Κυριακή 22 Αυγούστου 2010

Η Ορσαλία, ο Αλεξ Ρόντος και οι μνηστήρες του ΔΝΤ

Ποιος θα πάει στο ΔΝΤ στη θέση του Ελληνα εκπροσώπου; Μάλλον ο νυν εκπρόσωπος της χώρας μας, ο κ. Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο οποίος επί του παρόντος παραμένει στην Ουάσιγκτον παρά τη δεδηλωμένη απόφασή του να εγκαταλείψει τη θέση του στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Ο πρώτος και εμφανής λόγος της παραμονής του είναι ότι ο Σεπτέμβριος θεωρείται ιδιαίτερα καυτός μήνας, καθώς πρόκειται να γίνει η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, αλλά και να συζητηθούν πολύ σημαντικές πτυχές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τη χρηματοδότησή της...
Ο δεύτερος λόγος της «αναγκαστικής» παραμονής του κ. Ρουμελιώτη στην έδρα του ΔΝΤ είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει ακόμα το πρόσωπο που θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει, καθώς οι υποψηφιότητες διαδέχονταν η μία την άλλη. Στο κυβερνητικό επιτελείο διερεύνησαν πολλά ενδεχόμενα και η επίσημη απάντηση του οικονομικού επιτελείου είναι ότι «πολλά ονόματα προκύπτουν από τις εφημερίδες».

Μια υποψηφιότητα που συζητήθηκε.....
ήταν η κ. Ορσαλία Καλαντζοπούλου, υψηλόβαθμο στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, διευθύντρια των προγραμμάτων για την περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης και της Βαλτικής και επί σειρά ετών συντονίστρια για χρηματοδοτικά προγράμματα στις χώρες των Βαλκανίων.

Οι επιλογές
Γύρω από την υποψηφιότητα της κ. Καλαντζοπούλου υπάρχει μεγάλο παρασκήνιο, αφού φαίνεται πως το στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτελεί προσωπική επιλογή του πολυπράγμονα συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλεξ Ρόντου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ειδικός στις παρασκηνιακές μεθοδεύσεις ομογενής, που το όνομά του συνδέθηκε με τις τελευταίες ημέρες του καθεστώτος Σαακασβίλι στη Γεωργία, εργάστηκε επίμονα, αλλά και αθόρυβα εδώ και καιρό για να πείσει την ελληνική πλευρά περί της υποψηφιότητας της κ. Καλαντζοπούλου, η οποία ήταν η εκλεκτή του.

Αφού πέτυχε τον σκοπό του στο εσωτερικό μέτωπο, σειρά είχε η άσκηση πιέσεων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ώστε να διασφαλίσει ότι η επιλογή που έκανε δεν θα συναντήσει εμπόδια. Αν και τυπικά οι ίδιες οι χώρες είναι αυτές που ορίζουν τους εκπροσώπους τους στο ΔΝΤ, ωστόσο είναι κοινό μυστικό ότι καμία χώρα δεν στέλνει εκπρόσωπο που να μην έχει εξασφαλίσει την έγκριση του προέδρου και των υψηλόβαθμων στελεχών του οργανισμού.

Ομως στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού τα πράγματα δεν κύλησαν και τόσο ομαλά για τις βλέψεις του Αλεξ Ρόντου. Τόσο ο πρόεδρος του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν όσο και ο αρμόδιος διευθυντής για τις χώρες της Ευρώπης δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για την υποψηφιότητα της κ. Καλαντζοπύλου, ενώ αντιθέτως επέμεναν να παραταθεί η εκεί παραμονή του κ. Ρουμελιώτη.

Η ενδεχόμενη υποψηφιότητά της, όπως λενε πηγές από την Ουάσιγκτον, συνάντησε την αντίδραση Ιταλού εκπροσώπου που είναι επιφορτισμένος με την ευρωπαϊκή ομάδα και ασχολείται με την ελληνική οικονομία.

Τα στελέχη της ίδιας ομάδας, επίσης, ζήτησαν μετ' επιτάσεως να παραμείνει ο κ. Ρουμελιώτης, κάτι που αποτελεί και επιθυμία του κ. Στρος-Καν. Ο Ελληνας αντιπρόσωπος, άλλωστε, χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης και συχνά είναι ομοτράπεζος με το «αφεντικό» του ΔΝΤ.
Οι βουλές και οι βολές
Οι αστερίσκοι του Ντομινίκ Στρος Καν

Η όποια απόφαση πρέπει να βρίσκει και την ανάλογη ανταπόκριση πέραν του Ατλαντικού, καθώς απαιτείται -αν όχι η συναίνεση- η «κατάλληλη χημεία» των στελεχών του Ταμείου με τον άνθρωπο που θα εκπροσωπεί την Ελλάδα.

Στον μικροκόσμο των υψηλών στελεχών που δραστηριοποιούνται στους διεθνούς εμβέλειας οργανισμούς δεν υπάρχουν πολλά μυστικά, οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές... και η αποτελεσματικότητα στον πρότερο επαγγελματικό βίο περνά απο κόσκινο. Υποψήφιοι εμφανίστηκαν αρκετοί, μερικοί μάλιστα (πρώην υπουργοί) αυτοπροτείνονται, άλλα ονόματα πέφτουν στο τραπέζι για να καούν και σε άλλες περιπτώσεις απλώς «δοκιμάζουν τα νερά». Ενώ, όμως, η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι ρίχνει ονόματα στο τραπέζι, τα στελέχη του ΔΝΤ δείχνουν ότι γνωρίζουν τι θέλουν και τι δεν θέλουν...

Φυσικά στο τραπέζι συζητήθηκαν και άλλα ονόματα, όπως του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Μέριλαντ κ. Θ. Καρυώτη, αλλά και του επί σειρά ετών στελέχους του ΔΝΤ κ. Θ. Κατσάμπα, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε και, βεβαίως, γνωρίζει τον κ. Ντομινίκ Στρος-Καν. Επίσης, στους κύκλους του ΔΝΤ θεωρούν ότι τον κρίσιμο ρόλο θα μπορούσε να αναλάβει ακόμα και ένας εκ των Ελλήνων που εργάζονται ήδη στο Ταμείο και διαθέτουν προσόντα και εμπειρία.

Από 3 σε 8 χρόνια
Ψίθυροι για επιμήκυνση του δανείου

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η οικονομική επιβάρυνση της Ελλάδας μπορεί να ελαφρυνθεί σημαντικά εάν υπάρξει επιμήκυνση αποπληρωμής όσον αφορά το σκέλος του δανείου που προέρχεται από το ΔΝΤ.

Αν και επισήμως δεν έχει αναφερθεί τίποτα, υπάρχει η εκτίμηση ότι το ΔΝΤ θα αποφασίσει για το δικό του τμήμα της χρηματοδότησης αντί η αποπληρωμή να γίνει σε τρία χρονια, να ολοκληρωθεί σε οκτώ και μάλιστα χωρίς να υπάρξει επιπρόσθετη χρέωση και να μην επιβαρυνθεί η Ελλάδα ούτε ένα ευρώ.

Tο τοπίο στο ΔΝΤ είναι ρευστό και επί του παρόντος ο κ. Ρουμελιώτης επιστρέφει στην Ουάσιγκτον και στις συναντήσεις στο Τζορτζτάουν, όπου βρίσκεται η έπαυλη του εκάστοτε διευθυντή του ΔΝΤ.

Οι «ρήτρες»
«Με δεδομένο το κύρος του, ούτε τον Νοέμβριο δεν θα φύγει», λέγεται χαρακτηριστικά, αν και ο ίδιος ο καθηγητής κ. Ρουμελιώτης έχει εκφράσει δημοσίως από τον Ιούλιο ότι αποχωρεί με ορίζοντα τη 10η Σεπτεμβρίου. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ανάληψη αυτών των καθηκόντων ήταν εξαρχής προσωρινή.

Ιδιαίτερη σημασία σε όλα αυτά, βεβαίως, έχουν ακόμα δύο σημεία: ο Ελληνας εκπρόσωπος κατέχει και την κρίσιμη θέση του αναπληρωτή εκτελεστικού διευθυντή του ΔΝΤ, την οποία θα καταλάβει ο όποιος αντικαταστάτης.

Το πλέον, όμως, «καυτό» ζήτημα για την Ελλάδα αφορά τον δαίδαλο των διαπραγματεύσεων με αυτό καθαυτό το τμήμα του δανείου που προέρχεται από το ΔΝΤ, καθώς η επιμήκυνση της αποπληρωμής σημαίνει μια τεράστια, μελλοντική, ανάσα για τα ταμεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: