Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Γιατί το ΠΑΣΟΚ θα πάει στην αναδιάρθρωση του χρέους;

Η συμφωνία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με την Τρόϊκα, η οποία αποτυπώθηκε στο γνωστό μνημόνιο, προέβλεπε τη λήψη σκληρών μέτρων που θα περιόριζαν το δημόσιο έλλειμμα. Τα μέτρα αυτά αποσκοπούσαν τόσο στην αύξηση των δημοσίων εσόδων όσο και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, δηλαδή την μείωση του Κράτους.
Το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα έχει προσπαθήσει να αποφύγει να ασχοληθεί με την μείωση των Δημοσίων δαπανών. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση, προφανώς σε συνεννόηση με την Τρόϊκα ή με την ανοχή της, έχει ασχοληθεί μόνο με το σκέλος των εσόδων και κάποιες περικοπές, αλλά δεν έχει προσπαθήσει σχεδόν καθόλου να μειώσει ουσιαστικά το Κράτος, με προφανή στόχο να αφήσει να περάσουν πρώτα οι αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τα αποτελέσματα που προέκυψαν όμως από την προσπάθεια αύξησης των...
δημοσίων εσόδων, είναι εντελώς απογοητευτικά, παρά τους μεγάλους φόρους, που άγγιξαν τα όρια της λογικής. Επομένως τώρα η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να περικόψει δραστικά τις δαπάνες του Δημοσίου.

Όμως εδώ, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό υπαρξιακό πρόβλημα για το ΠΑΣΟΚ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι, Ελληνικό Δημόσιο και κρατικοδίαιτο καθεστώς (Σύστημα) ΠΑΣΟΚ, είναι το ίδιο πράγμα. Δεν είναι μόνο οι δημόσιοι υπάλληλοι (δηλαδή ο σκληρός πυρήνας του ΠΑΣΟΚ) που θα πρέπει να μειωθούν. Eίναι και ένα σωρό μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της κρατικοδίαιτης άρχουσας τάξης και των καθεστωτικών ΜΜΕ που θα πληγούν καίρια, με την μείωση των δημοσίων δαπανών. Δηλαδή στην ουσία θα θιγεί ολόκληρο το οικονομικό υπόβαθρο του Συστήματος ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ό,τι οποιαδήποτε μείωση των δημοσίων δαπανών, θα μειώσει ταυτόχρονα και την δύναμη και επιρροή του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία, με προφανή κίνδυνο την απομάκρυνσή του από την εξουσία και την απώλεια του πρωταγωνιστικού του ρόλου.
Ε, λοιπόν, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να το επιτρέψει το ΠΑΣΟΚ.

Υπάρχει όμως και η επιλογή της αναδιάρθρωσης του χρέους, η οποία είναι βέβαια πιο επώδυνη από την εφαρμογή του μνημονίου, αλλά παρέχει ακόμα ένα χρονικό περιθώριο στο καθεστώς να προσπαθήσει να διασωθεί μεταθέτοντας ακόμα πιο πολλά βάρη στον ιδιωτικό τομέα και αποφεύγοντας να μειώσει άμεσα τις δημόσιες δαπάνες.

Επομένως, μεταξύ της επιλογής της άμεσης μείωσης των Δημοσίων δαπανών και της αναδιάρθρωσης του χρέους, που μπορεί όμως να διατηρήσει το σύστημα ΠΑΣΟΚ σε πρωταγωνιστικό ρόλο και στην εξουσία, όσο αντέξει ο λαός, εμείς πιστεύουμε ότι το ΠΑΣΟΚ θα επιλέξει τη δεύτερη λύση και όπου βγει.

Να λοιπόν γιατί άρχισαν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Πέτρος Χασάπης

Δεν υπάρχουν σχόλια: