Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αυτοδιαψεύδεται, αλλά επιβεβαιώνει για Κόκκαλη

Με ένα υπόμνημα πέντε σελίδων και με βασικό επιχείρημα την ιδιότητα του κατηγορουμένου, ώστε να μην υποστεί τη βάσανο των ερωτήσεων, προσήλθε ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής που διερευνά το σκάνδαλο της Siemens ο Π. Καρακώστας.

Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο Εισαγγελέας Εφετών κατέσχεσε από το γραφείο του μηχανικού αρχείο, στο οποίο μεταξύ άλλων εντοπίστηκαν επιστολές του προς τον Σ. Κόκκαλη, με τις οποίες ζητούσε τα οφειλόμενα από τους κοστολογικούς ελέγχους στον ΟΤΕ.
Ο μάρτυρας χθες, ο οποίος σημειωτέον κατέθεσε για δεύτερη φορά, παρέμεινε για αρκετή ώρα στην αίθουσα που συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή.
Ωστόσο, τα αποτελέσματα της εξέτασής του ήταν πενιχρά.
«Οπως διαπίστωσα μετά την αρχική εμφάνιση στην επιτροπή σας, κατέστην κατηγορούμενος ενώπιον της τακτικής Δικαιοσύνης. Για τον λόγο αυτό και όπως έχω δικονομικό δικαίωμα, δεν επιθυμώ να καταθέσω», ξεκαθάρισε εξ αρχής ο κ. Καρακώστας. Και αυτό παρά την προτροπή.....
βουλευτών, οι οποίοι του υπενθύμισαν ότι δύναται να κάνει χρήση των διατάξεων του πρόσφατου νόμου Καστανίδη, βάσει του οποίου παρέχονται «ευεργετήματα» σε κατηγορούμενους που εμπλέκονται σε υποθέσεις οργανωμένου εγκλήματος.

Μοναδική αν και αναμενόμενη από πολλούς βουλευτές είδηση ήταν η παραδοχή του ότι οι χειρόγραφες επιστολές προς τον Σ. Κόκκαλη ήταν δικές του. Κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του βουλευτή της Ν.Δ. Κ. Τζαβάρα, ο οποίος τόνισε ότι ανοίγει έτσι ο δρόμος για τη δικαστική διερεύνηση των συμβάσεων του ΟΤΕ με την Intracom. Επεξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι στις κατασχεθείσες επιστολές που συνέταξε ο μηχανικός, προκύπτει πως μεσολάβησε ώστε να μην εκτελεστούν οι ρήτρες για τις προγραμματικές συμβάσεις του ΟΤΕ, με αποτέλεσμα να καταστούν επιζήμιες για τον οργανισμό.

Κατά τα λοιπά, στο υπόμνημά του ο Π. Καρακώστας:

* Αναίρεσε τα όσα κατέθεσε προ εβδομάδων, αποδίδοντάς τα «στην ψυχική ταραχή και στην κατάσταση της υγείας μου σε συνδυασμό με το γεγονός ότι αιφνιδιάστηκα». Συγκεκριμένα ισχυρίστηκε ότι ουδέποτε κατέβαλε χρήματα σε πολιτικούς και στελέχη οργανισμών. Επίσης και παρά τα όσα είχε καταθέσει αρχικώς ότι πήρε χρήματα από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens για να τα δώσει σε ένα άγνωστό του Γερμανό, χθες αυτοδιαψεύστηκε. «Κατέθεσα αυτή την ανακρίβεια, ανέφερε, γιατί σφαλερά νόμιζα ότι, επειδή δεν είχα δηλώσει στην αρμόδια εφορία τα χρήματα αυτά, θα κινδύνευα να θεωρηθώ φοροφυγάς».

* Γνωστοποίησε ότι γνώριζε τον Η. Γεωργίου (πρόκειται για έναν από τους διαχειριστές των «μαύρων ταμείων» της γερμανικής εταιρείας), λόγω της ενασχόλησής του στη Γερμανία με τον τομέα της ενέργειας. Μάλιστα, για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε ως συντονιστής των επίσημων συμβούλων που χρησιμοποιήθηκαν από τον ΟΤΕ. Ο μάρτυρας ισχυρίστηκε ότι ο Γεωργίου απευθύνθηκε σ' αυτόν εκπροσωπώντας ουσιαστικά τη Siemens και στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας επισκέφθηκε τον τότε αρμόδιο υπουργό Α. Μαντέλη.

Σ' ό,τι αφορά τη λίστα των μαρτύρων, η επιτροπή έλαβε απόφαση να κληθούν η γραμματέας του Π. Καρακώστα, Ουρανία Ζηγογιάννη, ο πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδάς και η πρώην υπουργός Ντόρα Μπακογιάννη.

Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: