Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Τι μου είπαν οι 4 πρωθυπουργοί...

Τα γυρνάει τώρα ο κωλοτούμπας Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Με τέσσερις Ελληνες πρωθυπουργούς και επτά ή οκτώ υπουργούς Οικονομικών δήλωσε ότι συζητούσε την κατάσταση και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας ο επικεφαλής του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Ως γνωστόν, ανάμεσα σε αυτά -και δεν αποτελούσε μυστικό στις Βρυξέλλες και σε άλλες ξένες πρωτεύουσες- την πρώτη θέση είχε και έχει η διαφθορά, για την οποία δυστυχώς στο εξωτερικό πιστεύουν πως αποτελεί «κουλτούρα των Ελλήνων».
Η απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας του κ. Γιούνκερ με αναλυτές του European Institute και δημοσιογράφους αμερικανικών και ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης δίνει την ακριβή διάσταση των δηλώσεων του πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου, ο οποίος αναφέρθηκε στην εμπειρία του για τα ελληνικά οικονομικά πράγματα με βάση τις συζητήσεις που είχε με τους ηγέτες της Ελλάδας τα τελευταία 15-20 χρόνια, αλλά και τους υπουργούς Οικονομικών της χώρας μας.
Σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο ο κ. Γιούνκερ έκανε την παρακάτω τοποθέτηση όταν ρωτήθηκε τι συνέβη και ξαφνικά δημιουργήθηκαν ελληνογερμανικές «πολιτιστικές και εθνικές τραγωδίες»: ....

«Θα πρέπει να έχεις εμπλακεί στα ελληνικά πράγματα εδώ και δεκαετίες, προκειμένου να κατανοήσεις γιατί η χώρα αυτή πήρε τον δρόμο που πήρε. Πρέπει να γνωρίζεις από τι απαρτίζεται η ελληνική κοινωνία και πρέπει να ξέρεις ποια είναι τα διαφορετικά συστατικά στοιχεία της ελληνικής κοινωνίας. Πρέπει να ξέρεις για χρόνια, παρατηρώντας το τι συμβαίνει στην Ελλάδα, ότι αυτό ήταν ένα είδος εξαναγκαστικού αποτελέσματος για το τι συνέβαινε εκεί.

Συζητήσεις
Στη διάρκεια των ετών συζητούσα με περισσότερες από τέσσερις ή πέντε ελληνικές κυβερνήσεις. Εχω γνωρίσει επτά ή οκτώ Ελληνες υπουργούς Οικονομικών. Δεν είμαι βέβαιος ότι γνωρίζονται μεταξύ τους, αλλά εγώ τους έχω γνωρίσει όλους.

Είχα να κάνω με τέσσερις Ελληνες πρωθυπουργούς. Συζητούσα εντός του πλαισίου του Eurogroup σημείο προς σημείο τις ελληνικές υποθέσεις ανεπίσημα, και δεν μου επιτρεπόταν, διότι τότε αλλά και τώρα το Eurogroup είναι μια άτυπη ομάδα, κι έτσι δεν μπορούσα να δημοσιοποιήσω αυτά που γνώριζα. Αν έλεγα πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια αυτά που γνώριζα, ότι δηλαδή ένα από τα κύρια ελληνικά χαρακτηριστικά είναι η διαφθορά, θα με είχαν κλείσει (shutdown). Τώρα, ο Ελληνας πρωθυπουργός λέει «κυβερνώ μια χώρα διαφθοράς».

Αναφορικά με το μείζον θέμα της συμπεριφοράς της Γαλλίας και της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, στην οποία επέβαλλαν αγορές οπλικών συστημάτων ενώ γνώριζαν την τραγική οικονομική κατάσταση της χώρας μας, ο κ. Γιούνκερ είπε τα εξής σύμφωνα με το απομαγνητοφωνημένο κείμενο των δηλώσεών του:

«Γνώριζα, γνώριζα ακόμη και το ότι η Γαλλία και η Γερμανία κέρδιζαν τεράστια χρηματικά ποσά από τη συμμετοχή τους σε μεγάλες εξαγωγές οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα. Αυτοί δεν το γνώριζαν» (ότι το γνώριζα) αναφέρει ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Απάντηση
Απαντώντας σε ερώτηση-τοποθέτηση δημοσιογράφου ότι «θα μπορούσε να αποφευχθεί η ελληνική κρίση», ο κ. Γιούνκερ απάντησε κατά λέξη τα εξής:

«Οχι, όχι, δεν λέω αυτό. Ναι, η ελληνική κρίση θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν η Ελλάδα είχε συμπεριφερθεί με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, όχι ξεκινώντας πέρυσι, αλλά πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες.

Ηταν απόλυτα εμφανές ότι μια μέρα η Ελλάδα θα αναγκαζόταν να αντιμετωπίσει αυτού του είδους το πρόβλημα και γνωρίζαμε ότι αυτό το πρόβλημα θα εμφανιζόταν γιατί συζητούσαμε -οι Γερμανοί, οι Γάλλοι, ο πρόεδρος Τρισέ από την ΕΚΤ, η Επιτροπή, και εγώ- σε αυτήν την αίθουσα την προοπτική αυτού που -εκείνη την περίοδο που αρχίσαμε να συζητούμε, πριν από δύο χρόνια- δεν ήταν γνωστό ως η λεγόμενη ελληνική κρίση».

Μηχανισμός σταθερότητας
Οι Γερμανοί παρίσταναν τους σκληρούς

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση γιατί χρειάστηκε τόσο μεγάλο διάστημα για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ο κ. Γιούνκερ τόνισε:

«Η εντύπωσή μου είναι ότι στη Γερμανία αυτό το θέμα εξετάστηκε ως να ήταν ένα εσωτερικό πρόβλημα. Σε καμία άλλη χώρα το ελληνικό ζήτημα δεν συζητήθηκε με τον τρόπο που συζητήθηκε στη Γερμανία. Η Γερμανία βρισκόταν στην παραμονή των σημαντικών περιφερειακών εκλογών. Η Γερμανία ήθελε να βεβαιωθεί ότι τα χρήματα δεν θα πρέπει να δοθούν έτσι στους Ελληνες, αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε αυστηρούς όρους. Αλλά οι Γερμανοί δεν ήταν οι μόνοι που ήθελαν να υποχρεώσουν τους Ελληνες να υποβάλουν τον εαυτό τους και όλο το σύστημά τους σε διεθνή έλεγχο. Αυτή ήταν και η δική μου άποψη. Αυτή ήταν η εντύπωση και η προθυμία των Γάλλων, των Ολλανδών και άλλων.

(...)Ξεκινήσαμε την όλη συζήτηση, την επίσημη συζήτηση στις 11 Φεβρουαρίου και καταλήξαμε για το ελληνικό κομμάτι του ευρωπαϊκού νομισματικού δράματος τον Απρίλιο. Και ξεκινήσαμε αυτή τη γενικευμένη ευρωπαϊκή ομπρέλα, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας τον Μάιο. Αυτό είναι εντυπωσιακό. Είναι εντυπωσιακό να ξεκινήσει ένα πακέτο 750 δισεκατομμυρίων ευρώ για το σύνολο της Ευρωζώνης και 110 δισ. ευρώ για τους Ελληνες μέσα σε ένα διάστημα τριών ή τεσσάρων μηνών. Αυτό είναι πολύ εντυπωσιακό...».

Μιχάλης Ιγνατίου

Δεν υπάρχουν σχόλια: