Νικητής με σκορ 42,4 - 28,2 ο Σαμαράς στο ματς της ΔΕΘ
Το 67,4% λέει ότι ο Γιώργος μας γέλασε με το «λεφτά υπάρχουν».
Δεν έχει την κύρια ευθύνη για την κρίση ο Καραμανλής δηλώνει το 64,3%, ενώ το 64,9% εκφράζει φόβο για το αύριο.
Ανατροπές και σοβαρές εκπλήξεις δείχνει η πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» (τηλεφωνική έρευνα από 20 έως 24 Σεπτέμβρη, σε σταθμισμένο δείγμα 2.005 συνεντεύξεων).
Ουσιαστικά για πρώτη φορά μετά τις περσινές εκλογές, τόσο η κυβέρνηση όσο και προσωπικά ο Γ. Παπανδρέου δέχονται απ’ τον λαό όχι απλώς ηχηρά μηνύματα, αλλά ηχηρά ραπίσματα. Και χάνουν σοβαρά πολιτικά πλεονεκτήματα, που σημαίνουν και πολιτική υπεροχή.
Φαίνεται ότι, αργά μεν αλλά σταθερά, αυτή η λαϊκή οργή εναντίον της κυβέρνησης για τα σκληρά οικονομικά μέτρα που έχει λάβει στα πλαίσια του Μνημονίου μετασχηματίζεται σε αποδοκιμασία και σε επίπεδο ψήφου. Και αυτό αναμένεται να εκφραστεί και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές του Νοέμβρη.
Ανατροπή λοιπόν προκύπτει απ’ την έρευνα στο ότι στη σύγκριση μεταξύ Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαρά για τις πρόσφατες εμφανίσεις τους στη Θεσσαλονίκη ο αρχηγός της ΝΔ κέρδισε....
τις εντυπώσεις και μάλιστα με διαφορά 14 μονάδων απ’ τον πρωθυπουργό!
Ανατροπή στο ότι και στα άλλα ποιοτικά στοιχεία υπερέχει ο Αντ. Σαμαράς (ποιος ήταν πιο πειστικός, ποιος φάνηκε να είναι πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών). Ο Γ. Παπανδρέου υπερέχει μόνο στο ποιος ήταν πιο ειλικρινής.
Ανατροπή στο ότι για πρώτη φορά η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (64,3% έναντι του 35%) απαντά πως δεν πείθεται απ’ το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει τη βασική ευθύνη για τη σημερινή τραγική κατάσταση της οικονομίας.
Ανατροπή στο ότι το 67,4% (έναντι του 30,6%) αποδέχεται το επιχείρημα του Αντ. Σαμαρά περί πολιτικής εξαπάτησης του λαού απ’ τον Γ. Παπανδρέου σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά.
Ανατροπή στο ότι το 54,1% πιστεύει ότι το Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος και υπήρχε και άλλη λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Ανατροπή στο ότι το 64,9% εκφράζει φόβο για την πορεία της χώρας, ενώ το 76,2% λέει όχι σε νέες θυσίες, έναντι του 23% που τις αποδέχεται.
Ανατροπή στο ότι για πρώτη φορά μετά τις περσινές εκλογές η ΝΔ είναι κερδισμένη στο
ισοζύγιο διαρροών, αφού έχει διαρροές προς το ΠΑΣΟΚ 2,3%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έχει 4,2% διαρροές προς τη ΝΔ.
Βέβαια στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να προηγείται με διαφορά 5,8 μονάδων έναντι της ΝΔ, έναντι 6,2 μονάδων στην προηγούμενη έρευνα της RASS, στις αρχές Σεπτέμβρη.
Συγκεκριμένα:
• Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 28,4%.
• Η ΝΔ 22,6%.
• Το ΚΚΕ που είναι ανεβασμένο συγκεντρώνει 7,7%.
• Ο ΛΑΟΣ 4,6%.
• Ο ΣΥΡΙΖΑ 3,1%.
• Οι Οικολόγοι Πράσινοι 3%.
• Η Δημοκρατική Αριστερά 2%.
• Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται στο 23,2%.
Σαμαράς: Νίκη στη... Θεσσαλονίκη
Όπως προαναφέραμε, διαπιστώνεται εντυπωσιακή υπεροχή του Αντ. Σαμαρά έναντι του Γ. Παπανδρέου, στην αποτίμηση των εμφανίσεών τους πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα στο ερώτημα ποιος κέρδισε τις εντυπώσεις (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5), ο Αντ. Σαμαράς συγκεντρώνει το 42,4%, έναντι του 28,2% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπέρ του αρχηγού της ΝΔ εκφράζεται και το 16,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
Ότι ήταν πιο ειλικρινής ο Γ. Παπανδρέου απάντησε το 37,3%, έναντι του 34,3% που συγκεντρώνει ο Αντ. Σαμαράς.
Αλλά ο Αντ. Σαμαράς υπερέχει με 32,4% στο ερώτημα ποιος ήταν πιο πειστικός, έναντι του 32,1% που συγκεντρώνει ο Γ. Παπανδρέου και του εντυπωσιακού 35,1% που απαντά «κανένας».
Επίσης ο πρόεδρος της ΝΔ υπερέχει του πρωθυπουργού με 33,7% στην απάντηση στο ερώτημα ποιος ήταν πιο κοντά στα προβλήματα των πολιτών, έναντι του 30,7% που συγκεντρώνει ο πρωθυπουργός και του επίσης εντυπωσιακού 34,2% που απαντά «κανένας».
Ενδεικτική αφενός της ρευστότητας του πολιτικού σκηνικού και αφετέρου της ένδειξης ότι η λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον της κυβέρνησης αρχίζει να εκφράζεται ουσιαστικά είναι και η απάντηση στο ερώτημα αν συμφωνούν οι ερωτηθέντες με το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι η κυβέρνηση Καραμανλή έχει την κύρια ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση της οικονομίας. Εδώ αυτό το κυβερνητικό επιχείρημα το αποδέχεται το 35% των ερωτηθέντων, ενώ το απορρίπτει το 64,3%.
Αντίθετα, οι ερωτηθέντες αποδέχονται με συντριπτικά ποσοστά το βασικό επιχείρημα του Αντ. Σαμαρά, ότι δηλαδή ο Γ. Παπανδρέου εξαπάτησε τον λαό με τα όσα έλεγε προεκλογικά σε σχέση με τα όσα πράττει ως πρωθυπουργός . Το 67,4% απαντά ότι συμφωνεί με αυτό το επιχείρημα, έναντι του 30,6% που διαφωνεί. Είναι δε εντυπωσιακό ότι μεταξύ αυτών που συμφωνούν είναι και το 38,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!
Η πλειοψηφία φαίνεται πως αποδέχεται κι ένα άλλο βασικό επιχείρημα του Σαμαρά, ότι δηλαδή η προσφυγή στο Μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος, αλλά υπήρχε και άλλη λύση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Με αυτό το επιχείρημα συμφωνεί το 54,1% και διαφωνεί το 34,5%. Μεταξύ όσων συμφωνούν είναι και το 30% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ!
Ωστόσο, και παρά την εντυπωσιακή υπεροχή του Αντ. Σαμαρά στα προαναφερθέντα, ο αρχηγός της ΝΔ και το κόμμα του πάσχουν ακόμα σε αξιοπιστία. Έτσι το 43,8% των ερωτηθέντων δηλώνει πως η λύση που προτείνει η ΝΔ για την έξοδο απ’ την κρίση δεν είναι ρεαλιστική, ενώ το αντίθετο πιστεύει το 37,4%.
Φόβος και αισιοδοξία
Ενδεικτικές των προαναφερθέντων είναι και οι απαντήσεις σε ορισμένα άλλα βασικά ερωτήματα.
Έτσι:
– Το 47,4% απαντά ότι μετά την εμφάνιση του Γ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη αισθάνεται λιγότερη αισιοδοξία ότι θα τα καταφέρουμε.
– Περισσότερη αισιοδοξία για έξοδο απ’ το τούνελ εκφράζει μόνο το 21%.
– Ούτε περισσότερη, ούτε λιγότερη αισιοδοξία εκφράζει το 18,4%.
Ακόμα χειρότερα η μεγάλη πλειοψηφία του λαού εκφράζει φόβο όταν καλείται να περιγράψει με μία λέξη τα συναισθήματά της για την πορεία της χώρας. Φόβο ότι με τους κυβερνητικούς χειρισμούς και τα μέτρα του Μνημονίου δεν θα ξεπεραστεί η κρίση εκφράζει το 64,9%, ενώ μόλις το 31,7% εκφράζει ελπίδα. Μεταξύ δε όσων εκφράζουν φόβο είναι και το 41,8% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ!
Με βάση τα παραπάνω, δεν είναι έκπληξη η απάντηση στο ερώτημα για το αν οι ερωτηθέντες είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε επιπλέον προσωπικές θυσίες, αν απαιτηθούν περισσότερα μέτρα για την έξοδο απ’ την κρίση . ΟΧΙ απαντά το 76,2% των ερωτηθέντων, ΝΑΙ μόλις το 23%!
Πηγή - Παρόν
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου