Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Φαρμακερά βέλη από τις ΗΠΑ

Γιωργάκη αγορίνα μου γιατί φωνάζει ο θείος Ομπάμα;

Με απορία παρακολουθούν οικονομικοί παράγοντες της Αμερικής όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Ελλάδα. Τους «σκανδάλισε» ειδικά το παρασκήνιο για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης αλλά και η απόφαση του πρωθυπουργού να μετακομίσουν όλοι οι υπουργοί στη Θεσσαλονίκη για την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Τα σχόλια δεν είναι κολακευτικά και τα μηνύματα κυριαρχούνται από ειρωνεία.
Ο ανασχηματισμός ήταν μια φαρσοκωμωδία από μόνος του. Το γεγονός ότι χρειάστηκαν διαβουλεύσεις 45 ημερών για να καταλήξει ο πρωθυπουργός στο συγκεκριμένο σχήμα, όπου οι πάντες αναζητούν ακόμα τις αρμοδιότητές τους, έδειξε αναποφασιστικότητα από την πλευρά του πρωθυπουργού, που δεν εκτιμήθηκε από τους δανειστές της Ελλάδας. Είναι βέβαια ικανοποιημένοι για την παραμονή στο υπουργείο Οικονομικών του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, αν και φαίνεται πως η διάσωσή του οφείλεται σε δική τους παρέμβαση. Στην εποχή του μνημονίου και του ελέγχου της χώρας από το ΔΝΤ η αναποφασιστικότητα είναι ο χειρότερος σύμβουλος, υποστηρίζουν στελέχη του Ταμείου.

Στο ΔΝΤ είχαν δείξει εκνευρισμό με την απόφαση του κ. Παπανδρέου να δώσει στον εαυτό....
του 36 ημέρες διακοπών. Η προτροπή του προς τους υπουργούς να πράξουν το ίδιο άφησε όσους ασχολούνται με την Ελλάδα με το στόμα ανοικτό από την έκπληξη. Ηταν με την ίδια έκπληξη που αντιμετώπισαν και την είδηση της μετακόμισης του πρωθυπουργού, των υπουργών και της συνοδείας τους στη Θεσσαλονίκη. Οχι μόνο για τα έξοδα που θα απαιτηθούν αλλά για το γεγονός ότι επί τρεις ημέρες δεν θα εργάζεται κανένας υπουργός και θα «παγώσουν» όλα στην κυβέρνηση. Η απόφαση -όποιος και αν την έλαβε- χαρακτηρίζεται αψυχολόγητη και προϊόν του μυαλού ατόμων που ασχολούνται με τις δημόσιες σχέσεις και το προφίλ του κ. Παπανδρέου.

Καλώς ή κακώς η Ελλάδα κατέφυγε στον σκληρό μηχανισμό του ΔΝΤ. Οι περισσότεροι στην κυβέρνηση δεν έχουν καμία αίσθηση των κινδύνων. Δρουν και αντιδρούν ως να έχουμε την πλέον εύρωστη οικονομία του κόσμου. Πολιτεύονται ακόμα παλαιοκομματικά και πελατειακά. Πρέπει να σηκώσουν τα μανίκια και να εργαστούν. Η νοοτροπία που έδειξαν τους τελευταίους μήνες δεν είναι παράδειγμα προς μίμηση.

Μιχάλης Ιγναντίου

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αλήθεια τελικά με ποιανού τις πλάτες βρίσκεται σε αυτή τη θέση;
Ακόμα;;;;

Μοναχά της Γερμανίας είναι η απάντηση. Πρέπει να πάμε πίσω, κάποιοι έβαλαν ένα αγκάθι, αυτό ήταν η είσοδός μας στην ευρωζώνη. Αμερικανικοί οικονομικοί παράγοντες. Άλλοι δεν το είδαν ποτέ με καλό μάτι και κράτησαν απόσταση, δηλ. οι Βρεττανοί.

Δεν υπάρχει αγγλικός παράγοντας στην υπόθεση "κρίση". Υπάρχουν γερμανικοί, και όσων είναι αυτοί δορυφοροι τους. Ήταν η άμυνά τους. Ό,τι έκαναν το έκαναν για να σώσουν τις δικές τους οικονομίες όταν χτύπαγαν την δική μας.

Αν ήθελε κάποιος θα χτύπαγε φυσικά την Ελλάδα πρώτα γιατί θα ήξερε ΠΩΣ μιας και αυτός το ΜΑΓΕΙΡΕΨΕ.

Όταν οι Αμερικανοί εκφράζονται έτσι τα πράγματα σίγουρα θα αλλάξουν ΡΑΓΔΑΙΑ.

Γιατί το πείραμα τέλειωσε και η Γερμανία το παραξήλωσε μαζί με κάθε ανθελληνικό παράγοντα στην ΕΕ. Ο ΓΑΠ δεν εννοεί να το καταλάβει. Θα ξυπνήσουν τον ελληνικό λαό, αυτό είναι το σχέδιο τώρα, έτσι

σώζεται η οικονομία της Αμερικής σε σχέση με το ευρώ και το δολλάριο

έτσι ενδυναμώνεται η λίρα εν όψει Ολυμπιακών Αγώνων

κι έτσι η Γερμανία γυρνά στο μάρκο αν εγκαταλείψουν κι άλλοι το ευρώ μετά από εμάς.

Αυτό για να γίνει εδώ χωρίς να μπορεί να κάνει κανείς τίποτα, εννοώ τραπεζιτικούς κύκλους και εφοπλιστικούς/επενδυτικούς πρέπει να γίνει πραξικοπηματικά.

Και αυτό ετοιμάζουν. Ήδη οι μεγαλοκαταθέτες ελάχιστα ενδιαφέρονται για την τύχη του ευρώ στην Ελλάδα.

Όπως είχα πει, θα κάψει την Ελλάδα ο ΓΑΠ, κι η αυλαία θα κλείσει με τον Σαμαρά. Η αυλαία της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας. Μίνι πραξικόπημα προβλέπω και θα κάνουν δεξιά κι αριστερά μόκο μέχρι να γίνουν

όσα πρέπει να γίνουν χωρίς να γυρίσει ο χρόνος πολύ πίσω.

Ανώνυμος είπε...

Καλα ας μην γελασω.

Οχι, μπα, το Λονδινο δεν ειναι ο εμπνευστης και κυριος μετοχος της Γουωλ Στρητ.
Μονοι τους οι παλιο-Αμερικανοι εμπνευστηκαν τα παραγωγα και οι ιδιοκτητες τους στο Σιτι δεν πηρανε χαμπαρι τιποτα.
Γιατι αν το ηξεραν θα μας ειχαν "προστατευσει" απ'ὀλα τα κακα.
Οπως το Δεκεμβρη του ΄45 δηλαδη.

Ουτε και τα πολιτικα κομματα ανηκουν στους διεθνεις τραπεζιτες, απλη συγκυρια ειναι το οτι οι "ηγετες" του εθνους δεν δουλεψαν ποτε αλλα ειναι παντα με λεφτα.

Κατα τ'αλλα ολοι ελπιζουμε πως μια μερα θα βρεθει ενας καλος ανθρωπος (εγω δεν θελω βασιλια, σας το λεω απο τωρα) που, με αυταπαρνηση θα μας κανει και παλι ανεξαρτητα περηφανους.

Με τις υγειες σας

Ανώνυμος είπε...

Δεν ξέρω με τι θα "ας γελάσει" ο προλαλήσαντας, αν εννοεί αυτές τις σκέψεις που εξέφρασα, τότε δεκτό, γιατί εννοείται πως δεν είναι "παντογνώστης" και θα μου έχουν διαφύγει ένα σωρό λεπτομέρειες. Το Λονδίνο δεν είναι ποτέ αμέτοχο σε τίποτα, ακόμα και κρατώντας αποστάσεις "μετέχει του οικονομικού δράματος" απλά δεν είναι δικαιοδοσία του το "προτεκτοράτο" μας όπως κατήντησε, η Γερμανία έχει λόγο εδώ και η Αμερική. Στο Λονδίνο φυσικά "διαφεύγουν" πολλά, τα πιο χοντρά πάνε Ελβετία, άλλα ξεπλένονται ασιατικά, άλλα χρήματα τρώνε χαλούμι κι άλλα χαβιάρι κλπ κλπ.

Η Ελλάδα όμως έπεσε όντως σε μία τρομερή συγκυρία, κινδυνεύει όντως να πέσει όλο το σάπιο και ολέθριο οικοδόμημα της ενωμένης ευρώπης.

"Η Ευρώπη χωριό δεν κάνει" ποιος το είπε να δεις ποιος το είπε....

Βασιλιά; είναι πολύ νωρίς ακόμα για να το φάει το κλήμα ο γάϊδαρος, γίνεται προσπάθεια να ξεστραβώσει.