Τετάρτη 11 Αυγούστου 2010

Μείωση εσόδων τον Ιούλιο.

Η μείωση των εσόδων του προϋπολογισμού τον Ιούλιο, δεν ήταν αναμενόμενη από την κυβέρνηση και οικονομικούς παράγοντες. Λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της τρόικας για την οικονομία, τα αποτελέσματα εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον προηγούμενο μήνα δημιούργησαν προβληματισμό και ανησυχία.
Προβληματισμό γιατί φαίνεται με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο ότι η ύφεση στην οικονομία είναι μεγαλύτερη απ' ό,τι προβλεπόταν στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς, αλλά και της τρόικας.
Ανησυχία γιατί τα στοιχεία αφορούν μόνο την κεντρική κυβέρνηση και όχι τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, που περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα νοσοκομεία κ.λπ., όπου κατά τις εκτιμήσεις τα πράγματα είναι χειρότερα.
Το πρόβλημα αυτό το ανέδειξαν τόσο η τρόικα όσο και ο ίδιος υπουργός Οικονομικών στις συνεντεύξεις τους την περασμένη εβδομάδα. Οι εκπρόσωποι της τρόικας ζήτησαν από την.....
κυβέρνηση να περιοριστούν οι δαπάνες σε ΟΤΑ, νοσοκομεία, ΔΕΚΟ και Ταμεία, σημειώνοντας ότι το μνημόνιο προβλέπει περικοπές κρατικών δαπανών σε όλους τους τομείς. Μέχρι τώρα, είπαν έχουν γίνει μειώσεις δαπανών, αλλά υπάρχουν κίνδυνοι.
Ο υπουργός οικονομικών παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κίνδυνοι που έχουν να κάνουν με τη σημερινή υστέρηση εσόδων, υπάρχουν κίνδυνοι από πιθανές υπερβάσεις δαπανών στο κράτος το δεύτερο εξάμηνο, κυρίως λόγω των επιχορηγήσεων και υπερβάσεων σε συγκεκριμένα υπουργεία και κυρίως εποπτευόμενους φορείς.
Η κυβέρνηση ελπίζει ότι με την πολιτική της θα υπάρξουν θετικές επιπτώσεις στα δημόσια έσοδα το β εξάμηνο. Αναμένει εν πρώτοις βελτίωση από την πλήρη απόδοση των μέτρων περικοπών δαπανών. Παράλληλα θετικά θα επιδράσουν στα έσοδα τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Οι διαρθρωτικές κινήσεις στο χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα έχουν μεγάλη σημασία, αν η μείωση του ελλείμματος πραγματοποιηθεί μέσω του δραστικού περιορισμού της σπατάλης, καθώς και μέσω της συγχώνευσης ή και κατάργησης φορέων του δημόσιου τομέα που δεν προσφέρουν πραγματικό έργο στην οικονομία.
Όπως παρατηρεί και η Τράπεζα της Ελλάδος: «η μείωση των δαπανών είναι άλλωστε η αρμόζουσα επιλογή και για τα επόμενα δύο χρόνια, γιατί τυχόν περαιτέρω αύξηση της ήδη υψηλής φορολογικής επιβάρυνσης -εκείνων που δεν φοροδιαφεύγουν, εννοείται-θα μπορούσε να έχει δυσμενέστατες συνέπειες στην οικονομική δραστηριότητα, δεδομένου του έντονου φορολογικού ανταγωνισμού στον ευρωπαϊκό χώρο».

Πληροφορίες από την Ναυτεμπορική

Δεν υπάρχουν σχόλια: