Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2010

Βέτο από ΔΝΤ σε πρόωρες κάλπες

Πηγές κοντά στους επικεφαλής του Ταμείου απέρριψαν με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσφυγή στις κάλπες άσχετα από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, τονίζοντας ότι «θα ακυρωθεί από μόνο του το Μνημόνιο». Πιστεύουν, αντίθετα, πως η Ελλάδα αυτή την στιγμή χρειάζεται να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις.

Δεν υποστηρίζουν τη διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αντίθετα πιστεύουν ότι το τελευταίο πράγμα που έχει ανάγκη η χώρα μας είναι μία εκλογική διαδικασία που θα εκτροχιάσει το Πρόγραμμα Σταθερότητας. Σε μία άλλη εξέλιξη έγινε γνωστή η πρόθεση του γενικού διευθυντή του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν να επισκεφθεί την Ελλάδα στις αρχές Δεκεμβρίου.
Το ΔΝΤ δεν σχολιάζει δημόσια τις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις και αποφεύγει συνειδητά....
κάθε ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας. Η εκπρόσωπος Σιμονέτα Ναρντίν αρνήθηκε να απαντήσει σε συγκεκριμένο ερώτημα που αφορούσε τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας.

Μνημόνιο

Ομως, πηγές που έχουν σχέση με το Ταμείο απέρριψαν με κατηγορηματικό τρόπο κάθε προσφυγή στις κάλπες άσχετα από το αποτέλεσμα των περιφερειακών εκλογών, τονίζοντας ότι «θα ακυρωθεί από μόνο του το Μνημόνιο». Πιστεύουν πως η Ελλάδα αυτή την στιγμή χρειάζεται να συνεχίσει με συνέπεια τις μεταρρυθμίσεις και υποστηρίζουν πως κάθε μέρα που περνά η χώρα κάνει άλματα περιορίζοντας σημαντικά τα ελλείμματά της. Τονίζουν βέβαια ότι «ο δρόμος είναι μακρύς και δύσκολος».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το δεδομένο «της καλής αρχής» του Προγράμματος θα ανατραπεί ακόμα και αν αποφασιστεί να μειωθεί η προεκλογική περίοδος στο ελάχιστο. Στο Ταμείο υπενθυμίζουν ότι ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ και άλλοι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον και στην Ευρώπη «έχουν βάλει πλάτη» για να εγκριθεί το Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο πιστεύουν πως αποτελεί «τη σωτηρία της Ελλάδας». Ισχυρίζονται, επίσης, ότι η έγκριση του ποσού των 110 δισ. ευρώ οφείλεται αποκλειστικά στον κ. Στρος Καν, ο οποίος ανέλαβε πολύ μεγάλες ευθύνες και εγγυήθηκε προσωπικά τις υποσχέσεις που έδωσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας για πιστή υλοποίηση του Προγράμματος Σταθερότητας.

Οι πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο κ. Στρος Καν συμφώνησε να επισκεφθεί την Αθήνα για να στηρίξει το πρόγραμμα και σύμφωνα με πληροφορίες εάν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εκλογές η επίσκεψη δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ θα βρίσκεται στην ελληνική πρωτεύουσα στις 7 Δεκεμβρίου και είναι πρόθεσή του να έχει συναντήσεις με όλους τους πολιτικούς ηγέτες. Θα επιδιώξει να συνομιλήσει και με τους επικεφαλής των συνδικάτων, όπως και με τους ηγέτες άλλων φορέων ανεξάρτητα εάν υποστηρίζουν ή όχι το Μνημόνιο.

«Θα διαδήλωνα»

O κ. Στρος Καν έχει δηλώσει επανειλημμένα πως κατανοεί μεν τις διαμαρτυρίες του λαού, αλλά ζήτησε να γίνει η προσπάθεια για να μην ξαναβρεθεί η Ελλάδα στην σημερινή θέση και κατάσταση. «Νομίζω -υπογράμμισε- ότι (το ελληνικό πρόγραμμα) θα πετύχει. Θα πετύχει, αλλά βασίζεται πολύ και στη βοήθεια της διεθνούς κοινότητας. Βασίζεται όμως εξίσου και στο τι πρέπει να γίνει εντός της Ελλάδος. Και πάλι, αν ήμουν μέλος ενός ελληνικού συνδικάτου, πιθανότατα θα διαδήλωνα και εγώ με τον ίδιο τρόπο, γιατί τους καταλαβαίνω. Αλλά πρέπει και αυτοί να καταλάβουν ότι είναι ο μόνος τρόπος γι' αυτούς και τα παιδιά τους και αυτό το πρόβλημα δεν θα λυθεί σε δύο χρόνια -το πρόβλημα αυτό θα έχει επιπτώσεις για δεκαετίες. Αν θέλουν η Ελλάδα να αποφύγει να έχει προβλήματα για δεκαετίες, πρέπει να καταβάλλουν προσπάθεια τώρα», προειδοποίησε ο επικεφαλής του Ταμείου.

Αρνητικοί και οι επιχειρηματίες

Ακρως επιζήμια για την οικονομία και τα πραγματικά συμφέροντα της ελληνικής κοινω-νίας θεωρούν οι εκπρόσωποι των παραγωγικών δυνάμεων και του επιχειρηματικού κόσμου τη συζήτηση για πρόωρες εκλογές που πυροδότησε και ενέτεινε και η συνέντευξη του πρωθυπουργού, αλλά και η στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μιχάλης Ιγνατίου - Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: