Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Οι 5 άξονες του προγράμματος με σύνθημα«Το μέλλον ανήκει στους Έλληνες»

Θα ταράξουν τα νερά οι αλλαγές που ετοιμάζει ο Αντώνης Σαμαράς.Σε εκλογικό συναγερμό η Ν.Δ

ΟΞΥΝΣΗ των κοινωνικών αντιδράσεων, επιδείνωση των εσωκομματικών προβλημάτων στο ΠΑΣΟΚ και στο... βάθος εκλογές διαβλέπουν στη Νέα Δημοκρατία. Εκτιμούν ότι τα επώδυνα μέτρα, που είτε επιβάλλει το Μνημόνιο είτε απαιτεί η «τρόικα» ως προϋπόθεση για τη συνέχιση της δανειοδότησης, θα καταστήσουν περαιτέρω ασφυκτική την κατάσταση τους προσεχείς μήνες.
Τόσο για τους κυβερνητικούς βουλευτές, που (θα) καλούνται ανά δεκαπενθήμερο σχεδόν να υπερψηφίζουν μέτρα και αποφάσεις με τις οποίες ενδεχομένως διαφωνούν, γνωρίζοντας ότι δεν...
παράγουν ουσιαστικά αποτελέσματα, όσο και -κυρίως- για τους πολίτες, που διαρκώς συμπιέζονται και περιέρχονται σε ακόμη πιο δεινή θέση, ενώ έξι μήνες μετά την υπαγωγή της Ελλάδας στον μηχανισμό στήριξης ελάχιστοι είναι εκείνοι που παραμένουν αλώβητοι.

Στη Ρηγίλλης θεωρούν ότι το κλίμα θα διαμορφωθεί εκρηκτικό, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα θα είναι αφόρητη, οι πιέσεις προς την κυβέρνηση ασφυκτικές, σε σημείο που η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες να καταστεί μονόδρομος για τον Γ. Παπανδρέου. Στις κατ' ιδίαν συνομιλίες του ο Αντ. Σαμαράς τις τελευταίες ημέρες μιλάει όλο και πιο συχνά για το ενδεχόμενο μιας εκλογικής αναμέτρησης την προσεχή άνοιξη, ως μια «απέλπιδα προσπάθεια» του πρωθυπουργού να ανακόψει την κατάρρευση της κυβέρνησης και κατ' επέκταση του ΠΑΣΟΚ. Στενοί συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ επισημαίνουν ότι η διεξαγωγή εθνικών εκλογών τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο θα είχε «καταστροφικές» συνέπειες για τη χώρα. Πέραν του ότι θα επιδείνωνε το κλίμα που επικρατεί στην κοινωνία, θα έθετε σε κίνδυνο ακόμη και το πρόγραμμα δανειοδότησης. Σημειώνουν ότι η λύση για τον κ. Παπανδρέου είναι να αλλάξει τάχιστα πολιτική, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη, μέσα από την οποία θα ανακοπεί η πρωτοφανής ύφεση και η αλματώδης αύξηση της ανεργίας. Παρά ταύτα, στη Ρηγίλλης προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και αμέσως μετά την εορταστική περίοδο θα ενταθούν οι ρυθμοί σε όλα τα επίπεδα. Η 3η Απριλίου θεωρείται ημερομηνία-ορόσημο, καθώς τότε λήγει η ισχύς της λίστας και περιορίζεται σημαντικά η δυνατότητα των αρχηγών των κομμάτων να καθορίσουν τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει μετά τις εκλογές. Πολιτικοί παρατηρητές πάντως εκτιμούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση σκοπίμως δημοσιοποιεί τις... προβλέψεις της περί πρόωρων εκλογών, με απώτερο σκοπό να ακυρώσει τα «σχέδια αιφνιδιασμού» που είναι πιθανόν να καταστρώνει αυτήν την περίοδο ο κ. Παπανδρέου. Παράλληλα υποστηρίζουν ότι τυχόν επιλογή του πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές πριν λήξει η ισχύς της λίστας, στις σημερινές πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες, είναι πιθανό να αποδειχθεί καταστροφική τόσο για το ΠΑΣΟΚ όσο και για τον ίδιο προσωπικά. Με ποια κίνητρα στελέχη που δεν θα βρίσκονται σε εκλόγιμη θέση, θα γνωρίζουν δηλαδή εκ των προτέρων ότι δεν θα είναι στην επόμενη Βουλή, θα σπεύσουν να δώσουν τη «μάχη των εκλογών»; Να υπερασπιστούν δηλαδή το «έργο» της κυβέρνησης έναντι μιας κοινωνίας που προ πολλού βρίσκεται στα όρια της έκρηξης;

Ανατροπές

Στη Ρηγίλλης, όπως προαναφέραμε, αμέσως μετά τις εορτές θα σημάνει γενική κινητοποίηση. Ήδη η Γραμματεία Προγράμματος έλαβε εντολή από τον κ. Σαμαρά να επισπεύσει τις διαδικασίες για την κατάρτιση ενός νέου προγράμματος, προσαρμοσμένου όχι μόνο στις σημερινές συνθήκες αλλά και σ' αυτές που θα διαμορφωθούν την προσεχή -τουλάχιστον- διετία. Επίσης μέσα στον Ιανουάριο, εκτός απροόπτου, η ΝΔ θα εγκατασταθεί στα νέα γραφεία επί της Λεωφ. Συγγρού, κάτι που -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- θα συνδυαστεί με σαρωτικές αλλαγές στα κομματικά όργανα που σχεδιάζει ο κ. Σαμαράς. Στενοί συνεργάτες του υπογραμμίζουν ότι πρόθεσή του είναι να αλλάξει άρδην τη δομή και τη λειτουργία της παράταξης, ώστε και η δυναμική της να ενισχυθεί και η δράση της να καταστεί πιο αποτελεσματική. «Με τις αλλαγές που θα κάνει θα ταράξει τα νερά», λένε χαρακτηριστικά, καλλιεργώντας ωστόσο υψηλές προσδοκίες. Τα σχέδια του κ. Σαμαρά παραμένουν επτασφράγιστο μυστικό και ελάχιστοι, μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, είναι εκείνοι που γνωρίζουν τις σκέψεις του και συζητά μαζί τους τις επόμενες κινήσεις του. Μεγάλο ερώτημα παραμένει το αν ο ανασχηματισμός θα αφορά και τη θέση του εκπροσώπου, αν δηλαδή θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο Π. Παναγιωτόπουλος ή θα έχουμε αλλαγή φρουράς. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει γκρίνιες και ενστάσεις για την επικοινωνιακή πολιτική, με τον ισχυρισμό ότι οι θέσεις και οι απόψεις του κόμματος δεν προβάλλονται όσο χρειάζεται, με αποτέλεσμα να μη φτάνουν στην κοινωνία. Αποδέκτης όλων αυτών έχει γίνει και ο ίδιος ο κ. Σαμαράς, ο οποίος λέγεται ότι είναι ικανοποιημένος από το έργο του κ. Παναγιωτόπουλου, οπότε κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τις τελικές του αποφάσεις.

Εξίσου υψηλές είναι οι προσδοκίες της Ρηγίλλης για το υπό κατάρτιση πρόγραμμα του κόμματος, την ευθύνη του οποίου έχει η αρμόδια -υπό τον Ευρ. Στυλιανίδη- Γραμματεία, αλλά στη διαδικασία θα εμπλακεί και μεγάλος αριθμός στελεχών από όλους τους χώρους. Πρόσκληση θα απευθυνθεί και σε παράγοντες της δημόσιας ζωής (ανθρώπους του πνεύματος, των επιστημών, της αγοράς, διακεκριμένους Έλληνες κ.ά.) προκειμένου να συμβάλουν με τις ιδέες και τις προτάσεις τους. Θα συγκροτηθούν δεκαπέντε Θεματικές Επιτροπές, που θα αναλάβουν να επεξεργαστούν τις θέσεις του κόμματος σε ισάριθμα ζητήματα. Κεντρικό σύνθημα του προγράμματος θα είναι «Το μέλλον ανήκει στους Έλληνες» και, όπως υπογραμμίζει ο κ. Στυλιανίδης, δεν θα έχει καμία σχέση με τα αντίστοιχα προγράμματα της ΝΔ κατά το πρόσφατο παρελθόν. Δεν θα πρόκειται δηλαδή για την «κλασική συνταγή» όπου θα απαριθμούνται οι θέσεις του κόμματος ανά θέμα (οικονομία, εθνικά θέματα, εξωτερική πολιτική, παιδεία, πολιτισμός κ.ά.), αλλά θα απαντάει σε πέντε κρίσιμα ερωτήματα:

- «Πώς θα το κάνουμε;», όπου θα αναλύονται με σαφήνεια οι διαδικασίες μέσω των οποίων η ΝΔ ως κυβέρνηση θα υλοποιήσει όσα πρεσβεύει σε κάθε ζήτημα ή πρόβλημα.

- «Πόσο θα στοιχίσει;», όπου θα υπάρχει λεπτομερής κοστολόγηση για κάθε μέτρο ξεχωριστά, κάτι που θα συμβεί για πρώτη φορά στα χρονικά των ελληνικών κομμάτων.

- «Από πού θα χρηματοδοτηθεί;» Αυτό ακριβώς το σκέλος αποτελεί την «αχίλλειο πτέρνα» των κομματικών προγραμμάτων, αφού κανένα κόμμα μέχρι σήμερα δεν μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει στους πολίτες από πού θα προέλθουν τα χρήματα προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα που προαναγγέλλονται.

- «Πότε θα ολοκληρωθεί;», όπου θα υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των αλλαγών που προβλέπονται στο πρόγραμμα ανά θεματική ενότητα.

- «Ποιες κοινωνικές ομάδες θα ωφελήσει;», όπου θα υπάρχει σαφής χαρτογράφηση για το ποιες κατηγορίες πολιτών και σε ποιον βαθμό θα ωφελούνται από κάθε μέτρο.

Το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι ασφυκτικό, καθώς στη Ρηγίλλης επιθυμούν να είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τις προτάσεις τους το προσεχές τρίμηνο, για την περίπτωση που προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι μόλις η τρίτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που η ΝΔ θα επεξεργαστεί και θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Η προηγούμενη ήταν πριν από τις εκλογές του 2004 και την ευθύνη είχε τότε ο Γ. Σουφλιάς, ενώ η αμέσως προηγούμενη ήταν επί αρχηγίας Κ. Μητσοτάκη, πριν από τις εκλογές του 1990, όπου και τότε καθοριστική ήταν η συμβολή του Γ. Σουφλιά.

Παρόν της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια: