Του Γιάννη Αγγέλη
Στο επιτελείο του πρωθυπουργού ωριμάζουν σκέψεις για το ενδεχόμενο επανεξέτασης της στάσης της κυβέρνησης έναντι της ισχύουσας μορφής του «Μνημονίου».
Όπως αποκάλυψε το Σάββατο το «Κεφάλαιο», ο Γ. Παπανδρέου βρίσκεται σε αναζήτηση προσώπων διεθνούς κύρους εν όψει της προοπτικής ανάγκης «ήπιας» αναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου, καθώς η εφαρμογή του εμφανίζει σημάδια «κόπωσης» σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών του οικονομικού επιτελείου.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, για πρώτη φορά υιοθέτησε δημοσίως την λέξη «κόπωση» ως ενδεχόμενο στο κομμάτι των φορολογικών εσόδων στο λεξιλόγιό του.
Είναι επίσης αξιοσημείωτες οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου που αναφέρουν ότι ο Γ. Παπανδρέου εμφανίζεται....
πλέον περισσότερο αισιόδοξος για την πιθανότητα ενσωμάτωσης στο επιτελείο των συμβούλων του, του Λουκά Παπαδήμου, με τον οποίο είχε μακρά συνάντηση την περασμένη εβδομάδα. Το όνομα του Λουκά Παπαδήμου, όπως επισημαίνεται αρμοδίως δεν εμπλέκεται σε καμία περίπτωση στις συζητήσεις περί του επικείμενου ανασχηματισμού της Κυβέρνησης.
Όλα θα εξαρτηθούν πάντως από την αποτίμηση των αποτελεσμάτων του τρίτου τριμήνου και κυρίως την πορεία των φορολογικών εσόδων, για τα οποία οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΟΙΚ έχουν αρχίσει να εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσο μπορούν να καλύψουν την μέχρι σήμερα υστέρησή τους.
Παράλληλα οι περικοπές δαπανών το τελευταίο τρίμηνο του έτους εκτιμάται ότι, παρά τις αρχικά αισιόδοξες εκτιμήσεις, θα οδηγήσουν σε μεγαλύτερη κάμψη την οικονομία διαμορφώνοντας προϋποθέσεις μεγαλύτερης ύφεσης για το 2011.
Στην Eurostat εν τω μεταξύ, διατηρούν σε εκκρεμότητα τα στοιχεία του 2009 γεγονός που θα οδηγήσει σε αρνητική αναθεώρηση και τα στοιχεία του 2010, αν το 2009 καταγραφεί με χειρότερα στοιχεία σε έλλειμμα και χρέος, το οποίο παρά τις περικοπές συνεχίζει να αυξάνεται ραγδαία και θα αγγίξει το 145% του ΑΕΠ το 2011.
Στο σημερινό ΕΚΟΦΙΝ, με εισήγηση της Κομισιόν θα εγκριθεί η παροχή της δεύτερης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ (6,5 δισ. ευρώ από την Ε.Ε. και 2,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ), αλλά το συνοδευτικό έγγραφο αξιολόγησης επισημαίνει ότι η εφαρμογή της δημοσιονομικής προσαρμογής το δεύτερο εξάμηνο θα κρίνει το αν θα χρειασθεί στο τέλος του έτους «διόρθωση» των μέτρων ή επανεξέταση του συνόλου του πακέτου του 2011.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, στην Ευρωζώνη και κυρίως στην Γερμανία έχουν πληθύνει τα δημοσιεύματα και οι αναλύσεις στον οικονομικό κυρίως Τύπο, που αμφισβητούν την δυνατότητα εφαρμογής ενός τέτοιου σκληρού προγράμματος χωρίς ανεπανόρθωτη ζημία στην οικονομία και αποσταθεροποίηση της πολιτικής κατάστασης στην Ελλάδα...
Capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου