομέα.
Στην κατεύθυνση αυτή το κρίσιμο ζήτημα είναι η διασφάλιση ρευστότητας από πλευράς τραπεζών οι οποίες δεν μπορούν χρηματοδοτηθούν πλέον παρά μόνο από την ΕΚΤ μέσω της έκδοσης ομολόγων εγγυημένων από το ελληνικό δημόσιο.
Την προειδοποίηση αυτή είχε κάνει ο Γ. Κωστόπουλος της Alpha Bank από πλευράς τραπεζών και σ’ αυτή ανταποκρίθηκε η ΤτΕ και το ΥΠΟΙΚ με την ανακοίνωση του πακέτου των 25 δισ. ευρώ με την μορφή των εγγυήσεων. Πληροφορίες του Capital.gr που δεν έχουν διασταυρωθεί, αναφέρουν ότι οι “λεπτομέρειες” για την διαδικασία παροχής των εγγυήσεων και του κόστους που αυτή θα έχει για τις τράπεζες βρίσκονται υπό διαμόρφωση, αλλά υπάρχουν αιτήματα από πλευράς τραπεζών τα οποία είναι ακόμα προς διαπραγμάτευση...

Δεν υπάρχουν σχόλια: