Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Μ. ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΑΚΟΣ «Οσα έχουν ειπωθεί και με αφορούν είναι ψέματα»

Το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου αντιπροσωπεία της ελληνικής Βουλής θα συναντήσει στο Μόναχο τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens

Τι δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία με «Το Βήμα»

Για το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου πέντε βουλευτές του ελληνικού Κοινοβουλίου φαίνεται να προγραμματίζουν το μεγάλο ραντεβού-πρόκληση με τον άλλοτε ισχυρό άνδρα της Siemens Ελλάδος, Μιχάλη Χριστοφοράκο, βασικό εμπλεκόμενο του μεγάλου σκανδάλου της γερμανικής εταιρείας. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι από τα χείλη του ισχυρού μάνατζερ «κρέμονται» πολιτικές καριέρες, ακόμη και τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών σε συγκεκριμένες περιοχές τον Νοέμβριο...


Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Σήφης Βαλυράκης, πάντως, με τη συναίνεση όλων των κομμάτων της Επιτροπής, εγγράφως έχει υποδείξει στην εισαγγελία του Μονάχου ότι για τα θεσμοθετημένα όργανα της ελληνικής πολιτείας το σκάνδαλο σχεδιάστηκε κεντρικά από τη γερμανική εταιρεία και εμπίπτει πλέον στις διεθνείς διατάξεις περί οργανωμένου εγκλήματος. Με αυτήν την έννοια, ό,τι και αν πει ο κατηγορούμενος σήμερα και φυγάς, αν οι αιτιάσεις του ελληνικού Κοινοβουλίου γίνουν δεκτές, τότε και οι γερμανικές δικαστικές αρχές οφείλουν να ανοίξουν νέο κεφάλαιο ή και νέα δικογραφία στα εκεί ανακριτικά γραφεία...

Συγχρόνως και μέσα στην Επιτροπή υπάρχουν φωνές για τη μη πραγματοποίηση της επίσκεψης, με τη λογική ότι «θα γίνουν αποδέκτες μιας κατάθεσης με ίδιο περιεχόμενο με αυτέςπου έγιναν στη Γερμανία» . Η τελική απόφαση για το αν και πότε θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη θα ληφθεί αυτήν την εβδομάδα.

Ο ίδιος ο Μιχάλης Χριστοφοράκος σήμερα ζει ελεύθερα στο Μόναχο- μετά την άρνηση έκδοσής του από τα γερμανικά δικαστήρια- και με τη στάση του εμφανίζεται ως κάποιος που δεν επιθυμεί να κρύψει τίποτε από τη ζωή του. Μέχρι πριν από λίγες ημέρες απαντούσε στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ σε σύντομη επικοινωνία που είχε με το «Βήμα της Κυριακής» τόνισε ότι «οι δικηγόροι του τον συμβουλεύουν να μην απαντά σε δημοσιογράφους». Παράλληλα εκφράζει παράπονα για όσα του καταμαρτυρούν, με την επισήμανση ότι «τα περισσότερα από όσα έχουν ειπωθεί και με αφορούν είναι ψέματα».

Η υποχρέωση σιωπής από πλευράς του, πάντως, είναι πραγματικότητα και μετά την έγγραφη δέσμευση που έχει αναλάβει απέναντι στη Siemens να μη μιλάει για την υπόθεση, αφού συμβιβάστηκε με τη μητρική εταιρεία. Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος δεν μπορεί να βγει έξω από τη Γερμανία, αφού εκκρεμεί σε βάρος του το διεθνές ένταλμα σύλληψης, περιμένει όμως με ανυπομονησία την επίσκεψη των ελλήνων βουλευτών. Την αποδέχθηκε έπειτα από διάβημα της μητρικής Siemens να μιλήσει και να μην αρνηθεί την επαφή με τους εκπροσώπους του ελληνικού κοινοβουλίου. Το μόνο που λέει ο ίδιος προς το παρόν ότι έχει μιλήσει για όλα στην εισαγγελία του Μονάχου, έχει αποδεχθεί τις χορηγίες στα δύο μεγάλα κόμματα. Περιέργως, δεν έχει μιλήσει για την εμπλοκή του κ. Θ. Τσουκάτου, ο οποίος έχει αποδεχθεί την είσπραξη χορηγίας για λογαριασμό του ΠαΣοΚ!

Οι έλληνες βουλευτές που θα πετάξουν για το Μόναχο ( Τσόνογλου από το ΠαΣοΚ, Τζαβάρας ή Καμμένος από τη ΝΔ, Παφίλης από το ΚΚΕ, Παπαδημούλης από τον ΣΥΡΙΖΑ και Αϊβαλιώτης από τον ΛΑΟΣ) έχουν ήδη ζητήσει να τους συνοδεύσει δικαστικός, προκειμένου η κατάθεση Χριστοφοράκου να έχει και θεσμική ισχύ για την ανάκριση. Ο πλέον πιθανός είναι ο εφέτης κ. Γ. Χριστοδούλου, ο οποίος έχει αναλάβει και τη δικονομική διευθέτηση οποιασδήποτε συμφωνίας Χριστοφοράκου και ελληνικής πολιτείας. Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αν μιλήσει ο Χριστοφοράκος και αποκαλύψει ονόματα πολιτικών πέραν εκείνων που έχει ήδη κατονομάσει, θα το κάνει μόνο για να συμπεριληφθεί στις ευνοϊκές διατάξεις της πρόσφατης νομοθεσίας, που προβλέπουν αναστολή της εκτέλεσης της ποινής, υπό προϋποθέσεις βεβαίως... Κυρίως στην κατεύθυνση της απόδειξης όσων αποκαλύπτει.

Από την άλλη πλευρά οι βουλευτές ταξιδεύουν για τη γερμανική πρωτεύουσα με την απόφαση ότι δεν θα δεχθούν «λάσπη στον ανεμιστήρα» για κανέναν πολιτικό, παρά μόνο αν αυτά που λέγονται μπορούν να αποδειχθούν. «Θα ζητήσουμε ονόματα, διευθύνσεις και επωνυμίες offshore εταιρειών» έλεγε μέλος της Επιτροπής, «αλλά συγχρόνως θα τον καλέσουμε να αποδείξει όσα θα μας πει». Το αν έχει παραστατικά από τις μίζες μέλλει να αποδειχτεί και κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του. Πρόσφατα πάντως, τον Ιούλιο, άλλαξε δικηγόρο, έπαυσε τον Κουρσάβε και διόρισε τον νομικό Σίλερ (έχει έδρα τη Φραγκφούρτη), με τον οποίο επίσης επικοινωνήσαμε, αλλά αρνήθηκε οποιαδήποτε δήλωση. Εμοιαζε, πάντως, πολύ ενημερωμένος για την Ελλάδα και όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Οσοι γνωρίζουν τον Μιχάλη Χριστοφοράκο επιμένουν πως είναι σίγουρο ότι έχει ετοιμάσει με προσοχή το «σχέδιο νομικής σωτηρίας του», αλλά και την επανάκαμψή του στο προσκήνιο με βάση το συμφέρον του ιδίου και της οικογενείας του.

ΛΕΕΙ ΟΤΙ

Εχει μιλήσει για όλα στους Γερμανούς Εχει αποδεχθεί τις χορηγίες στα δύο μεγάλα κόμματα

Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: