Κυριακή 31 Οκτωβρίου 2010

Η μπλόφα περί εκλογών

Ρελάνς στο πολιτικό πόκερ επιχείρησε ο πρωθυπουργός δηλώνοντας ότι θα προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, αν οι υποψήφιοι που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ καταβαραθρωθούν στις περιφερειακές εκλογές της άλλης Κυριακής. Κάτι έπρεπε να κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο κίνδυνος βαριάς εκλογικής αποτυχίας του κυβερνώντος κόμματος είναι κάτι παραπάνω από ορατός. Κατά τις δημοσκοπήσεις, όλες τις δημοσκοπήσεις ανεξαιρέτως, περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στην Αττική προτίθενται να ψηφίσουν τους «αντιμνημονιακούς αντάρτες», Γιάννη Δημαρά και Αλέξη Μητρόπουλο, τους οποίους το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται ότι έχει διαγράψει.
Στρατηγική ήττα συνιστά για τον Γ. Παπανδρέου το ότι αναγκάστηκε να υποκύψει στην πίεση της ΝΔ, των «αντιμνημονιακών του ΠΑΣΟΚ» και της Αριστεράς και να μετατρέψει τις αυτοδιοικητικές εκλογές σε ψήφο με διακύβευμα το «Ναι» ή «Οχι» στο Μνημόνιο που υπέγραψε με το ΔΝΤ και την ΕΕ. Αιφνιδιάζοντας τους αντιπάλους του, υπέκυψε μεν στην απαίτησή τους, αφού δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς, αλλά ταυτόχρονα έθεσε επί τάπητος και...
το ενδεχόμενο προκήρυξης βουλευτικών εκλογών.

Στόχος του Γ. Παπανδρέου με την κίνηση αυτή είναι να πιέσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι εξοργισμένοι με την κυβέρνηση γιατί έχουν υποστεί βίαιη μείωση των εισοδημάτων τους. Πολλοί προτίθενται να ψηφίσουν «αντιμνημονιακούς» υποψηφίους που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Αυτούς θέλει να πιέσει να επανακάμψουν ο πρωθυπουργός απειλώντας τους με βουλευτικές εκλογές και ενδεχόμενη απώλεια της εξουσίας, πράγμα που θα σήμαινε απώλεια προνομίων για τον κόσμο αυτό (π.χ. προνομιακές προαγωγές, ευνοϊκές αποσπάσεις κ.λπ.).

Η εγκατάλειψη της εξουσίας δεν συμπεριλαμβάνεται σε καμιά απολύτως περίπτωση στις προθέσεις του Γ. Παπανδρέου. Καμιά πρόθεση δεν έχει να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές στην πραγματικότητα. Οσο και αν είναι βέβαιος -και έχει δίκιο- ότι το ΠΑΣΟΚ θα περάσει τη ΝΔ σε περίπτωση βουλευτικών εκλογών, εξίσου σίγουρος είναι ότι ακόμη και αν κατόρθωνε να σχηματίσει εκ νέου κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, αυτή θα ήταν πολύ πιο αποδυναμωμένη από τη σημερινή.

Οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη αποδεικνύουν ότι μόνο να πιέσει αυτό το τμήμα των ψηφοφόρων ήθελε, προκειμένου να περιορίσει την έκταση της ήττας στις περιφερειακές εκλογές. Ο Γ. Παπανδρέου έβαλε τον πήχη τόσο χαμηλά αναφορικά με τους στόχους των περιφερειακών εκλογών, ώστε να αποκλείεται το ΠΑΣΟΚ να περάσει από κάτω! Οποιοδήποτε αποτέλεσμα χωράει στον ορισμό αυτού που καθόρισε ο πρωθυπουργός ως «νίκη» του ΠΑΣΟΚ.

Η νίκη του ΠΑΣΟΚ ορίστηκε ως εξής από τον Γ. Παπανδρέου: «Για εμάς, βεβαίως, θα είναι θετική η ψήφος αν φανεί, την πρώτη Κυριακή, ιδιαίτερα στις περιφερειακές εκλογές αλλά και στους μεγάλους δήμους... ότι η δική μας παράταξη, με τα στελέχη τα οποία εμείς στηρίζουμε, γιατί δεν είναι όλα στελέχη στενά κομματικά... θα έχει μια καθαρή νίκη στον πρώτο γύρο», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός στην τηλεοπτική του συνέντευξη. «Στον πρώτο γύρο» είναι η έκφραση-κλειδί. Δεν θα είναι δηλαδή ήττα για το ΠΑΣΟΚ, λέει ο Γ. Παπανδρέου, έστω και αν χάσει ακόμη και έξι - επτά περιφέρειες, παρόλο που βάσει των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ έπαιρνε θεωρητικά και τις 13 περιφέρειες της χώρας και η ΝΔ καμία!

Το άθροισμα των ψήφων που θα πάρουν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στις περιφέρειες και σε κάποιους κατ’ επιλογήν μεγάλους δήμους θα μετρήσει η κυβέρνηση. Θα προσθέσει μάλιστα σε αυτές τις ψήφους που θα πάρει ο... Τατούλης, ο Μπουτάρης κ.ά. Κατόπιν θα συγκρίνει τις ψήφους αυτές με εκείνες των υποψηφίων της ΝΔ. Δεν υπάρχει ούτε ένας Ελληνας που να μην είναι βέβαιος ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει περισσότερες ψήφους σε αυτήν την πρόσθεση, ακόμη και αν χάσει την Αττική. Η κυβέρνηση θα διακηρύξει λοιπόν ότι «νίκησε το ΠΑΣΟΚ» και ότι φυσικά δεν υπάρχει λόγος βουλευτικών εκλογών.

Δελάστικ Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: