Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Μίζες εγώ; Με προσβάλλετε!

 Της Αριστέας Μπουγάτσου

«Kokkalis wusste naturlich auch zehn Mal besser zu bestechen als Siemens». Δηλαδή: «Ο Κόκκαλης ήξερε φυσικά να δωροδοκεί δέκα φορές καλύτερα από τη Siemens».

Αυτό είπε, μεταξύ άλλων, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος στους συνηγόρους του Peter και Kursawe πέρσι τον Ιούνιο όταν κρυβόταν στο Ροζενχάιμ και προετοίμαζε την αυτοκαταγγελία του στην Εισαγγελία του Μονάχου, με σκοπό να καταστεί κατηγορούμενος στη Γερμανία, ώστε να εξουδετερώσει τα ελληνικά εντάλματα. Στις 25 Ιουνίου συνελήφθη, και η βαυαρική αστυνομία βρήκε και κατέσχεσε τις παράνομα ηχογραφημένες συνομιλίες του φυγόδικου Χριστοφοράκου με τους συνηγόρους του. Αυτές οι συνομιλίες έφτασαν και στην Ελλάδα, σε δημοσιογράφους, αλλά και στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens, δίχως ακόμα να έχουν αξιοποιηθεί.
Χθες, ο Σωκράτης Κόκκαλης είπε στα μέλη της εξεταστικής επιτροπής «όλοι πλην ημών», υποστήριξε ότι η Intracom ανέπτυξε τεχνολογία, στήριξε τον ΟΤΕ, έφτιαξε φυτώριο για νέους επιστήμονες και αρνήθηκε ότι μπορεί και αυτή να έχει δωροδοκήσει πολιτικούς, κρατικούς αξιωματούχους, στελέχη του ΟΤΕ κ.ά.
Ο άλλοτε κραταιός Κόκκαλης (εξ ου και ο χαρακτηρισμός της δεκαετίας του 1990 «κράτος Κοκκαλιστάν») κοινώς διέψευσε τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, ο οποίος εμπιστευτικά είπε στους......
δικηγόρους και άλλα για το πώς μπήκαν στο αρχείο όλες οι κατηγορίες για δωροδοκίες της Intracom και της Siemens, όταν είχαν γίνει φάμπρικα οι απευθείας αναθέσεις των ψηφιακών του ΟΤΕ. Με Νο2 φάμπρικα τα απαλλακτικά βουλεύματα από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 μέχρι και το 2005. Πιο συγκεκριμένα, ο Χριστοφοράκος σε άλλο απόσπασμα εμφανίζεται να λέει: «... Στην Ελλάδα έγραφαν διάφορα στις εφημερίδες για δυο-τρία άτομα τα οποία ήταν στην ίδια θέση με μένα και για τη Siemens. Ολα αυτά μπήκαν στο συρτάρι (σ.σ. αρχείο) με μεγάλη προσπάθεια του Κόκκαλη και της Siemens. Η Siemens ασφαλώς κάλυψε και βοήθησε τα δικά της άτομα». Να υποθέσουμε αδαπάνως;

Στις 8 Οκτωβρίου 2008, ο διαχειριστής των μαύρων ταμείων της Siemens κατέθεσε στον ανακριτή Ν. Ζαγοριανό και στον εισαγγελέα Π. Αθανασίου: «Ο κ. Κόκκαλης ήταν μεν επίσημα ο ανταγωνιστής της Siemens στην Ελλάδα, είχα όμως την εντύπωση ότι εδώ είχαν συμφωνηθεί πολλά, αφού, όπως στην περίπτωση καρτέλ, η αγορά τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα ήταν μοιρασμένη μεταξύ της Siemens και του κ. Κόκκαλη».

Χθες, ο Σ. Κόκκαλης μίλησε μόνο για συνεργασία των δύο και άφησε κατά μέρος το καρτέλ που κράταγε τις τιμές ψηλά και τη διαφορά πανύψηλα, με τα κόμματα εξουσίας να κρατούν την μπαγκέτα της πιο κραυγαλέας ενορχήστρωσης προμηθειών στον ΟΤΕ και στις επενδύσεις στο εξωτερικό.

Χθες ο Σ. Κόκκαλης δεν άνοιξε το στόμα του ούτε για τον στρατό των στελεχών του ΟΤΕ που εκτελούσε κατά γράμμα τις παραγγελίες των εθνικών προμηθευτών, όπως αποδείχθηκε επί πληρωμή. Ισως ο πρόεδρος της Intracom να χρειαστεί να ξαναπεράσει από την εξεταστική, ίσως κι από τη Δικαιοσύνη, αν βεβαιωθεί ότι το καρτέλ είχε κοινά βαποράκια και κυρίως κοινό μαύρο ταμείο για τις μεγάλες δουλειές που η μοιρασιά είχε γίνει και οι συγκρούσεις ήταν περιττές. Οψόμεθα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: