Η «ντριμ τιμ» της ΝΑSA
Κυριολεκτικά μια δράκα ... «τρελών επιστημόνων», άνδρες και γυναίκες που περνάνε τη ζωή τους στα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη για να βρουν την «εξαίρεση» στους νόμους της Φύσης είναι οι άνθρωποι που ξανάγραψαν το Βιβλίο της Ζωής. Η επικεφαλής της έρευνας, Φελίσα Γούλφε-Σάιμον, έκανε δεύτερο σπίτι της την αφιλόξενη λίμνη Μόνο, συλλέγοντας εξωτικά βακτήρια και υποβάλλοντάς τα σε εργαστηριακές εξετάσεις. Βιοχημικός του Γεωλογικού Ινστιτούτου των ΗΠΑ και στέλεχος του Ινστιτούτου Αστροβιολογίας της NASA, ανακοίνωσε χθες πως η ίδια και οι συνεργάτες της «άνοιξαν μια χαραμάδα σε άλλες πιθανές μορφές ζωής στο Σύμπαν».
Η «βετεράνος» Πάμελα Κόνραντ, αστροβιολόγος του...
Jet Propulsion Laboratory της NASA, αποκαλείται «κυνηγός εξωγήινης ζωής», αφού έχει ταξιδέψει ως τα πέρατα της Γης για να μελετήσει ασυνήθιστες βιο-παραλλαγές. Τις ακραίες συνθήκες αγαπά και η Μαίρη Βόιτεκ, που μελετά τον κύκλο του αζώτου και τις μεταλλάξεις των μικροβιακών κοινοτήτων στην... Ανταρκτική, στην επιφάνεια αλλά και σε μεγάλα θαλάσσια βάθη.
Οσο για τους άνδρες της παρέας, ο καθένας έχει τη δική του «λόξα». Ο Στίβεν Μπένερ, πρώην καθηγητής Χημείας στο πανεπιστήμιο της Φλόριδας και ειδικός στην κυτταρική-μοριακή Βιολογία, ίδρυσε ένα δικό του εργαστήριο, με στόχο να κατασκευάσει... συνθετική ζωή.
Συγκαταλέγεται στους πρωτοπόρους της «συνθετικής βιολογίας», ενώ οι έρευνές του αξιοποιούνται στη μάχη κατά του AIDS. Όσο για τον Τζέιμς Έλσερ, πρόβλεψε ότι το βακτήριο-τέρας μπορεί να εγκαινιάσει νέα εποχή, για βιοκαύσιμα απαλλαγμένα από φωσφορούχα απόβλητα.
Τη θεωρία της Γούλφε-Σάιμον περί ύπαρξης οργανισμών που δεν υπακούουν στους γνωστούς φυσικούς νόμους, στήριξαν με δημοσιεύσεις τα 2-3 τελευταία χρόνια οι Αριελ Ανμπάρ και Πολ Ντέιβις, του πανεπιστημίου της Αριζόνας.
Με πληροφορίες από το Έθνος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου