Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταδικάσει την καταδίκη των επτά μελών της Μπαχάι θρησκευτικής μειονότητας στο Ιράν σε 20ετή κάθειρξη για μια σειρά κατηγοριών με πολιτικά κίνητρα.
Οι πέντε άντρες και οι δύο γυναίκες, ηγέτες της Μπαχάι κοινότητας στο Ιράν, οι οποίοι συνελήφθησαν εδώ και πάνω από δύο χρόνια, καταδικάστηκαν από ένα Επαναστατικό Δικαστήριο στη Τεχεράνη, το Σάββατο 7 Αυγούστου, για κατηγορίες που περιλαμβάνουν ‘κατασκοπεία για λογαριασμό του Ισραήλ’, ‘προσβολή θρησκευτικών ιερών’ και ‘προπαγάνδα εναντίον του συστήματος’. Οι Fariba Kamalabadi, Jamaloddin Khanjani, Afif Naeimi, Saeid Rezaie, Mahvash Sabet, Behrouz Tavakkoli και Vahid Tizfahm έχουν αρνηθεί όλες τις κατηγορίες εναντίον τους και οι συνήγοροι τους έχουν επισημάνει ότι θα κάνουν έφεση.
«Η ετυμηγορία είναι μια θλιβερή και κατακριτέα αποκάλυψη της βαθιά ριζωμένης.....
μεροληψίας εναντίον των Μπαχάι από τις Ιρανικές αρχές», είπε η Hassiba Hadj Sahraoui, αναπληρώτρια διευθύντρια για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική της Διεθνούς Αμνηστίας.
«Οι επτά Μπαχάι ηγέτες, μερικοί από αυτούς ηλικιωμένοι, είναι κρατούμενοι συνείδησης φυλακισμένοι μόνο και μόνο για τις πεποιθήσεις τους ή τις ειρηνικές δραστηριότητες τους εκ μέρους της υπό διωγμόν Μπαχάι μειονότητας.»
«Οι επτά κρατούνταν για μήνες, χωρίς να τους έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, πριν υποβληθούν σε μία δίκη παρωδία. Πρέπει να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι.»
Οι επτά Μπαχάι, οι οποίοι συνελήφθησαν μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου του 2008, ενώ παρέμεναν υπό κράτηση αντιμετώπισαν αρκετές αναβολές της δίκης τους. Στους συνηγόρους τους σπάνια επιτρεπόταν να επισκεφτούν τους πελάτες τους και αρχικά δεν τους επετράπη ακόμα και η είσοδος στην αίθουσα του δικαστηρίου. Σε μία από τους δικηγόρους τους, τη βραβευμένη με Νόμπελ Ειρήνης, κα Σιρίν Εμπαντί, δεν έχει επιτραπεί η επιστροφή στο Ιράν από τον Ιούνιο του 2009. Τον Φεβρουάριο του 2010 είπε στη Διεθνή Αμνηστία ότι ο φάκελος των επτά είναι κενός και οι κατηγορίες αβάσιμες.
Οι Ιρανικές αρχές κατηγόρησαν τους Μπαχάι, μεταξύ άλλων ομάδων, για τη διοργάνωση των αναταραχών που έλαβαν χώρα κατά τη θρησκευτική γιορτή της Ασσουρά, το Δεκέμβριο του 2009, που ήταν οι τελευταίες ομαδικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα ως επακόλουθο των αμφισβητούμενων προεδρικών εκλογών του Ιουνίου του 2009. Η Μπαχάι κοινότητα αρνήθηκε κάθε τέτοια ανάμειξη.
«Οι αρχές προσπάθησαν να κάνουν τη Μπαχάι μειονότητα εξιλαστήριο θύμα για τις αναταραχές τη στιγμή που δεν υπάρχει καμία απόδειξη για την ανάμειξη τους», είπε η Hassiba Hadj Sahraoui.
Η Μπαχάι θρησκεία δεν είναι αναγνωρισμένη από το Σύνταγμα του Ιράν και οι Μπαχάι δεν έχουν καμία νομική προστασία.
Οι Ιρανικές αρχές, επίσης, αρνούνται στους Μπαχάι ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση, στην εργασία και σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο ζωής περιορίζοντας την πρόσβαση τους στην εργασία και σε οφέλη όπως συντάξεις. Δεν επιτρέπεται, στην Μπαχάι κοινότητα του Ιράν με 300.000 οπαδούς, να συναντιούνται, να τελούν τις θρησκευτικές τους τελετές ή να εξασκούν τη θρησκεία τους μαζί με άλλους πιστούς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου