Πριν ακόμη κοπάσει ο θόρυβος για τις αποκαλύψεις της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για τις οικονομικές συναλλαγές της Marfin Egnatia Bank με την Μονή Βατοπεδίου και τις υπεράκτιες εταιρείες της, μια άλλη Επιτροπή της Βουλής, η Εξεταστική για το σκάνδαλο των δομημένων προϊόντων που κατέληξαν σε ασφαλιστικά ταμεία, ετοιμάζεται να «αγγίξει» μια άλλη σκοτεινή υπόθεση από το παρελθόν, την πώληση δομημένων στο Ταμείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων από τη μικρή τότε τράπεζα Marfin Bank.
Στην Εξεταστική Επιτροπή έχουν κληθεί να καταθέσουν σήμερα οι πρώην πρόεδροι του ΤΑΞΥ, κ.κ. Τσουράκης και Ιορδανόπουλος. Ο πρώτος είχε την ευθύνη για την αγορά των δομημένων, που φέρεται να έγινε σε τιμή υψηλότερη ακόμη και από την ονομαστική τους αξία, ενώ ο δεύτερος τον διαδέχθηκε στο Ταμείο, ενημέρωσε την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για τις επίμαχες.....
τοποθετήσεις σε δομημένα και αργότερα, επίσης επί των ημερών του, η Marfin Bank επέστρεψε τα κεφάλαια του Ταμείου με τόκους, αφού είχαν προηγηθεί ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και δημοσιεύματα εφημερίδων.
Η Εξεταστική Επιτροπή διερευνά την υπόθεση του ΤΑΞΥ, στο πλαίσιο της προσπάθειας να αναδειχθούν οι πολιτικές ή ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο των δομημένων, που είχε προκαλέσει πολιτική θύελλα το 2007. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι ποινικές ευθύνες μη πολιτικών προσώπων θα απασχολήσουν πλέον τη Δικαιοσύνη στο ακροατήριο, όπου έχουν παραπεμφθεί να δικαστούν τον Ιανουάριο με σοβαρές κατηγορίες τόσο ανώτατα στελέχη της διοίκησης του ΤΑΞΥ, όσο και στέλεχος της Marfin Bank, που είχε άμεση εμπλοκή στις επίμαχες συναλλαγές.
Η υπόθεση του ΤΑΞΥ «ωρίμασε» στη Δικαιοσύνη πρώτη από όλες τις ανάλογες υποθέσεις πώλησης δομημένων σε Ταμεία που έχουν διερευνηθεί, καθώς διαπιστώθηκε ότι οι υπερτιμολογήσεις στις πωλήσεις των δομημένων ήταν πρωτοφανείς: οι τίτλοι πουλήθηκαν πάνω και από την ονομαστική τους αξία, ενώ είχαν αγορασθεί σε τιμές χαμηλότερες της ονομαστικής από τη δευτερογενή αγορά.
Ο ίδιος ο κ. Βγενόπουλος, μετά την απολογία του απαλλάχθηκε των κατηγοριών με βούλευμα, επειδή κρίθηκε ότι δεν είχε άμεση συμμετοχή και ευθύνη για τις επίμαχες συναλλαγές. Όμως, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής δεν αποκλείεται να ζητήσει τη μαρτυρία του ισχυρού άνδρα του ομίλου της Marfin, καθώς στο απολογητικό υπόμνημα που είχε υποβάλει στον ειδικό εφέτη ανακριτή, κ. Γ. Λέκκα, είχε επιχειρήσει να εμπλέξει ευθέως, αποδίδοντάς τους βαριές ευθύνες για το σκάνδαλο των δομημένων, κορυφαία κυβερνητικά στελέχη της τότε κυβέρνησης.
Ο κ. Βγενόπουλος, είχε αναφέρει στο υπόμνημά του, ότι η κυβέρνηση προέτρεψε τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων να επενδύσουν σε δομημένα, αποκομίζοντας τεράστια οφέλη εις βάρος της περιουσίας τους. Μάλιστα, ο κ. Βγενόπουλος κατονόμαζε ευθέως κορυφαία πολιτικά στελέχη των υπουργείων Απασχόλησης και Οικονομίας και Οικονομικών, μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Τσιτουρίδης και Αλογοσκούφης.
Τόνιζε, μάλιστα, ότι τα δομημένα πουλήθηκαν τότε σε ασφαλιστικά ταμεία «υπό κρατική προτροπή», καθώς αυτό εξυπηρετούσε τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών. Το κέρδος του Δημοσίου από εκδόσεις δομημένων, έναντι ομολόγων σταθερού επιτοκίου, υπολογίσθηκε από τον κ. Βγενόπουλο, ότι ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ, λόγω της διαφοράς του κόστους δανεισμού.
«Μόνο συμπτωματικό δεν μπορεί να θεωρηθεί το γεγονός ότι εκείνη τη χρονική περίοδο (περί το 2005), σύσσωμες σχεδόν οι διοικήσεις 24 ασφαλιστικών ταμείων προχώρησαν σε αγορές δομημένων ομολόγων, κάτι που μαρτυρά αδιαμφισβήτητα ότι η συγκεκριμένη επενδυτική επιλογή ήταν αποτέλεσμα σαφούς κρατικής προώθησης στα πλαίσια της ευρύτερης τότε κυβερνητικής πολιτικής», τόνιζε ο κ. Βγενόπουλος «καρφώνοντας» την τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., επισημαίνοντας μάλιστα ότι οι υπεύθυνοι του ΤΑΞΥ, που ήλθαν σε επαφή με την Marfin Bank, έδειξαν ενδιαφέρον μόνο για αγορές δομημένων προϊόντων.
«Όλα έγιναν με πλήρη γνώση της Τράπεζας της Ελλάδας και των συναρμόδιων υπουργείων, που έλεγχαν άμεσα τις τοποθετήσεις των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και ενημερώνονταν από το ΤΑΞΥ επί έξι συνεχόμενους μήνες», τόνιζε στο υπόμνημά του ο κ. Βγενόπουλος.
Το ερώτημα τώρα, καθώς η πολιτική αντιπαράθεση για τα σκάνδαλα των κυβερνήσεων Καραμανλή αναθερμαίνεται, ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών, είναι αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα καλέσουν τον κ. Βγενόπουλο στη Βουλή, ζητώντας του να εξηγήσει όσα ανέφερε στο απολογητικό του υπόμνημα, εκ των οποίων με καθαρότητα «φωτογραφίζονται» ευθύνες πολιτικών προσώπων...
S10
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου