Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Έτσι το περίστροφο πήγε από το τραπέζι στον κρόταφο

 Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Από τον περασμένο Απρίλιο, η κακοδαιμονία της χώρας απέκτησε επιτέλους όνομα: Μνημόνιο. Αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς σκυταλοδρομίας διαφθοράς, ανικανότητας και φαβοριτισμού, στην πραγματικότητα διαθέτει ονόματα ων ουκ έστιν αριθμός: Όσα και αυτά των μελών του πολιτικού προσωπικού που διαχειρίστηκαν τις τύχες της χώρας τα τελευταία τριάντα τουλάχιστον χρόνια. Στο κείμενο που ακολουθεί έχουμε υπογραμμίσει τις...μνημειώδεις στιγμές που προηγήθηκαν των εκλογών του 2009.
Στη ζωή μας μπήκε και ο Ντομινίκ Στρος-Καν. Μας δίνει συμβουλές, μας επαινεί, μας κατσαδιάζει, υποδύεται τον γιατρό που έχει το κατάλληλο φάρμακο για μας, στέλνει συνεχώς τα μηνύματά του.
Την ώρα που το ταμειακό πρόγραμμα της χώρας αποτελεί άλλο ένα επτασφράγιστο μυστικό και εκφράζονται σοβαροί φόβοι ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει», η μεν κυβέρνηση προσπαθεί να....
απενοχοποιήσει το Μνημόνιο, η δε αντιπολίτευση κάνει το παν για να το δαιμονοποιήσει. Για την ταμπακέρα, ούτε κουβέντα.
Κατά την συνέντευξη Τύπου της Κυριακής, 12 Σεπτεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου προσπάθησε για άλλη μια φορά να μας πείσει ότι δεν πρόκειται για μηχανισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά για μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την συμμετοχή του ΔΝΤ. Και επομένως δεν πρόκειται για το «κακό ΔΝΤ», αλλά για την «καλή Ε.Ε.». Επειδή δε όλοι θυμούνται την προεκλογική διαφωνία του με ενδεχόμενη ανάμιξη του ΔΝΤ, «που καταδικάζει τις χώρες σε υπανάπτυξη», κατέληξε να πει πως η κυβέρνησή του δεν το ήθελε, αλλά… αναγκάστηκε! Ερωτηθείς επίσης γιατί δεν έφερε το Μνημόνιο σε δημοψήφισμα, απάντησε με το γνωστό δίλημμα, όπως αυτό θα έμπαινε σε περίπτωση κάλπης: «Να σώσουμε την Ελλάδα ή να χρεοκοπήσουμε;». Η απάντηση είπε, θα ήταν προφανής. Απλώς, πρόσθεσε, θα βάζαμε τη χώρα σε περιπέτεια.

Το περίστροφο πήγε στον κρόταφο

Πώς φτάσαμε, όμως, από «το περίστροφο στο τραπέζι» στο… περίστροφο στον κρόταφο; Τα όσα προηγήθηκαν αυτής της πορείας προς την άρνηση της εθνικής κυριαρχίας, είναι λίγο ως πολύ γνωστά. Ειδικά μετά το 1996 τα πράγματα ξέφυγαν εντελώς: Διαφθορά, κακοδιαχείριση, λογιστικές αλχημείες, πελατειακές σχέσεις, ελλείμματα, swaps και ιπτάμενα ομόλογα, κρυφά και φανερά χρέη. Χρέη και μόνο χρέη. Για όλα αυτά, όχι μόνο δεν έχει τιμωρηθεί ποτέ κανείς, αλλά στην Ελλάδα θεωρείται φυσιολογικό η πιο σκληρή τιμωρία να είναι η απομάκρυνση των εκάστοτε υπευθύνων, κομμάτων και προσώπων, από την κυβέρνηση και τους υπουργικούς θώκους.

Έκαναν την Πελοπόννησο… νησί!

Είναι βέβαιο ότι στο Μνημόνιο δεν οδηγηθήκαμε μόνο λόγω της πολιτικής των ετών διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία. Είχε προηγηθεί η ολέθρια οκταετία Σημίτη στη διάρκεια της οποίας η δημιουργική λογιστική γνώρισε στιγμές μοναδικής δόξας. Φθάνοντας και μέχρι την… δημιουργική γεωγραφία. Ελάχιστοι ίσως γνωρίζουν πως μας επιβλήθηκε πρόστιμο από την Ευρωπαϊκή Ένωση επειδή η «Ισχυρά Ελλάδα» του κ. Σημίτη είχε δηλώσει την Πελοπόννησο ως… νησί για να φέρει στα νερά της οδηγία σχετιζόμενη με τα λιμάνια!
΄Εκτοτε, πολύ νερό έτρεξε στη Διώρυγα της Κορίνθου. Φθάσαμε στην προεκλογική του 2009 περίοδο, όταν τα στελέχη της κυβέρνησης της Ν.Δ. ξελαρυγγιάζονταν ότι λεφτά δεν υπάρχουν και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο τον αρχηγό του, διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους ότι «λεφτά υπάρχουν». Και οι μεν πρώτοι επέμεναν ότι δεν υπάρχουν λεφτά χωρίς να μας εξηγούν το γιατί – γιατί δηλαδή δεν δημιούργησαν τις συνθήκες για να υπάρχουν λεφτά – οι δε δεύτεροι απλώς κατέφευγαν σε ένα μεγάλο πολιτικό ψεύδος για να υφαρπάξουν την ψήφο του λαού, πράγμα που θριαμβευτικά επέτυχαν.

Το μεγάλο πολιτικό ψεύδος

Υπήρχε η δυνατότητα να αποφευχθεί αυτή η σύγχρονη ελληνική τραγωδία; Η έρευνά μας χωρίζεται σε δύο μέρη: Στην προ της 4ης Οκτωβρίου 2009 περίοδο και στην μετά την 4η Οκτωβρίου και ως την επίσημη αναγγελία του πρωθυπουργού περί προσφυγής στον «μηχανισμό στήριξης» με επικοινωνιακό φόντο το Καστελόριζο, τον Απρίλιο του 2010. Όχι για αντιπολιτευτικούς λόγους, αλλά για να καταδειχθεί το μεγάλο πολιτικό ψεύδος.
Πιάνουμε το νήμα του ψεύδους από τον Φεβρουάριο του 2009. Όταν το ΠΑΣΟΚ (ξανά)ρχισε την πορεία του προς τον λαό, διακηρύσσοντας ένα νέο «Σύμφωνο Εμπιστοσύνης», μια «εναλλακτική λύση» και την πολυδιαφημισμένη «πράσινη ανάπτυξη».

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2009

«Κάλπες τώρα για να προλάβουμε τα χειρότερα» ήταν το μήνυμα του Γ. Παπανδρέου κατά την εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο, στις 5 του μήνα. Ζήτησε εθνικές εκλογές μαζί με τις ευρωεκλογές με δέσμευση για συναινετική εκλογή Προέδρου το 2010. Δυο μέρες αργότερα, με άρθρο του στην «Ημερησία», ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στέλνει σήμα κινδύνου για τον δανεισμό και την οικονομία. Στις 17 Φεβρουαρίου, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και επανέλαβε την πρότασή του για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. «Η παράταση αυτής της κατάστασης θα βαθύνει ακόμη περισσότερο αυτή την κρίση. Γι’ αυτό και είναι άμεση η ανάγκη αλλαγής πορείας. Μιας νέας κυβέρνησης, μετά από απόφαση – εντολή του ελληνικού λαού». Το μήνυμα σαφές: Η κρίση δεν θα βάθαινε αν το τιμόνι της χώρας αναλάμβανε μια κυβέρνηση υπό την προεδρία του. Συμπέρασμα: Γνώριζε τα χάλια και δήλωνε πως είχε έτοιμη την λύση.
Στις 22 Φεβρουαρίου, από την «Αθηναΐδα» και ενώπιον 800 ατόμων – κομματικών στελεχών και εκπροσώπων κοινωνικών εταίρων και παραγωγικών φορέων – ο κ. Παπανδρέου έθεσε τους «Πέντε Εθνικούς Στόχους»: Βελτίωση της διεθνούς εικόνας της Ελλάδας. Πράσινη ανάπτυξη. Παιδεία. Σύγχρονο κοινωνικό κράτος. Δημοκρατική αναδόμηση του κράτους. Οι «πέντε στόχοι» είχαν και… επτά πυλώνες: Εφαρμογή αυστηρών κανόνων για τη λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος με κρατικοποιήσεις τραπεζών όπου χρειαστεί. Κατάργηση των φοροαπαλλαγών στα μεγάλα εισοδήματα. Ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων και της κοινωνικής πολιτικής, ακόμα και αν τέτοιες επιλογές οδηγούν σε αύξηση των ελλειμμάτων. Αξιοποίηση 10 δις ε για «πράσινες» επενδύσεις, που σήμερα «κάθονται». Ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Όλες οι κρατικές δαπάνες, όλες οι υπουργικές υπογραφές στο Διαδίκτυο, με ενδυνάμωση των ανεξάρτητων αρχών και κωδικοποίηση των νόμων. Κατάργηση ή συγχώνευση δημόσιων οργανισμών για εξοικονόμηση κρατικών πόρων.
Οι «επτά πυλώνες» εξειδικεύονταν: Νέο αφορολόγητο για όλους. Μείωση της επιβάρυνσης στα χαμηλά εισοδήματα. Ενιαία φορολογική κλίμακα, όπου ο φορολογικός συντελεστής θα αυξάνει ανάλογα με το εισόδημα και θα προσαρμόζεται κάθε χρόνο αναλόγως του πληθωρισμού. Μείωση συντελεστών φορολόγησης στα κέρδη των επιχειρήσεων που επενδύονται πάλι. Πράσινη ανάπτυξη σε συνδυασμό με νέο αναπτυξιακό νόμο. Στήριξη ασθενέστερων με προσανατολισμό το «ελάχιστο αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης». Σύνδεση αγοράς εργασίας και πανεπιστημίων με τμηματική κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών για τα πρώτα τέσσερα χρόνια από το κράτος. Ενίσχυση και ανάταξη του ΕΣΥ. Βασική σύνταξη για όλους. Δημιουργία τριών ταμείων. Επιστροφή στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και κατάργηση του ΕΤΑΚ. Φορολόγηση και της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ανεξάρτητη Υπηρεσία για την αντιμετώπιση των καρτέλ. Φορολόγηση των μετοχών ως εισόδημα φυσικών προσώπων και όχι αυτοτελώς, καθώς θα συνυπολογίζονται στο γενικό εισόδημα του προσώπου ή της εταιρίας. Νέος «Καποδίστριας». Νέο μοντέλο διάρθρωσης της χώρας.
Στις 27 Φεβρουαρίου ο κ. Παπανδρέου επανήλθε για να θυμηθεί τον Καστοριάδη («Σοσιαλισμός ή βαρβαρότητα) και να δώσει τον δικό του προσωπικό τόνο:. «Τώρα είναι για μένα η μεγάλη στιγμή να κριθώ από τον λαό και τις γενιές που θάρθουν, να βρεθώ αντιμέτωπος με την Ιστορία, να αναμετρηθώ με μεγάλους στόχους και βάλω τον πήχη πολύ ψηλά».

ΜΑΡΤΙΟΣ 2009

Σε συνέντευξή του στον «Κόσμο του Επενδυτή» (14-15), ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου δηλώνει μεταξύ άλλων: «Ως κυβέρνηση θα επανεξετάσουμε όλες τις αποκρατικοποιήσεις». «Η ανάληψη της εξουσίας από το ΠΑΣΟΚ θα σημάνει συνολική αλλαγή πορείας της χώρας. Στην οικονομία δεν μπορεί να υπάρξει έξοδος από την κρίση μόνο με περιοριστικά μέτρα». «Τα μέτρα κοινωνικής συνοχής δεν επιβάλλονται μόνο για λόγους δικαιοσύνης. Ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των πολιτών και τελικά την οικονομική δραστηριότητα. Φέρνουν ανάπτυξη, όπως και η αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Η ανάπτυξη με τη σειρά της συμβάλλει στην ανακούφιση του δημοσιονομικού προβλήματος και επιτρέπει την περαιτέρω αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Αυτός είναι ο ενάρετος κύκλος ανάπτυξης και συνοχής που θα προωθήσουμε». «Πολιτικές για την στήριξη των ασθενέστερων και των επενδύσεων πρέπει κατεξοχήν να εφαρμόζονται τότε που τις χρειάζεται η οικονομία, δηλαδή σε περιόδους ύφεσης και κρίσης». «Το υφιστάμενο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης είναι ξεπερασμένο και ανεπαρκές στις παρούσες συνθήκες». «Τοποθετηθήκαμε με σαφήνεια υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα, ακόμη και μέσω της αύξησης της μετοχικής παρουσίας του Δημοσίου ή και της κρατικοποίησης τραπεζών, εφόσον χρειαστεί». Τα περί «κρατικοποιήσεως τραπεζών» επανέλαβε και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» της 21ης Μαρτίου. «Δεν θα διστάσουμε να προβούμε σε κρατικοποιήσεις εφόσον χρειαστεί», είπε και αυτός.
Μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι όλα αυτά τα σοσιαλιστικά δεν παρέσυραν ένα σημαντικό τμήμα του λαού να ψηφίσει με βάση τις παραπάνω απόψεις;
Στις 25 Μαρτίου, ο Γ. Παπανδρέου πρότεινε ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και μίλησε για εξατομίκευση των παροχών, ώστε ο καθένας να λαμβάνει αυτά που έχει ανάγκη. Και αυτό πράγματι ήταν σοσιαλιστικό. Ακολούθησε η προεδρία του στην γεμάτη ευχολόγια συνεδρίαση της περίφημης Επιτροπής Στίγκλιτς με θέμα την έξοδο από την κρίση, με πρόταση πέντε σημείων και τέσσερα «πρέπει να».

ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2009

Η Επιτροπή Στίγκλιτς συναντάται στη Ν. Υόρκη, στην έδρα του ΟΗΕ. Αμφισβητούν το δικαίωμα του G20 να αποφασίζει για τον κόσμο (σ.σ. πόσο μάλλον η τρόικα να αποφασίζει για την Ελλάδα) και προτείνουν να αντικατασταθεί το δολάριο από κοινής αποδοχής παγκόσμιο νόμισμα ή από ένα σύστημα νομισμάτων. Υιοθετείται η πρόταση Παπανδρέου να μεταβληθεί η Επιτροπή Στίγκλιτς σε άτυπο σύμβουλο κυβερνήσεων (σ.σ. Μήπως πληρώνουν για όσα λένε;). «Είναι για μένα ένα εργαλείο αυτή η Επιτροπή», είπε τότε ο κ. Παπανδρέου. (σ.σ. Μετά τις 4 Οκτωβρίου η τύχη της Επιτροπής αγνοείται. Την βρίσκουμε μόνο να κάνει μπάνια στον Πόρο, στο Συμπόσιο της Σύμης).
Η σοσιαλιστική περιπλάνηση στην αμερικανική ήπειρο συνεχίζεται. Οι ηγέτες της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, της οποίας ο κ. Παπανδρέου είναι Πρόεδρος, συναντώνται στη Χιλή, όπου πραγματοποιείται το συνέδριό τους με θέμα «Η προοδευτική διακυβέρνηση, απάντηση στην παγκόσμια οικονομική κρίση». Εκεί, ο κ. Παπανδρέου συναντά τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ακολουθεί ένα πέρασμα από τη Νέα Υόρκη, όπου η κλειστή λέσχη των οικονομολόγων «Οικονομολόγοι για την ειρήνη και τη σταθερότητα» τον έχρισε επίτιμο μέλος του συμβουλίου της.
Λίγες μέρες αργότερα, στις 27 Απριλίου, ο κ. Παπανδρέου θα μιλήσει στο London School of Economics με θέμα την Προοδευτική Διακυβέρνηση, την Ελλάδα και τις διεθνείς εξελίξεις. Επιδίδεται σε κατασυκοφάντηση της χώρας, την οποία παρουσιάζει βουτηγμένη στη διαφθορά. (σ.σ. για να μην απορούμε για την γνώμη που έχουν οι ξένοι για μας). Παράλληλα, δημοσιεύεται άρθρο του στο αμερικανικό ηλεκτρονικό περιοδικό «The Nation», όπου αναφέρεται ξανά στη «διάσωση μέσω του σοσιαλισμού».

ΜΑΪΟΣ 2009

Ο Γ. Παπανδρέου δεσμεύεται για φόρους στους έχοντες και καταθέτει πακέτο μέτρων για τη διαφάνεια, μεταξύ των οποίων και η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών με τρόπο που θα επιτρέπει και στη μειοψηφία της Βουλής να παραπέμπει τα πολιτικά πρόσωπα στον φυσικό τους δικαστή. Εναλλακτικά συζητείται ο ορισμός ειδικού δικαστικού συμβουλίου που θα διορίζεται με απόφαση των 2/3 της Βουλής. (σ.σ. Ήταν γνωστό ότι η αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών απαιτεί συνταγματική αναθεώρηση).
Τον ίδιο μήνα το ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί εκδήλωση για τη «δημοκρατική αναδόμηση του κράτους», όπου ανακοινώνονται «4 τομές» και σειρά μέτρων: Νέος εκλογικός νόμος για να χτυπηθεί το μαύρο πολιτικό χρήμα. Αναβάθμιση του Κοινοβουλίου. Έλεγχος στις πηγές και στη ροή του χρήματος στα ΜΜΕ. Διαφάνεια στο κράτος. Μεταξύ των προαναγγελθέντων μέτρων και Προϋπολογισμοί προγραμμάτων και διπλογραφικό σύστημα σε όλον τον Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, απλό και ξεκάθαρο φορολογικό σύστημα, μικρή, επιτελική, ευέλικτη, αλλά και ισχυρή κυβέρνηση, Κράτος – στρατηγείο που θα διαμορφώνει, θα σχεδιάζει, θα διαχειρίζεται τις αναγκαίες εθνικές πολιτικές, επαναφορά του αυτοδιοίκητου, ενίσχυση των ανεξάρτητων αρχών με προσωπικό και με μέσα.
Στο Συνέδριο του Economist ο κ. Παπανδρέου δεσμεύεται για επέκταση του ΕΚΑΣ σε επιπλέον 300.000 άτομα, κατώτατη σύνταξη 550 ε ατομικά και 950 ανά ζευγάρι, καθώς και για μονιμοποίηση όλων των υπαλλήλων που καλύπτουν μόνιμες θέσεις εργασίας. (σ.σ. αυτά προ τρόικας). Αξίζει να σημειωθεί και η συνέντευξή του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», στις 17 Μαΐου, όπου δηλώνει: «Δεν χρωστάω σε κανέναν, δεν έχω να φοβηθώ τίποτα. Οι πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ θα είναι αφιερωμένες σε δύο μεγάλα και κατεπείγοντα μέτωπα: Στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα. Είμαι έτοιμος για ρήξεις και αυτό είναι κάτι που θα διαπιστώσετε σύντομα»…

ΙΟΥΝΙΟΣ 2009

Στις 22 Ιουνίου, σε συνέντευξή του στο «Έθνος», ο κ. Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ τότε, ενώ μόλις είχε εκλεγεί ευρωβουλευτής (επικεφαλής στη λίστα του κόμματος), δηλώνει: «Μια προοδευτική κυβέρνηση καταπολεμά τις αδικίες και τις συντεχνίες παντού, και στο Ασφαλιστικό. Όχι, όμως, θίγοντας ώριμα δικαιώματα, ούτε με ισοπεδωτικές λογικές. Σε ποια ηλικία πρέπει να συνταξιοδοτείται κάποιος που δουλεύει από 20 χρονών σε ένα ορυχείο της ΔΕΗ; Στο Ασφαλιστικό πρέπει να συνδυάσουμε πολιτικές που αυξάνουν την απασχόληση, καταπολεμούν την εισφοροδιαφυγή και την αδήλωτη εργασία, βελτιώνουν τη διαχείριση του ίδιου του συστήματος, με κίνητρα για την παραμονή στην εργασία και όχι πρόωρη συνταξιοδότηση». Επίσης: «Δεν λέμε τίποτα που να μην μπορούμε να υλοποιήσουμε. Θέτουμε φιλόδοξους στόχους γιατί τα προβλήματα είναι μεγάλα και γιατί ο λαός θα μας επιλέξει για να τολμήσουμε ανατροπές, όχι μερεμέτια. Ολοι ξέρουμε τις δυσκολίες». «Πάω στις Βρυξέλλες για να ασχοληθώ κατεξοχήν με το κρίσιμο θέμα της οικονομίας. Θα χρειαστεί κόπος και προσπάθεια για να επαναφέρουμε την οικονομία μας σε ασφαλή δρόμο. Θα τα καταφέρουμε, όμως - και χωρίς να στείλουμε τον λογαριασμό στη μέση ελληνική οικογένεια».
Στην ίδια περίοδο ανήκει και η δήλωση για τον ΟΤΕ της κ. Λούκας Κατσέλη, με την ιδιότητα του τομεάρχη Οικονομίας: «Το ΠΑΣΟΚ θα εξαντλήσει κάθε νομική, οικονομική και πολιτική δυνατότητα να επανακτήσει τον έλεγχο του ΟΤΕ, πάντοτε με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, το συμφέρον της εταιρίας και των εργαζομένων της».
Στις 25 Ιουνίου έχουμε δηλώσεις Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ: «Η αύξηση των φόρων που αποφάσισε το οικονομικό επιτελείο είναι η εύκολη επιλογή για μια κυβέρνηση που δεν έχει ούτε σχέδιο πραγματικής εξυγίανσης ούτε σχέδιο παραγωγικής αναδιάρθρωσης και ανάταξης της οικονομίας». «Η επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα σε περίοδο ύφεσης είναι καταστροφική για την οικονομία και εξοντωτική για τη μέση ελληνική οικογένεια». Στις προτεραιότητές του η αντιμετώπιση της οικονομικής υστέρησης της χώρας και η χρηματοδότηση και αναδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού για μια νέα οικονομία με αιχμή την Πράσινη Ανάπτυξη. Υπόσχεται: Eπαναδιαπραγμάτευση του χρονοδιαγράμματος των υποχρεώσεων της χώρας ως μέλους της ΟΝΕ, μέσω ενός νέου προγράμματος μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής εξυγίανσης για επιστροφή σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αποκατάσταση ρευστότητας στην αγορά, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πιστωτική ασφυξία και η κλονισμένη εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Στοχευμένα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των ασθενεστέρων και της μεσαίας τάξης και διάσωσης των θέσεων εργασίας. Δικαιότερη κατανομή φορολογικών βαρών και ριζικό περιορισμό της φοροδιαφυγής. Μικρή και ευέλικτη κυβέρνηση. Προώθηση αλλαγών στο νόμο περί ευθύνης υπουργών, με απώτερο στόχο τη συνταγματική αναθεώρηση.
Κάνει ειδική αναφορά στην ακρίβεια, υποσχόμενος: Μειώσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και συγκεκριμένα ανάκληση της αύξησης 7,5% στα τιμολόγια της ΔΕΗ και μείωση της ψαλίδας μεταξύ των τιμών παραγωγού και καταναλωτή.


ΙΟΥΛΙΟΣ 2009

Από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου μιλά για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με τρεις κινήσεις: Άμεση αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων εταίρων μας και των αγορών στην ελληνική οικονομία, με ένα αξιόπιστο πρόγραμμα ανάταξης και αναθέρμανσης της οικονομίας. Αυτό θα γίνει με επαναδιαπραγμάτευση με την ΕΕ του χρονοδιαγράμματος των υποχρεώσεών μας ως μέλους της ΟΝΕ, στήριξη εισοδήματος ασθενέστερων και της μεσαίας τάξης, μέσα από γενναία αλλαγή στο φορολογικό σύστημα.
Είναι ο μήνας του Συμποσίου της Σύμης, που αυτή τη φορά πραγματοποιείται στη Σκιάθο. Παρουσία του Στίγκλιτς, της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, αλλά και του αντιπροέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας Ματς Κάρλσον, ο κ. Παπανδρέου αποφαίνεται ότι «μόνη λύση είναι η Πράσινη Ανάπτυξη» (σ.σ. λίγους μήνες αργότερα θα μαθαίναμε ότι μόνη λύση είναι η τρόικα). Κατά τη γνώμη που εξέφρασε τότε ο σημερινός πρωθυπουργός, η Πράσινη Ανάπτυξη θα ήταν ο επόμενος εθνικός στόχος, όπως η ΟΝΕ και η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε. (σ.σ. σήμερα, έχει έλθει η ώρα του «επόμενου εθνικού στόχου» και αυτός είναι η πιστή εφαρμογή του Μνημονίου). Οι εφημερίδες γράφουν ότι ο Στίγκλιτς συμβούλεψε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επικεντρωθούν στην Πράσινη Ανάπτυξη και να δημιουργήσουν σταθερό φορολογικό σύστημα.
Στη Βουλή ψηφίζεται η τροπολογία για τη νέα λίστα βαρέων, την οποία το ΠΑΣΟΚ αποκαλεί «λίστα της ντροπής».

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ 2009

Εν όψει της ΔΕΘ ανακοινώνεται ο «Οδικός Χάρτης» για την ανάταξη της οικονομίας: Ενίσχυση μικρομεσαίων, αυστηρός δημοσιονομικός έλεγχος και κατάργηση των φοροεισπρακτικών μέτρων ο πυρήνας του οικονομικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Ο «Οδικός Χάρτης» περιλαμβάνει σχέδιο 11 σημείων: Ρευστότητα στην αγορά. Αύξηση των δημοσίων επενδύσεων. Περιορισμός της σπατάλης και των καταναλωτικών δαπανών. Αξιοποίηση του ΕΣΠΑ. Επένδυση στην παιδεία, την έρευνα και την πράσινη ανάπτυξη. Στήριξη της απασχόλησης, επιδότηση της εργασίας. Προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων, στήριξη των ανέργων. Εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας. Δίκαιη αναδιανομή του πλούτου. Εισοδηματικές ενισχύσεις στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Νέο πλαίσιο εποπτείας των αγορών.
Ο κ. Παπανδρέου, σε συνέντευξή του στη Real News, δηλώνει: «Όσο για τις δεσμεύσεις μας – για την ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων, ιδιαίτερα στην κατεύθυνση της «πράσινης ανάπτυξης», της παιδείας και της έρευνας, των υποδομών υγείας, της απασχόλησης, του εισοδήματος των πιο ευάλωτων – αυτές είναι ρεαλιστικές και αναγκαίες για να ξεφύγουμε από την κρίση και να δημιουργήσουμε μια νέα αναπτυξιακή δυναμική. Θα τις υλοποιήσουμε με πλήρη επίγνωση της δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης, διαπραγματευόμενοι με τους εταίρους μας της ΕΕ ένα νέο χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας για τη μείωση του ελλείμματος και του δημόσιου χρέους».
Ο σημερινός υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου έδωσε επίσης δύο συνεντεύξεις γεμάτες υποσχέσεις. Στον «Κόσμο του Επενδυτή», είπε τα ακόλουθα: «Δεν θα αφήσουμε να πληρώσουν την κρίση τα νοικοκυριά». «Στον πυρήνα του προγράμματος ανασυγκρότησης της οικονομίας είναι ένα σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας. Με ενίσχυση της απασχόλησης, άμεση στήριξη του εισοδήματος των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων και των χαμηλών εισοδημάτων, των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, ενίσχυση της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Με ταυτόχρονα αυστηρό έλεγχο των κρατικών δαπανών. Καθιέρωση προϋπολογισμών προγραμμάτων. Προώθηση ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης». (σ.σ. Σήμερα, δεν υπάρχει φράση του όπου να μην αναφέρεται στους «δανειστές» μας).
Στην «Ημερησία», ξεδίπλωσε το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για την Οικονομίας: Άμεσο σχέδιο αναθέρμανσης της οικονομίας με ρευστότητα στην αγορά. Ριζικές τομές στο κράτος και τους θεσμούς για χρηστή διαχείριση του δημοσίου πλούτου. Ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης. Δίκαιη αναδιανομή με τομές στη φορολογία. Ένα νέο αναπτυξιακό σχέδιο για την «πράσινη οικονομία». Διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας στην ΕΕ για ένα νέο χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης των υποχρεώσεών μας.
Την ίδια περίοδο, ο κ. Χρυσοχοΐδης, τομεάρχης ανάπτυξης τότε, δήλωνε στα «Νέα»: «Η χώρα αντιμετωπίζει οξύτατο ταμειακό πρόβλημα». «Έχουμε δεσμευτεί ότι θα προχωρήσουμε σε ριζική αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος ώστε αυτό να γίνει πιο δίκαιο αλλά ταυτόχρονα και πιο αποτελεσματικό. Συνεπώς, ναι, όλοι οι πρόσφατοι άδικοι φόροι (σε ΙΧ, καύσιμα, κινητά και ακίνητα) θα καταργηθούν. Άλλωστε συμβάλλουν ελάχιστα στο δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας». «Η μείωση των τιμών είναι βασική μας δέσμευση. Και για να συμβεί αυτό, μια από τις πρώτες προτεραιότητές μας θα είναι το κλείσιμο της τεράστιας ψαλίδας έως και 1.500% που παρατηρείται σήμερα σε πολλά βασικά αγαθά μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή, προς όφελος βιομηχανιών, μεταπρατών και μεσαζόντων. Αυτή είναι η πηγή της ακρίβειας. Εκεί πρέπει να χτυπήσουμε».
Επίσης στην «Ημερησία», ο κ. Ραγκούσης θα πει: «Ο πολίτης ξέρει τα προβλήματα και εμείς δηλώνουμε πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε. Το έχουμε ξανακάνει και το 1981 και το 1993. Το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την ηγεσία, τα στελέχη, τις θέσεις και τη βούληση να αλλάξει τα πράγματα. Και στο πεδίο της οικονομίας και στο πεδίο των αξιών. Το ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο. Άλλωστε κανένας δεν θα παραχωρούσε την εμπιστοσύνη του στον Γ. Παπανδρέου και στο ΠΑΣΟΚ εάν δεν είχε πεισθεί ότι είμαστε έτοιμοι, ότι μπορούμε, ότι έχουμε τη βούληση, όχι να προσφέρουμε μια γενική και αόριστη ελπίδα για το αύριο, αλλά να παρουσιάσουμε και να εφαρμόσουμε ένα συνεκτικό, ένα συνολικό σχέδιο ριζικών αλλαγών που έχει ανάγκη ο τόπος». «Έχουμε προσδιορίσει με ακρίβεια τις πηγές χρηματοδότησης του προγράμματός μας: Εξοικονόμηση πόρων από τις σπατάλες, αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, πολιτική που θα δημιουργεί ανάπτυξη και πλεόνασμα, δίκαιη φορολογική πολιτική». «Η οικονομία είναι υπό κατάρρευση, ο προϋπολογισμός στα πρόθυρα της χρεοκοπίας, ελλείμματα που διαρκώς διογκώνονται».
Στις 6 Αυγούστου δημοσιοποιείται έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία. Συνιστά κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, πάγωμα μισθών, αύξηση φόρων – ιδίως του ΦΠΑ και των φόρων στα ακίνητα – και απελευθέρωση απολύσεων. Ζητούσε επίσης: Αυστηρούς περιορισμούς στις αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο. Μείωση του πλεονάζοντος προσωπικού στον δημόσιο τομέα με περιορισμό των προσλήψεων σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά των αποχωρήσεων για λόγους συνταξιοδότησης. Αναμόρφωση του συστήματος συντάξεων που μπορεί να περιλαμβάνει χορήγηση συντάξεων με βάση τις συνολικές αποδοχές και όχι τις αποδοχές της τελευταίας πενταετίας όπως ισχύει σήμερα. Μαχαίρι στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων. Μέτρα για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής. Αλλαγή του καθεστώτος προστασίας της εργασίας με άρση των περιορισμών στις απολύσεις. Ενίσχυση της μερικής απασχόλησης. Κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων – εργοδοτών – κράτους για την ενίσχυση της απασχόλησης που θα προβλέπει προσαρμογή των μισθών προς τα κάτω. Διεύρυνση και επιτάχυνση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και απελευθέρωση αγορών, προϊόντων και υπηρεσιών. Μείωση αμυντικών δαπανών στα επίπεδα του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας, καλύτερη διαχείριση στα δημόσια νοσοκομεία, βελτίωση και κοστολόγηση των υπηρεσιών.
Αν και το περιεχόμενο της έκθεσης ήταν γνωστό από τις 31 Ιουλίου, στις 6 Αυγούστου, προηγουμένη της δημοσιοποίησής της, το ΠΑΣΟΚ, θέτοντας πάλι θέμα πρόωρων εκλογών, υποστηρίζει: Η ΕΕ και οι διεθνείς αγορές χρηματοδοτούν το χρέος της Ελλάδας και ζητούν ένα μεσοπρόθεσμο σχέδιο με τομές στα έσοδα και στις δαπάνες, καθώς και ένα πρόγραμμα συγκεκριμένων διαρθρωτικών αλλαγών, μετρήσιμων, που μπορεί να αποδώσουν σε βάθος χρόνου. Χρειάζεται διαπραγμάτευση για το έλλειμμα, που πρέπει να το κάνει κυβέρνηση με νωπή λαϊκή εντολή. Ανακοινώνεται ότι «το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει όλα τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοίνωσε τις τελευταίες εβδομάδες η κυβέρνηση και είναι εις βάρος των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων».

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2009

Στις 2 Σεπτεμβρίου, με την προκήρυξη των εκλογών, ο Γ. Παπανδρέου απευθύνει το διάγγελμά του. Υποστηρίζει ότι «σήμερα δεν αναμετρώνται απλώς τα κόμματα. Αναμετρώνται δύο ριζικά διαφορετικές πολιτικές αντιλήψεις και επιλογές». «Έχουμε τη γνώση, έχουμε την πολιτική βούληση. Ξέρουμε τα προβλήματα. Έχουμε προτείνει λύσεις. Λύσεις αξιόπιστες, που σέβονται το βιός και τις ελπίδες του ελληνικού λαού. Λύσεις εφικτές, αλλά και δίκαιες. Λύσεις που υπηρετούν τον πολίτη και όχι μικροκομματικά ή ισχυρά συμφέροντα των λίγων. Έχουμε σχέδιο.
Σχέδιο ανάπτυξης και εξόδου από τη σημερινή κρίση, που σε τόσους τομείς μαστίζει την καθημερινή ζωή των πολιτών».
Στις μέρες που ακολουθούν, επαναλαμβάνονται οι γνωστές υποσχέσεις: Κράτος-στρατηγείο με 16 υπουργεία και 4 θεματικούς κύκλους: Άμυνα, εξωτερική πολιτική, δημόσια τάξη και ασφάλεια, δικαιοσύνη, μεγάλες υποδομές και οικονομία. Σχέδιο Εθνικής Ανάτασης.
Από την Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου παρουσιάζει πρόγραμμα 3 πρώτων μηνών και 3 κρίσιμων ετών: Ενιαία φορολογική κλίμακα. Πραγματικά ανεξάρτητες Αρχές. Αυστηροί κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης (μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση, διπλογραφικό σύστημα σε όλους τους Οργανισμούς, κωδικοποίηση φορολογικής νομοθεσίας, επαναφορά πόιντ σίστεμ, κατάργηση Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Σύστημα σύνδεσης των Υπηρεσιών των υπουργείων Οικονομίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Αλλαγή συστήματος προμηθειών, ειδικά στα νοσοκομεία). Για το Ασφαλιστικό υπόσχεται κατάργηση «γαλάζιων ρυθμίσεων», οικονομική ενίσχυση του συστήματος, καθιέρωση βασικής σύνταξης ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις (950 ε το ζευγάρι, 550 για τον συνταξιούχο).
Επίσης, αλλαγές στον Τειρεσία για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, καθιέρωση πλαισίου για την άρση αντικινήτρων επιχειρηματικότητας και αύξηση της χρηματοδότησής τους μέσω ΤΕΜΠΤΕ. Κατάργηση ΕΤΑΚ και επιστροφή Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας. Ενίσχυση του εισοδήματος με αυξήσεις στους μισθούς πάνω από τον πληθωρισμό, χορήγηση έκτακτου επιδόματος στους φτωχούς, πάγωμα τιμολογίων ΔΕΚΟ για την καταπολέμηση της ακρίβειας.
Και βέβαια: Μικρό υπουργικό σχήμα, δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος, διαχωρισμός υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών – στο πρώτο μεταφέρονται επιτελικές αρμοδιότητες του Ανάπτυξης. Κανένας νέος φόρος στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα. Αύξηση της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες.Απλές διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας επιχειρήσεων. Άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων έπειτα από κοινωνικό διάλογο. Πάγωμα δανειακών υποχρεώσεων σε επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση. Δυνατότητα αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών. Αξιοποίηση παγωμένων εγγυήσεων 15 δις ευρώ από το πακέτο ρευστότητας των τραπεζών. Δημιουργία Ταμείου αναχρηματοδότησης της οικονομίας. Μέτρα ανακούφισης για τους αγρότες και τη μείωση του κόστους παραγωγής των προϊόντων.
Για την ενίσχυση της απασχόλησης: Επίδομα ανεργίας σταδιακά στο 70% του μισθού. Ριζική αλλαγή καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων. Χορήγηση δανείων με εγγύηση του Δημοσίου άμεσα στις επιχειρήσεις που διατηρούν ή αυξάνουν τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας. Κίνητρα για προσλήψεις νέων με πρόγραμμα επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια.
Για την Παιδεία και την Υγεία: Δέσμευση για το 5% του ΑΕΠ και 1 δις ε επιπλέον στον πρώτο προϋπολογισμό. Πανελλήνιες Εξετάσεις για την απόκτηση Εθνικού Απολυτηρίου – διαβατηρίου για το Πανεπιστήμιο. Ολοήμερα σχολεία παντού. Δωρεάν ηλεκτρονικοί υπολογιστές και ηλεκτρονικά βιβλία για κάθε μαθητή και φοιτητή. Κάλυψη των ελλείψεων στα νοσοκομεία. Ηλεκτρονικός φάκελος για κάθε ασθενή. Δημιουργία μονάδων οικογενειακής ιατρικής για 24ωρη περίθαλψη.
Το κόστος των υποσχέσεων υπολογίζεται σε 2,5 με 3 δις ευρώ, που ανακοινώνεται ότι θα βρεθούν από είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και περικοπές σπατάλης στο Δημόσιο.
Πάντα από τη Θεσσαλονίκη και κατά την συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπανδρέου δηλώνει ότι επιθυμεί να κάνει την Ελλάδα «Δανία του Νότου». Υπόσχεται επίσης ότι θα μας φέρει τον διάσημο αρχιτέκτονα από την Βαρκελώνη Χοσέπ Αντόν Αθεμπίγιο. «Πριν από δυο εβδομάδες τον πήρα στο τηλέφωνο», είπε χαρακτηριστικά. Δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεννόηση μαζί του για τη δημιουργία μιας Διεθνούς Επιτροπής Προσωπικοτήτων. Διότι, όπως ανέφερε ότι του είπε «αύριο ο ελληνικός λαός ενδέχεται να μου δώσει την εντολή και θέλω τη δική σου σοφία, εμπειρία και γνώση, μαζί βεβαίως πάντα με ικανούς Έλληνες ειδικούς, για να δούμε τα θέματα της χωροταξίας, δασών, πόλεων. Και μου είπε ναι. Και μου έχει πει και ονόματα και χρονοδιαγράμματα».
Σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία στις 6 Σεπτεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου μιλά και πάλι για «μικρό κυβερνητικό σχήμα», ενώ κάνει λόγο και για εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς. «Υπάρχουν πολλοί άξιοι Έλληνες εκτός ΠΑΣΟΚ, αλλά και εκτός κομμάτων, τους οποίους θα καλέσω να συμβάλουν από θέσεις ευθύνης».
Ακολουθεί ορυμαγδός συνεντεύξεων (και υποσχέσεων):
Στην Ημερησία (12-13) Σεπτεμβρίου, υπό τον τίτλο «Ετσι θα κυβερνήσω»: «Εγώ δεν είμαι Καραμανλής, αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Όχι στο άλλοθι της καμένης γης. Κανένας νέος φόρος σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, ούτε στους τόκους των καταθέσεων. Πρόσωπο κύρους ο νέος υπουργός Οικονομίας, με σύγχρονες αντιλήψεις για έξοδο από την κρίση».
Στον «Κόσμο του Επενδυτή» (26-27): «Η φιλοδοξία μου είναι να γίνω ο πρωθυπουργός που έβγαλε την Ελλάδα από την κρίση και την οδήγησε σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και κοινωνικής δικαιοσύνης». «Για να παραφράσω τον Πρόεδρο Μάο, δεν αρκεί η γάτα να είναι πράσινη, πρέπει να πιάνει και ποντίκια» (σ.σ. Η ρήση ανήκει στον Ντενγκ Ξιαο Πινγκ).
Στις 6 Σεπτεμβρίου, από την πυρόπληκτη Ηλεία, είπε ότι θα αλλάξουν όλα για τους αγρότες με το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση.
Στα βήματα του αρχηγού και τα άλλα στελέχη: Γ. Φλωρίδης (Εθνος Κυριακής, 20): «Θα διαπραγματευτούμε με την ΕΕ ένα ολοκληρωμένο, τριετές σχέδιο εξόδου από την κρίση. Θα διαπραγματευτούμε αξιόπιστα, με χρονοδιαγράμματα και ελέγχους και θα γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις μας». Ο ίδιος (Ελευθεροτυπία, 9) αποκάλεσε τον Κ. Καραμανλή «εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου» (!) που κάνει διαλέξεις ανά τη χώρα για «παγώματα» μισθών και συντάξεων, «όταν δεν κυκλοφορεί ούτε ένα ευρώ στην αγορά».
Η Λούκα Κατσέλη (Έθνος, 20): «Γνωρίζουμε ότι, εάν γίνουμε κυβέρνηση, θα αναλάβουμε μια οικονομία με τεράστια ελλείμματα και υψηλό χρέος. Έχουμε απόλυτη επίγνωση της κατάστασης. Έχουμε όμως ήδη προετοιμάσει ένα σοβαρό και αξιόπιστο σχέδιο για να βγούμε από την κρίση. Θα παρουσιάσουμε στην ΕΕ όλα τα στοιχεία και ένα σοβαρό και αξιόπιστο τριετές Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, ώστε να συμφωνήσουμε το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του προγράμματός μας».
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης (Real News, 27). «Ξέρουμε ότι η χώρα βρίσκεται στα όρια της χρεοκοπίας και με βάση αυτή τη γνώση έχουμε σχεδιάσει το πρόγραμμά μας, ένα πρόγραμμα εξόδου από την κρίση με κεντρικό στοιχείο την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας». «Σε πολλά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης οι τιμές είναι δυνατόν να μειωθούν από 5% ως 10% άμεσα. Το λέω και το πιστεύω. Με πάγωμα των τιμολογίων των ΔΕΚΟ για έναν χρόνο με σκοπό να παταχθεί η κρατική ακρίβεια, με εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων στην περίπτωση της ΔΕΗ. Έχουμε πει επίσης ότι ειδικά για τα καύσιμα – εφόσον χρειαστεί – θα μπει πλαφόν, πως θα επαναφέρουμε τον κανόνα της φθηνότερης χώρας στα φάρμακα. Και θα κάνουμε συνεννοήσεις σε κλαδικό επίπεδο, ώστε να υπάρξει μείωση τιμών σε προϊόντα που είναι υπερτιμημένα (συμφωνίες κυρίων)». Για την αντιμετώπιση των καρτέλ: «Δημιουργία ενός ειδικευμένου δικαστικού σώματος, ένα Ειδικό Εφετείο για Προσφυγές Υποθέσεων Ανταγωνισμού που θα εξετάζει προσφυγές κατά αποφάσεων που εξέδωσε η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επίσης, μια ξεχωριστή Αντιμονοπωλιακή Αρχή με ειδική αποστολή τη γενική εποπτεία της κατάστασης που επικρατεί στο θέμα των καρτέλ, στα πρότυπα της Τράπεζας της Ελλάδος».
Ο ίδιος στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία (27): «Δεν πρόκειται να μπει κανένας νέος φόρος στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα. Ούτε ένα ευρώ». «Με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα τελειώσουμε με τη συναλλαγή εφοριακών – πολιτών».
Ο ίδιος στο «Πρώτο Θέμα» (13). Τέλος στη ληστεία του εισοδήματος από 5 Οκτωβρίου. Το ΠΑΣΟΚ θα δώσει αυξήσεις μισθών και συντάξεων πάνω από τον πληθωρισμό.
Η Άννα Διαμαντοπούλου στην «Ημερησία» (26-27). «Έχουμε έτοιμα νομοσχέδια για τη στήριξη του πραγματικού εισοδήματος και αναδιανομή των πόρων. Δεν πρόκειται για απλές εξαγγελίες, αλλά για επεξεργασμένα μέτρα».
Και ο κ. Ραγκούσης στο «Έθνος της Κυριακής» (13). «Ζητάμε ψήφο για δικαιοσύνη κοινωνική και οικονομική. Είμαστε όχι μόνο έτοιμοι, αλλά και ετοιμοπόλεμοι να κυβερνήσουμε. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε περίοδο χάριτος, ούτε χρόνο για χάσιμο. Στην κυβέρνηση Παπανδρέου θα μετέχουν οι άξιοι. Και άξιοι υπάρχουν παντού. Και εντός και εκτός ΠΑΣΟΚ. Και εντός και εκτός πολιτικής».
Στις 30 Σεπτεμβρίου ο κ. Παπανδρέου δίνει συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο. Αναγγέλλει διαχωρισμούς υπουργείων, αλλαγές στις ονομασίες τους, αλλά και λιγότερα υπουργεία μέσω συγχωνεύσεων. δημιουργία ισχυρού πρωθυπουργικού γραφείου που θα παρακολουθεί και θα αξιολογεί τους υπουργούς, καθώς και ομάδα ξένων ειδικών για την Οικονομία. Επίσης, υπόσχεται δίκαιο φορολογικό σύστημα και μειώσεις φόρου για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Κάνει αναφορά και στην «καινοτομία» επιλογής δια βιογραφικών των «άριστων και όχι των αρεστών». Και βεβαιώνει: «Η επιλογή θα γίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί οι ανάγκες πιέζουν», (σ.σ. ακολούθησε η μακρόσυρτη διαδικασία της υποβολής βιογραφικών με την γνωστή κατάληξη). Και, αν και είναι ο μακροβιότερος (από το 1985) υπουργός της χώρας, συνεχίζει: «Αλλού αυτά είναι αυτονόητα. Για την Ελλάδα είναι μια μικρή επανάσταση».
Το σύνθημα είναι πλέον «Πάμε μαζί». (σ.σ. το τέλος αυτής της κοινής πορείας αποδείχθηκε πως ήταν το Μνημόνιο)

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2009 (Μέχρι τις 4, ημερομηνία των εκλογών και αλλαγή κυβέρνησης)

Μέχρι την τελευταία στιγμή επαναλαμβάνονται τα ίδια. Σε συνέντευξή του στα «Νέα» (3-4 Οκτωβρίου) ο κ. Παπανδρέου δηλώνει: «Τα πρώτα μέτρα της αυριανής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ απευθύνονται στην αντιμετώπιση της κρίσης και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης του πολίτη στο κράτος. Είναι κατ’ αρχάς η άμεση προετοιμασία των πέντε νομοσχεδίων που ανακοινώσαμε για την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Η στήριξη του πραγματικού εισοδήματος, η προστασία του δανειολήπτη, η στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η αποκατάσταση της ρευστότητας στην οικονομία, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η στήριξη της απασχόλησης». «Θα κινηθούμε γρήγορα για να δείξουμε την αλλαγή στον τρόπο διακυβέρνησης – με ως ένα από τα πρώτα μέτρα την άμεση θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής δημοσιοποίησης των αποφάσεων υπουργών στο Διαδίκτυο». «Οι πόροι θα βρεθούν από την επανεκκίνηση της ανάπτυξης, τη δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών, τη δραστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της σπατάλης που γιγαντώθηκαν τα τελευταία χρόνια». «Εμείς είμαστε υπεύθυνοι και δεν πετάμε αριθμούς στον αέρα. Το παράδειγμα του τριπλασιασμού των ανείσπρακτων οφειλών προς το Δημόσιο, όμως, μας δίνει από μόνο του μια αίσθηση του μεγέθους της κακοδιαχείρισης. Θα καταπολεμήσουμε τη σπατάλη με αξιολόγηση όλων των δαπανών από μηδενική βάση. Με σύγχρονες μεθόδους κατάρτισης του προϋπολογισμού και χρηματοδότηση με βάση στόχους». «Το σχέδιο το οποίο θα καταθέσουμε στην ΕΕ θα είναι αξιόπιστο, φιλόδοξο, αλλά και ρεαλιστικό. Με βάση αυτό θα διαπραγματευτούμε την παράταση της προθεσμίας για τη μείωση των ελλειμμάτων μας για τρία χρόνια». «Ξέρουμε να διαπραγματευόμαστε, έχουμε συγκροτημένο σχέδιο και ισχυρά επιχειρήματα». «Οι δεσμεύσεις μας θα τηρηθούν. Ξέρουμε καλά – και το ξέρει και η αγορά – πως η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από τα επίσημα στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως η προσπάθεια θα είναι αναγκαστικά μεγαλύτερη και πιο μακροχρόνια».
Την ίδια μέρα, στον «Κόσμο του Επενδυτή», ο Τζόζεφ Στίγκλιτς δηλώνει αποκλειστικά: «Αν κάποιος μπορεί να διορθώσει τα λάθη, αυτός είναι ο Γ. Παπανδρέου». «Χρειάζεται όραμα για το μέλλον, για το είδος της χώρας και της κοινωνίας που επιθυμεί μετά το τέλος της κρίσης». «Και εγώ, όπως και πολλοί άλλοι σε όλον τον κόσμο, ανυπομονώ να συνεργαστώ μαζί του, (σ.σ. μέχρι στιγμής είναι άγνωστο το αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας) ώστε να βοηθήσουμε την Ελλάδα να αντιμετωπίσει την κρίση και να δημιουργήσει την οικονομία, την κυβέρνηση και την κοινωνία που η Ελλάδα επιθυμεί και αξίζει».
Την ίδια ημέρα, στην «Ημερησία», ο κ. Μ. Παπαϊωάννου: «Το πρόγραμμα των 100 ημερών με τον ρεαλιστικό και πρωτοποριακό του χαρακτήρα, ανακουφίζει άμεσα τους δανειολήπτες, στηρίζει το εισόδημα των αδυνάτων, προστατεύει τους ανέργους, τονώνει την αγορά και δίνει ρευστότητα στην οικονομία. Δημιουργεί έτσι τις άμεσες προϋποθέσεις για ανάπτυξη, αναδιανομή του εισοδήματος και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Το βάρος πέφτει στο σχέδιο εθνικής αναγέννησης, στο στόχο της πράσινης ανάπτυξης».
Και ο κ. Κ. Σκανδαλίδης: «Όσο καμένη και να είναι η γη που παραλαμβάνουμε θέλω να σημειώσω ότι το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση είναι μετριοπαθές και εφικτό. Τα 3,5-4 δις ευρώ που απαιτούνται τον πρώτο χρόνο δεν είναι τίποτε φοβερό να βρεθούν. Κι’ αν χρειαστούν και 5 δις ευρώ μπορούν να βρεθούν. Θα μείνουμε απολύτως συνεπείς στις δεσμεύσεις μας ακόμη κι’ αν χρειαστεί να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις».
Νωρίτερα, στις 2 Οκτωβρίου, σε συνέντευξή του στα «Νέα», ο κ. Θ. Πάγκαλος είχε ξεκαθαρίσει: «Ας πάμε στην ουσία του οικονομικού ζητήματος. Εμείς λέμε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Αν δεν πέσουν λεφτά στην αγορά, θα ζήσουμε ακόμη χειρότερες μέρες. Αν ο εργαζόμενος δεν έχει να αγοράσει, σε ποιον θα πουλήσουν οι επιχειρήσεις και από ποιον θα εισπράξει ΦΠΑ το κράτος;».

ΑΥΡΙΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ: «Η ΠΟΡΕIΑ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ – ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΗΝ ΑΓΚΑΛΙΑ ΤΟΥ ΔΝΤ».

Δεν υπάρχουν σχόλια: