Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2010

Θέλουν 10,4 δισ. για να μην εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αν και εμφανίζεται μειωμένο κατά 30,2% σε σχέση με το αντίστοιχο 10μηνο του 2009 βρίσκεται κάτω από τον αναθεωρημένο στόχου για ετήσια μείωση κατά 33,2%.
Φόροι ύψους 10,395 δισ. ευρώ θα πρέπει να μπουν στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος του έτους για να κλείσει ο προϋπολογισμός χωρίς αποκλίσεις και να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω το φετινό έλλειμμα που «σκαρφάλωσε» στο 9,4% του ΑΕΠ μετά την αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 από τη Eurostat.
Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου  Οκτωβρίου οι δημόσιες εισπράξεις ακόμη και μετά την νέα, τέταρτη κατά σειρά, αναθεώρηση του στόχου εξακολουθούν να εμφανίζουν «μαύρη τρύπα» ύψους....
891 εκατ. ευρώ. Από τα 10,395 δισ. ευρώ που θα πρέπει να εισπραχθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, 2,918 δισ. ευρώ προέρχονται από το ΦΠΑ και 4,680 δισ. ευρώ από άμεσους φόρους (φόρος εισοδήματος, ΕΤΑΚ, περαίωση).

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού αν και εμφανίζεται μειωμένο κατά 30,2% σε σχέση με το αντίστοιχο 10μηνο του 2009 βρίσκεται κάτω από τον αναθεωρημένο στόχου για ετήσια μείωση κατά 33,2%. Η μείωση του ελλείμματος στα 17,334 δισ. ευρώ από 24,833 δις. ευρώ πέρυσι, οφείλεται κυρίως στη δραστική περικοπή των δαπανών.

Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου:

Τα έσοδα «έτρεξαν» με ρυθμό μόλις 3,7% έναντι ετήσιου αναθεωρημένου στόχου για αύξηση 6%. Η «μαύρη τρύπα» θα ήταν ακόμα μεγαλύτερη αν οι επιστροφές φόρων δεν ήταν μειωμένες κατά 8,7% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι, τους τελευταίους δύο μήνες του έτους θα έχει μεγαλύτερη εισροή εσόδων από την καταβολή του φόρου εισοδήματος και περιουσίας (που έχει καθυστερήσει), τα τέλη κυκλοφορίας και την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων. Στο δεκάμηνο οι εισπράξεις του ΦΠΑ αυξήθηκαν κατά 4,4% ενώ το Οκτώβριο αυξήθηκαν κατά 15%.

Οι δαπάνες καταγράφουν μείωση 7,1% έναντι ετήσιου αναθεωρημένου στόχου για μείωση 7,5%.

Οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 11,2% έναντι ετήσιου στόχου μείωσης κατά 9%. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στις επιχορηγήσεις των ασφαλιστικών ταμείων με τον ΟΑΕΕ να έχει αντλήσει στο δεκάμηνο το 100% της συνολικής επιχορήγησης που δικαιούται φέτος από τον προϋπολογισμό ήτοι 850 εκατ. ευρώ. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι δεν δημιουργείται πρόβλημα και το ταμείο θα καταβάλλει κανονικά τις συντάξεις και το δώρο των Χριστουγέννων καθώς έχει εξασφαλίσει πρόσθετη επιχορήγηση.

Οι δαπάνες του Π.Δ.Ε. είναι σχεδόν μηδενισμένες. Συγκεκριμένα οι δαπάνες του ΠΔΕ είναι περιορισμένες κατά 24,3% και τα έσοδά του κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Ημερησία

Δεν υπάρχουν σχόλια: