Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2010

Αντ. Σαμαράς: Δεν είναι μονόδρομος το μνημόνιο

Στοχευμένη στην οικονομία, με συνεχή κατηγορώ κατά της κυβερνητικής πολιτικής και του μνημονίου, ήταν η παρουσία του προέδρου της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, στη συνέντευξη που έδωσε στο συνεδριακό κέντρο Βελλίδης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην 75η ΔΕΘ.
Απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε τη θέση ότι η υπογραφή του Μνημονίου δεν ήταν μονόδρομος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαπραγματεύτηκε με τους ξένους και ότι ευθύνεται για την άνοδο του κόστους δανεισμού, καθιστώντας το πρόβλημα του ελλείμματος πρόβλημα δανεισμού.
Καταψηφίσαμε το μνημόνιο είπε, γιατί δεν μπορούσαμε να δώσουμε λευκή επιταγή για τρία χρόνια, εξηγώντας ότι το μνημόνιο έχει όρους για τρεις προϋπολογισμούς και αντίστοιχες εισοδημοτικές πολιτικές.
Τα βασικότερα σημεία της συνέντευξης Σαμαρά έχουν ως εξής.....


Για το Μνημόνιο

Το μνημόνιο χειροτερεύει τα προβλήματα. Μειώνει προσωρινά το έλλειμμα, αλλά με την ύφεση που δημιουργεί, προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ελλείμματα. Και τελικά δημιουργεί μία τρύπα στο νερό. Είναι αυτό που έλεγε ο Ξενοφών Ζολώτας, ότι "οι φόροι σκοτώνουν τους φόρους".

Για το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την Οικονομία

Δεν έχω αντίρρηση για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία. Αλλά δεν θα βάλουμε χρονικό συρματόπλεγμα μεταξύ 2004 και 2009. Δεν θέλω να εξαπατήσω τον ελληνικό λαό. Θέλω να ψάξουμε την αλήθεια. Εάν το θέλει και το ΠΑΣΟΚ σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχω αντίρρηση. Αλλά η Ελλάδα δεν ιδρύθηκε το 2004.
Για τη σιωπή και την στάση του κ. Καραμανλή
Δεν υποδείξω σε έναν επί 5,5 έτη πρωθυπουργό το πότε θα μιλήσει. Ωστόσο τα ιστορικά πρόσωπα έχουν την ευθύνη να πουν εάν και πότε θα αναφερθούν στα πεπραγμένα της δικής τους διακυβέρνησης. Εγώ τους λογαριασμούς μου με το παρελθόν τους έχω κλείσει. Και τους έχω κλείσει με βαθιά αυτοκριτική, μέχρι αυτομαστιγώματος. Η δική μου ιστορική ευθύνη από εδώ και πέρα είναι να κοιτάω το αύριο και πώς θα οικοδομήσουμε μια καινούρια ελπιδοφόρα πορεία.
Ο κ. Σαμαράς δέχθηκε και δεύτερη ερώτηση για τον κ. Καραμανλή. ("Σας απειλεί, σας ελέγχει, σας έχει υπό ομηρία, σας υπονομεύει;")
«Τα στηρίγματα τα δικά μου είναι ο απλός ο κόσμος. Ο κόσμος της ΝΔ, αλλά και ο κόσμος που αισθάνεται βαθιά πληγωμένος από τα όσα συμβαίνουν. Οι τρόποι τους οποίους έχει η ΝΔ είναι αυτοί που ορίζει το Σύνταγμα. Όσο ανεβαίνει το θερμόμετρο των χειροκροτημάτων για κάποιο Νεοδημοκράτη είμαι ευτυχής. Δεν έχω τίποτε να χωρίσω με κανέναν. Είναι θέμα του κ. Καραμανλή πότε θα μιλήσει», επανέλαβε ο κ. Σαμαράς.

Για το λόγο που δεν ζητεί εκλογές

Μόνον αν αναγκαστεί εκ των πραγμάτων το ΠΑΣΟΚ θα προσφύγει σε πρόωρες εκλογές. Εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Δεν θέλω όμως να μπούμε σε μια πρόωρη, ανώφελη πολιτική διαμάχη όταν η κυβέρνηση και φρέσκια εντολή έχει και είναι ταυτόχρονα θωρακισμένη με μια ισχυρή πλειοψηφία. Είμαι υπεύθυνος, εγώ δεν είμαι Παπανδρέου. Σε ώρες μεγάλης κρίσης κοιτάζω τον τόπο μου. Δεν με ενδιαφέρει να γίνω πρωθυπουργός για ένα φεγγάρι. Αλλά να το θυμηθείτε ότι κάποια στίγμη η Ελλάδα θα βιάζεται να κυβερνήσει η ΝΔ περισσότερο από εμάς.

Για το σκάνδαλο Βατοπεδίου και την αξιοπιστία της κυρίας Πελέκη.

Το ΠΑΣΟΚ με τον Δρυ και τον Φωτιάδη έδωσε τη λίμνη στη Μονή. Η ΝΔ με κεντρική απόφαση επέλεξε να επιστραφεί με τη νόμιμη μέθοδο της ανταλλαγής ο χώρος αυτός στους αγρότες. Έγιναν τέσσερις εκτιμήσεις ειδικών. Δεν βρέθηκε πουθένα ροή πολιτικού χρήματος. Πολιτικές ευθύνες έχει αναλάβει δημοσίως ο κ. Καραμανλής αλλά ποινικές ευθύνες δεν βρέθηκαν πουθενά. Δεν νομίζω ότι θα είχε τίποτε το καινούριο να προσφέρει η κατάθεση του κ. Καραμανλή. Δεν προτίθεμαι να σχολιάσω την τρίτη κατά σειρά κατάθεση της συζύγου του κ. Βουλγαράκη. Θέλω να πω όμως ότι αν είναι αξιόπιστη η μάρτυς δεν μπορεί να είναι αλά κάρτ. Είναι αξιόπιστη όταν αναφέρεται στις σχέσεις της με στελέχη της ΝΔ και δεν είναι όταν λέει ότι το Βατοπέδι δεν είναι σκάνδαλο;

«Μετακόμισε ο Καρατζαφέρης, ΠΑΣΟΚ στηρίζει η Ντόρα, έμπυρος ο Κικίλιας».

«Η κυρία Μπακογιάννη μόνη της έφυγε και μόνη της επέλεξε να είναι απέναντι στη ΝΔ και να στηρίζει τις επιλογές του ΠΑΣΟΚ. Εμείς ενώνουμε τη βάση της ΝΔ για να δώσουμε στην Ελλάδα μια άλλη προοπτική, διαφορετική από το Μνημόνιο με το οποίο έχει συμφωνήσει η κυρία Μπακογιάννη. Ο κ. Καρατζαφέρης συστεγάζεται πλέον σε άλλη πολυκατοικία, μαζί  με τον κ. Παπανδρέου....».
Σχετικά ερωτηθείς επίσης ο κ. Σαμαράς υπεραμύθηκε της επιλογής του Βασίλη Κικίλια για την Περιφέρεια Αττικής. Ανέφερε ως εδεικτικό των ικανοτήτων του το γεγονός ότι κατάφερε να συνδυάσει ιατρική και μπάσκετ ενώ απαντώντας σε όσους αμφισβητούν την εμπειρία του είπε: «Εγώ έχω να σας πω ότι κ. Κικίλιας είναι "έμπυρος", δοκιμασμένος στη φωτιά».

Στήριξε Ψωμιάδη

Ο κ. Σαμαράς απάντησε σε ερωτήσεις για την ποινική δίωξη σε βάρος του νομάρχη Θεσσαλονίκης και υποψηφίου περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για το θέμα της μεταφοράς μαθητών, και για την επιλογή του Κώστα Γκιουλέκα ως υποψηφίου δημάρχου Θεσσαλονίκης.  Για την υπόθεση, που αφορά τον κ. Ψωμιάδη είπε ότι δεν υπάρχει τίποτε μεμπτό και πως ο υποψήφιος περιφερειάρχης «δέχεται καθεστωτικού είδους επιθέσεις από το ΠΑΣΟΚ». Επισήμανε ότι ανάλογα προβλήματα με τη μεταφορά μαθητών υπάρχουν σε όλες τις νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις. «Υπάρχουν και στη Νομαρχία Μαγνησίας, όπου ο νομάρχης υποστηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ κι όμως δεν είπε κανείς τίποτε και επικράτησε σιωπή νεκροταφείου», παρατήρησε. Για τις σχέσεις του με τον Ψωμιάδη είπε ότι είναι καλύτερες από ποτέ. Ο πρόεδρος της ΝΔ χαρακτήρισε τον Β. Παπαγεωργόπουλο «πετυχημένο δήμαρχο», που αξιολογήθηκε τρεις φορές θετικά από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι και ο υποψήφιος δήμαρχος, Κώστας Γκιουλέκας, θα είναι το ίδιο πετυχημένος και σημείωσε πως θα έχει απέναντι του «τον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, κύριο Μπουτάρη».

«Δεν θα επιστρέψουν τα εξαπτέρυγα»

Σε ερώτηση αν υπάρχει περίπτωση να επιστρέψουν στη ΝΔ στελέχη, που έχουν φύγει, απάντησε: «Ο κ. Καρατζαφέρης και τα διάφορα εξαπτέρυγα συστεγάζονται πλέον με το ΠΑΣΟΚ. Με ενδιαφέρει η βάση και όχι εκείνοι που αποφάσισαν να είναι με την πολιτική της κυβέρνησης και να χτυπάνε τη ΝΔ με τα επιχειρήματα της κυβέρνησης». Ερωτηθείς σχετικά, χαρακτήρισε «φληναφήματα» τα περί διάσπασης της ΝΔ.Για το ενδεχόμενο δευτέρου Μνημονίου είπε ότι δεν θέλει ούτε σκέψη τέτοια να υπάρχει και αναρωτήθηκε πώς θα το δεχτούν οι πολίτες να μπει η χώρα σε νέο «γύψο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: