Πάνω από 1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι ανέρχεται το συνολικό ποσό της φοροδιαφυγής και της αποφυγής δασμών, μόνο από τα σκάφη αναψυχής. Την υπόθεση ερευνά σύμφωνα με πληροφορίες το ΣΔΟΕ και σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της επεξεργασίας των στοιχείων.
Έχουν προχωρήσει ήδη σε διασταυρώσεις στοιχείων εισαγωγής, transit logs και ναυλοσυμφώνων, ενώ παράλληλα ελέγχουν τις σχέσεις αντιπροσώπων και εταιρειών offshore. Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι 3.000 παράκτιες εταιρείες ιδρύθηκαν με αποκλειστικό σκοπό την προνομιακή φορολογική μεταχείριση των σκαφών που φέρονται ως περιουσιακά τους στοιχεία. Αρκετοί επώνυμοι ιδιοκτήτες έχουν ήδη σπεύσει να αλλάξουν το καθεστώς ιδιοκτησίας των σκαφών τους, προκειμένου να αποσοβήσουν το ενδεχόμενο της δημόσιας διαπόμπευσής τους. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, ιδιοκτήτες των σκαφών είναι.....
ηχηρά ονόματα τόσο του ναυτιλιακού όσο και επιχειρηματικού χώρου.
Ενωση
Στο ΣΔΟΕ προσέφυγε επιπλέον η Ένωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, όπου και έθεσε ευθέως το θέμα της πλήρους καταστρατήγησης των διατάξεων περί Ναυτιλιακών Εταιρειών Πλοίων Αναψυχής. Συγκεκριμένα, ζήτησε από το ΣΔΟΕ να προβεί σε ελέγχους προκειμένου να απαλλαγεί ο χώρος από τους ιδιώτες που, με το πρόσχημα των ναυτιλιακών εταιρειών πλοίων αναψυχής, απολαμβάνουν προνόμια όπως η απαλλαγή ΦΠΑ εισαγωγής 23% και φόρου πολυτελείας εισαγωγής σκαφών αναψυχής 10%.
Οι παραπάνω ιδιώτες κάνουν χρήση του προνομίου της αγοράς αφορολόγητων εφοδίων (καύσιμα, ποτά, τσιγάρα), ενώ παράλληλα απολαμβάνουν επιστροφή ΦΠΑ 5,5% και φόρου 5,5% επί των εσόδων από ναυλοσύμφωνα, καθώς επίσης και μειωμένα τιμολόγια στις μαρίνες.
Ημερησία
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου