Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Μίζες σκαλίζουν πάλι οι Αμερικανοί

Στην παγίδα των Αμερικανών -που έχουν βαλθεί να εξαρθρώσουν το κλασικό σύστημα λαδώματος «Made in Germany», προφανώς γιατί έχασαν εμπορικά κατά κράτος από τη δράση του- βρίσκεται πλέον και η κραταιά Deutsche Telecom (D.Τ.).

Η τελευταία, που διαφεντεύει και τον δικό μας ΟΤΕ (κατέχει το 30% και το management), έχει τεθεί στο στόχαστρο και των εισαγγελικών αρχών της Βόνης και ελέγχεται για βαλκανικές μίζες που φέρεται να διοχέτευσε σε αξιωματούχους των Σκοπίων και του Μαυροβουνίου - δύο από τις αγορές στις οποίες D.Τ. έχει διεισδύσει, βάσει της καλοστρωμένης και επιθετικής στρατηγικής την οποία ανέπτυξε όταν τα καθεστώτα κατέρρευσαν και τα σύνορα άνοιξαν. Τότε, το γερμανικό μπαξίσι ήταν υπερόπλο, ενώ το αμερικανικό imperium αποδείχτηκε αναποτελεσματικό για τις ισχυρές πολυεθνικές, που είδαν την πλάτη των Γερμανών.

Αυγουστιάτικο ντου

Πώς όμως έχει το νέο κεφάλαιο των ερευνών για την D.Τ. και πώς άρχισε: .....


* Ολα άρχισαν από αμερικανικό αίτημα δικαστικής συνδρομής που έφτασε στην Εισαγγελία της Βόνης (έδρα και της D.Τ.). Σύμφωνα με αυτό -το επιβεβαιώνουν πλέον Εισαγγελία και D.Τ.- ζητείται η ιχνηλάτηση χρήματος για φερόμενες πράξεις δωροδοκίας σε Σκόπια και Μαυροβούνιο, σε συγκεκριμένους αξιωματούχους, με σκοπό τον έλεγχο των αγορών τηλεπικοινωνιών από την Telecom.

* Οκτώ πρόσωπα εμπλέκονται σ' αυτές τις μίζες, σύμφωνα με ανακοινώσεις της D.Τ. και της Εισαγγελίας. Μεταξύ αυτών εμπλέκεται και ο κορυφαίος της D.Τ., ο πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας Ρενέ Ομπερμαν.

* Εντύπωση προκαλούν διάφορα σημαδιακά, όπως:

α) Η έφοδος της Εισαγγελίας και της Αστυνομίας στο σπίτι του Ρενέ Ομπερμαν έγινε στις 31 Αυγούστου 2010 και αποσιωπήθηκε εκκωφαντικά! Μόλις σήμερα η Εισαγγελία επιβεβαίωσε ότι από το διαμέρισμα του Ρενέ Ομπερμαν κατασχέθηκε πλήθος υλικού και ότι σε βάρος του καθώς και κατά άλλων προσώπων «υφίσταται μια αρχική υποψία ύστερα από το αίτημα δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ». Προφανώς η γερμανική σιωπή δεν μπορεί να αποδοθεί σε τακτ έναντι του Ομπερμαν, επειδή μόλις είχε νυμφευθεί (στις 14/8/2010) γνωστή TV persona, αλλά στη δυσφορία έναντι του πολυμέτωπου αμερικανικού pressing στη γερμανική βαριά βιομηχανία.

β) Αποστροφή ανακοίνωσης της D.Τ., για την προκαταρκτική έρευνα που διεξάγεται σε βάρος της, αναφέρει ότι «εδώ και χρόνια συνεργαζόμαστε με την Εισαγγελία», κάτι που ευθέως παραπέμπει σε κωλυσιεργία, αν αφορά την ίδια υπόθεση.

γ) Η είδηση για την έφοδο των Αμερικανών στην D.Τ. (έτσι είχε φτάσει αρχικά στην «Ε», το απόγευμα της Τρίτης) διακινούνταν στην Αθήνα πολύ πριν κινητοποιηθούν ακόμα και τα ΜΜΕ της Βόνης, όπως το «Der Spiegel», που παραδοσιακά διατηρούν ισχυρές πηγές πληροφόρησης στην D.Τ.

* Προς στιγμήν, δεν υπάρχουν κατηγορούμενοι και μάρτυρες, γιατί η υπόθεση βρίσκεται στην αρχή ή φρεναρισμένη από τους Γερμανούς. Γκαζωμένοι είναι μόνον οι Αμερικανοί, οι οποίοι πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως ξέρουν επακριβώς ποιοι έδωσαν, ποιοι Βαλκάνιοι πήραν, πότε, πόσα και γιατί. Αυτοί μπορεί να μην πούλησαν ακριβά και να μην έπιασαν τους τομείς που κατέλαβαν στις νέες αγορές οι Γερμανοί, έχουν όμως υψηλή τεχνογνωσία στο «follow the money».

Το «χρυσό παιδί»

* Ο Ρενέ Ομπερμαν, το χρυσό τέκνο της D.Τ. (γεννημένος το 1963), τον οποίο οι «πληγέντες» από το εσωτερικό της Telecom αποκαλούν mister Ντόμπερμαν, για τα μέτρα αναδιάρθρωσης που εφαρμόζει, μπλέκεται στην υπόθεση από άλλη θέση που κατείχε την ερευνώμενη περίοδο. Πρόεδρος της D.Τ. είναι από τον Νοέμβριο του 2006.

Τότε, ήταν επικεφαλής της Τ-Mobile International και υπεύθυνος για όλες τις συμμετοχές της D.Τ. στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Ευρώπη. Του αποδίδεται ότι, στο πλαίσιο μιας συνάντησής του, το 2005, με τον πρόεδρο της Mak-Telecom (Makedonia Telecom) έθεσε ως προϋπόθεση, προκειμένου η εταιρεία να καταβάλλει μέρισμα χρήσης, να μη γίνει το προγραμματισμένο άνοιγμα της αγοράς τηλεπικοινωνιών στα Σκόπια, και να μείνουν εκτός νυμφώνος οι «μνηστήρες». Εκεί έπεσε και το χρήμα της φερόμενης δωροδοκίας.

Η Mak-Telecom είναι μέλος του ομίλου Magyar και θυγατρική της Deutsche Telecom, η οποία πλέον μέσω του ΟΤΕ ελέγχει και την εταιρεία κινητής τηλεφωνίας των Σκοπίων (MTS), την άδεια της οποίας ο οργανισμός είχε αποκτήσει μέσω πλειστηριασμού επίσης και μιζών. Οπως αποκαλύπτουν ακόμα και τα αρχεία του Π. Καρακώστα, οι εθνικοί προμηθευτές Intracom και Siemens έδιναν τα μπαξίσια και μετά τα έβρισκαν με τον ΟΤΕ με τις αναθέσεις. Ενδιαμέσως, διαβιούσαν πλουσιοπάροχα, για το δήθεν βαλκανικό όραμα του ΟΤΕ, μιζαδόροι, επίορκοι, ΚΥΠΑΤΖΗΔΕΣ, διαφημιστές, δημοσιογράφοι και λοιποί.

Δικαστικός φάκελος για μίζες του ΟΤΕ πίσω από τη διεκδίκηση της άδειας κινητής τηλεφωνίας στα Σκόπια, έχει τεθεί στο αρχείο της Ευελπίδων.

Επειδή η γερμανική όψη των βαλκανικών μιζών της D.Τ. είναι μόλις στην αρχή, μεταφέρουμε την άγνοια της Telecom ακόμα και για το περιεχόμενο της δικαστικής συνδρομής των ΗΠΑ, αλλά και χθεσινή δήλωση του Ρενέ Ομπερμαν, που αναφέρει ότι: «Η D.Τ. δεν ανέχεται διαφθορά σε κανέναν τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων», ενώ ο ίδιος αντικρούει ως λανθασμένες τις κατηγορίες των εισαγγελικών αρχών.

Εν αναμονή πάντως των αποτελεσμάτων, ουδείς μπορεί να αντιλέξει ότι μαίνεται ο αμερικανογερμανικός εμπορικός πόλεμος.

Η παγίδα των ΗΠΑ

Οι Αμερικανοί, όπως και στην περίπτωση της Siemens, με παγίδα τον νόμο κατά της διαφθοράς ξένων εταιρειών, εισηγμένων στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης, υπό την επίβλεψη του SEC, τώρα «εμβόλισαν» και την Deutsche Telecom. Και αυτή, όπως παραδοσιακά όλες οι μεγάλες γερμανικές εταιρείες, για να πουλήσουν (όπλα, οχήματα, βιομηχανικό εξοπλισμό, τηλεπικοινωνιακά συστήματα, ιατρικά μηχανήματα, ενεργειακά συστήματα κ.ά.) ή για να κατακτήσουν τις αγορές της πρώην Σοβ. Ενωσης και για να διεισδύσουν στην ενδιαφέρουσα πολιτικοστρατηγικά βαλκανική ενδοχώρα, πλήρωσαν μίζες. Τώρα οι Αμερικανοί θέλουν τη ρεβάνς.

Το αποδεικνύουν οι καυτοί φάκελοι με τις μίζες της Siemens, της Krauss Maffei, της ΜΑΝ, της Daimler Benz-Mercedes, της HDW, της Ferrosthal και έχει ο θεός.

Εδώ πάντως, ως προς τον ΟΤΕ, οι κυβερνώντες ποιούν την νήσσαν. Το ΠΑΣΟΚ που θα ανέστρεφε την πώληση του ΟΤΕ στην D.Τ., και που είχε καταγγείλει ως «ληστρικό» το sharehold agrement που είχε υπογράψει η προηγούμενη κυβέρνηση, συνθηκολόγησε πλήρως.

Μπορεί μάλιστα και να πουλήσει στην D.Τ. και το υπόλοιπο 20% που ελέγχει στον ΟΤΕ.

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ο τότε αρμόδιος υπουργός Ν. Σηφουνάκης με στόμφο είχε αναγγείλει ότι η D.Τ. δεν θα διωχθεί από τον ΟΤΕ, λόγω δημοσιονομικής δυσπραγίας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: