Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010

Ένας πρωθυπουργός….. κυνηγημένος από τις δηλώσεις του!

Μια από τις κακές πολιτικές παραδόσεις που έχουμε δημιουργήσει σε αυτόν τον τόπο είναι άλλα να λένε οι πολιτικοί μας προεκλογικά και άλλα να κάνουν μετεκλογικά. Όσο περνά ο καιρός και υποτίθεται πως ωριμάζουν οι πολίτες και γίνονται πιο καχύποπτοι, θα περίμενε κανείς ότι η παράδοση σπάει ή τέλος πάντων υποχωρεί. Περιέργως, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Και ο σημερινός πρωθυπουργός αποτελεί το πιο λαμπρό παράδειγμα της τακτικής "άλλα λέω και άλλα κάνω"!
Είναι δύσκολο να βρει κανείς στη μεταπολιτευτική ιστορία πρωθυπουργό που να τον... κυνηγούν οι δηλώσεις του τόσο πολύ όσο τον Γιώργο Παπανδρέου. Από το περίφημο πλέον "λεφτά υπάρχουν" και τις προεκλογικές ρητορείες κατά των φόρων, μέχρι τις μετεκλογικές δεσμεύσεις ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του και ότι δεν θα πάει ποτέ στο ΔΝΤ, γιατί η πολιτική που εφαρμόζει οδηγεί στην ύφεση και την κοινωνική αποσύνθεση, ο Παπανδρέου έχει δώσει υλικό για πολλά βίντεο κλιπ, τα οποία επιστρατεύει άλλωστε τώρα η ΝΔ για να του κάνει αντιπολίτευση. Το κακό όμως για τον πρωθυπουργό δεν είναι μόνο ότι τον κυνηγούν οι δηλώσεις που έχει κάνει εντός της Ελλάδος, αλλά κι αυτές που έχει κάνει μιλώντας ασταμάτητα στα διεθνή ΜΜΕ. Μια απ' αυτές, ξεχασμένη από εμάς τους Έλληνες, ήταν αυτή που έκανε στις 15 Δεκεμβρίου στο BBC, αναφέροντας μεταξύ άλλως ότι κυβερνά μια χώρα στην οποία υπάρχει "συστηματική διαφθορά". Κι επειδή τα ρεπορτάζ του BBC, όταν δεν διαψεύδονται, αποτελούν σημείο αναφοράς, την κράτησε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στο νου του αυτή την ασυνήθιστη για πρωθυπουργό μιας χώρας-μέλους της ΕΕ δήλωση και τη θυμήθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, προκαλώντας..... τον γνωστό πανικό που ζήσαμε τις τελευταίες ημέρες, ψάχνοντας να βρούμε... τον κρυμμένο θησαυρό, τον Έλληνα πρωθυπουργό, δηλαδή, που είπε "διεφθαρμένη" τη χώρα του.

Πόσοι Έλληνες πιστεύουν πράγματι ότι αυτή η χώρα είναι διεφθαρμένη; Οι περισσότεροι! Πόσοι είναι πρόθυμοι να δεχτούν ή έστω να ανεχτούν ότι ο πρωθυπουργός τους θα το λέει αυτό δημοσίως σε διεθνή fora, την ώρα που διαπραγματεύεται το μέλλον της χώρας; Ελάχιστοι!

Ο Γιώργος Παπανδρέου και μαζί του η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ανακαλύπτουν τώρα πόσο επιπόλαιη ήταν η απόφαση του διασυρμού της χώρας διεθνώς, με μόνο στόχο τη μετάθεση των ευθυνών στην προηγούμενη κυβέρνηση για ότι επρόκειτο να ακολουθήσει. Η επιβεβαίωση της θεωρίας ότι το Μνημόνιο ήταν μονόδρομος περνούσε ασφαλώς για τον πρωθυπουργό μέσα από την εμπέδωση στην κοινή γνώμη της άποψης ότι η Ελλάδα είναι μια διαλυμένη και απαξιωμένη χώρα. Μόνο στην πορεία αποδεικνύεται ότι στην παγίδα την όποια έστησε ο Γιώργος Παπανδρέου για την προηγούμενη κυβέρνηση πέφτει τώρα μέσα ο ίδιος.

Ασφαλώς γνώριζε ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του πολύ πριν τις εκλογές αυτό που γνώριζε και η προηγούμενη κυβέρνηση και όλοι οι Ευρωπαίοι, ότι δηλαδή η Ελλάδα πάει... στα βράχια. Το έγραφαν οι εφημερίδες, το συζητούσαν άπαντες στο παρασκήνιο μετά το ξέσπασμα της διεθνούς οικονομικής κρίσης, το έλεγε και το έγραφε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης από το 2008, επισείοντας, μάλιστα τον κίνδυνο να καταλήξουμε στο ΔΝΤ.

Ο Παπανδρέου ήξερε άλλα επέλεξε να κάνει πως δεν ήξερε, θεωρώντας προφανώς ότι η μέθοδος της πολιτικής απάτης είναι αήττητη και σε φέρνει με μαθηματική ακρίβεια στην εξουσία. Μόνο που το παρελθόν έχει αποδείξει ότι όσο εύκολα σε βοηθά να ανέβεις, άλλο τόσο εύκολα σε γκρεμίζει...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: