Του Κ.Μαργαρίτη
Παρακολουθήσαμε τα τελευταία 24ωρα τις απεγνωσμένες προσπάθειες της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, να δικαιολογήσει την απαράδεκτη απόφασή της για την κατάργηση της βάσης του ''10''. Είδαμε εισακτέους με ''0,9'', που αύριο θα αποτελέσουν το επιστημονικό δυναμικό της χώρας!! Είναι ντροπή να ισοπεδώνονται κόποι, αξίες και αγωνίες για κομματικά οφέλη. Αν είναι να πορευθούμε με τέτοιες λογικές, ας αφήσουν ανοιχτά τα Α-Τ.Ε.Ι. για όλους χωρίς εξετάσεις. Τουλάχιστον θα υπάρξει στοιχειώδης αξιοπρέπεια!
Πρότεινα και κατά το παρελθόν το κλείσιμο αρκετών Τ.Ε.Ι. της περιφέρειας και την ενίσχυση των Ι.Ε.Κ., που δίνουν εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό στην αγορά εργασίας. Θα είχαμε και....
εξοικονόμηση πόρων, αφού τα Ι.Ε.Κ. στεγάζονται στις σχολικές μονάδες, ενώ τα Τ.Ε.Ι. απαιτούν ενοίκια, διοικητικό και διδακτικό προσωπικό, και γενικότερα στοιχίζουν πολλές χιλιάδες ευρώ στον έλληνα φορολογούμενο.
Στην εποχή του Δ.Ν.Τ. η κυβέρνηση αδυνατεί να πάρει τις σωστές αποφάσεις. Αφήνει τους κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Επιμελητήρια) χωρίς τα στελέχη που έχουν ανάγκη και προκρίνει τα ''λουκέτα'' από την ανάπτυξη. Η Ευρώπη έχει ήδη εφαρμόσει τα σύστημα μεταφοράς πιστωτικών μονάδων, που παρέχει ευελιξία και ενδυναμώνει τη δια βίου εκπαίδευση.
Στην Ελλάδα της Ευρώπης πελαγοδρομούμε στην αβεβαιότητα και στην ανεργία. Τώρα πρέπει να σχεδιάσουμε την παιδεία της επόμενης 10ετίας. Με τόλμη, ρεαλισμό και κυρίως ποιότητα. Το κράτος μας είναι ήδη αντιπαραγωγικό, δε χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση προς την πορεία αυτή. Είμαι υπέρμαχος μιας ευρωπαϊκής στρατηγικής που θα δίνει ευκαιρίες, θα βοηθά τη νέα γενιά να βρίσκει δουλειά και τους επιχειρηματίες το κατάλληλο δυναμικό.
Τα Ι.Ε.Κ. είναι η πρόκληση του μέλλοντος, αρκεί να ενισχυθούν και να αποτελέσουν το δίαυλο με τα Α-Τ.Ε.Ι. και Α.Ε.Ι. Η νέα γενιά θέλει λύσεις και όχι φιλολογικά σχόλια. Η παιδεία οπισθοδρομεί και η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αδυνατεί να αντιληφθεί τις προκλήσεις και τις απαιτήσεις του μέλλοντος!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου