Τρίτη 17 Αυγούστου 2010

Δυσοίωνες προβλέψεις για την ελληνική οικονομία

Ύφεση στο 4,8% προβλέπει ο Economist. Σε αναζήτηση εσόδων η κυβέρνηση, ενώ αναμένεται σειρά μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης.

Τρόπους εξόδου από την ύφεση και αύξησης των εσόδων αναζητεί η κυβέρνηση, ενώ εκτοξεύονται στα ύψη spread και CDS, με νέες, δυσοίωνες προβλέψεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Χαρακτηριστική είναι η ανάλυση του περιοδικού Εconomist, σύμφωνα με την οποία η ύφεση θα φτάσει στο 4,8%, κάτι που αποτελεί το χειρότερο σενάριο για το οικονομικό επιτελείο αλλά ξεπερνά και τα όρια που έχουν τεθεί από το μνημόνιο συνεργασίας.
Στο επίμαχο άρθρο του περιοδικού γίνεται αναφορά....
στον παραπαίοντα κλάδο της οικοδομής, την διόγκωση της ανεργίας και τους κλυδωνισμούς του τουρισμού και χαρακτηρίζει αβέβαιη την εφαρμογή νόμων που ήδη έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή.

«Μόλις οι Έλληνες επιστρέψουν από τις παραλίες στα γραφεία και τα μαγαζιά το Σεπτέμβριο, θα νιώσουν τον πραγματικό πόνο από τα μέτρα λιτότητας και την ύφεση», αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό.

Η κυβέρνηση πάντως μπροστά στον κίνδυνο της ύφεσης αναμένεται να προωθήσει σειρά μέτρων με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και το κλείσιμο της μαύρης τρύπας των εσόδων.

Με βασικά εργαλεία το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τη διευκόλυνση της αδειοδότησης νέων επιχειρήσεων, τον επενδυτικό νόμο, την επιτάχυνση του ΕΣΠΑ και τις εγγυήσεις προς τις τράπεζες, το ΥΠΟΙΚ αισιοδοξεί ότι και η πρόβλεψη του ΔΝΤ για ύφεση 4% θα αποδειχθεί υπερβολική.

Πρωτοβουλίες αναμένονται από το υπουργείο Οικονομίας και στο θέμα των τιμών. Τα στοιχεία της Eurostat δείχνουν ότι η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευροζώνη και τον δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μέσα σε συνθήκες ύφεσης και ενώ η κατανάλωση συνεχώς μειώνεται.

Ο άλλος μεγάλος πονοκέφαλος για το οικονομικό επιτελείο είναι η άμεση βελτίωση της εικόνας των εσόδων έτσι ώστε να αποφευχθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων μέσω αρχικά της περαιτέρω περικοπής των δαπανών.

Το τελευταίο πεντάμηνο του έτους πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία 26,45 δις ευρώ που σημαίνει ότι η αποδοτικότητα των εισπρακτικών μηχανισμών πρέπει να αυξηθεί σχεδόν 30%. Έτσι, η κυβέρνηση αρχίζει επιχείρηση ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, τα οποία υπολείπονται αισθητά του στόχου του μνημονίου.

Μεταξύ άλλων, αρχίζουν νέοι σαρωτικοί έλεγχοι για οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη που διαθέτουν υψηλά εισοδήματα ενώ το ΣΔΟΕ συνεχίζει τους έλεγχους στην αγορά με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αναπληρωτής καθηγητής πολιτικής επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μενέλαος Γκίβαλος, προέβλεψε περισσότερες απολύσεις από τον Σεπτέμβριο.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από skai.gr

2 σχόλια:

Unknown είπε...

ΕΚΡΑΞΑΝ ΑΓΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΑΚΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ-ΕΝΤΡΟΜΟΣ ΓΛΙΤΩΣΕ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ,ΟΡΓΙΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΙΩΠΗ ΤΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ!
Φίλος αναγνώστης του ιστολογίου και Παριανός,μας έστειλε την παρακάτω πληροφορία:

"Παιδιά γράψτε κάτι για το κράξιμο που έφαγε ο Παπανδρέου στην Πάρο λίγες μέρες πριν,γιατί έχω γυρίσει όλα τα σάιτς και μπλογκς,τό'χω στείλει παντού αλλά κανείς δεν το βάζει!

Είμασταν παρόντες με τη γυναίκα μου σε ταβέρνα του νησιού ένα βράδυ,όταν εμφανίστηκε ο Γιώργος με τη γυναίκα του,την ασφάλειά του και μερικούς τοπικούς παράγοντες της Πάρου.

Μόλις τον αντιλήφθηκε ο κόσμος-στην πλειοψηφία του νεολαία-άρχισε ένα παρατεταμένο "ΟΥΟΥΟΥ" εν χορώ,ενώ εκτοξεύονταν απίστευτες βρισιές που ούτε λέγονται ούτε γράφονται!

Κάποιοι πήγαν να τον πλησιάσουν,αλλά τον φυγάδευσαν αμέσως οι άνδρες ασφαλείας του κι έφυγαν άρον-άρον!

Το περιστατικό είναι 100% αληθινό και συζητιέται πάρα πολύ στην Πάρο,με την έκδηλη και οργισμένη απορία "γιατί κανείς δεν μιλάει" γι'αυτό!

Γράψτε λοιπόν σας παρακαλώ,για να μάθει ο κόσμος πως εμείς οι Παριανοί ούτε μπάνια κάναμε μαζί με τον Παπανδρέου,ούτε τον καλωσορίζαμε όπως λένε στα κανάλια.Αντίθετα,τα άκουσε για τα καλά!"

Ανώνυμος είπε...

Παιδια προσεξτε πολυ τι κανετε.
Επιχειρηται σχεδιο αποσταθεροποιησης και ταραχων, μεχρι και εμφυλιο εχουν στα χαρτια.

Η αστυνομια εκπαιδευεται με στρατιωτικες μεθοδους και εχουν αρχισει να επανδρωνουν κρυφα στρατοπεδα συγκεντρωσης για να "φιλοξενησουν" δηθεν εξτρεμιστες, κουκουλοφορους τρομοκρατες και οτι αλλο τιτλο σκαρφιστουν να μας κολλησουν μεχρι τοτε.

Ο "τεως" εκτελωντας εντολες του Αγγλο-Αμερικανικου οικονομικου τρομοκρατικου καθεστημενου παραμονευει και υπονομευει.