Ενας τροφοδότης- όπως χαρακτηρίστηκε- λογαριασμός, σε τράπεζα στην πόλη Εσεν της Γερμανίας, μπήκε στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ, αλλά και των εισαγγελικών αρχών, ως ύποπτος για τη διακίνηση μαύρου χρήματος στην υπόθεση της κατασκευής των υποβρυχίων. Ηδη η Αθήνα ζητεί τη γερμανική δικαστική συνδρομή ώστε να ανοιχθεί ο λογαριασμός αυτός, από τον οποίο προβλέπεται ότι θα υπάρξουν ενδιαφέροντα στοιχεία για το αν υπήρξε διακίνηση μαύρου χρήματος για τα υποβρύχια.
Όπως πληροφορείται «Το Βήμα», ο αριθμός του λογαριασμού βρίσκεται ήδη στα χέρια των ελληνικών δικαστικών αρχών, αποτελείται από 20 ψηφία, αλλά δεν γνωρίζουν ακόμη από...
ποια συγκεκριμένη γερμανική τράπεζα διακινήθηκε, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ζητήθηκε όχι μόνον η γερμανική συνδρομή αλλά και η συνδρομή της Εurojust. Η διερεύνηση αν έχουν δοθεί μίζες για την προμήθεια υποβρυχίων γερμανικής κατασκευής βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, και στην υπόθεση πλέον έχουν εμπλακεί ενεργά το ΣΔΟΕ και η ειδική υπηρεσία του για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Ισως να μην είναι τυχαίο αλλά πριν από λίγες ημέρες βρέθηκαν στη Χάγη, στην έδρα της Εurojust, δύο εισαγγελείς, οι κυρίες Κ. Π. και Ε. Κ., και ο προϊστάμενος της υποδιεύθυνσης για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος του ΣΔΟΕ κ. Κ. Παπαγεωργίου . Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2000 υπογράφηκε σύμβαση ύψους 1,9 δισ. ευρώ με τη γερμανική εταιρία ΗDW για την αγορά τεσσάρων υπερσύγχρονων υποβρυχίων, τύπου 214, που θα διέθεταν εξελιγμένα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα. Οπως συνηθιζόταν εκείνη την εποχή, κατεβλήθη προκαταβολικά ποσοστό άνω του 70%, περίπου 1,4 δισ. ευρώ.
Η ελληνική εισαγγελική αποστολή στη Χάγη και η συνεργασία με τη Εurojust είχε κύριο στόχο να ανταλλαγούν πληροφορίες από τις ανακρίσεις που γίνονται από τη Γερμανία και την Ελλάδα, αν υπήρξαν μίζες στην κατασκευή των υποβρυχίων, αν έγινε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και να ζητηθεί το άνοιγμα συγκεκριμένου λογαριασμού σε τράπεζα στην πόλη Εσεν: «Εχουμε αξιόπιστες πληροφορίες, ζητούμε δικαστική συνδρομή για να ανοιχθεί ο συγκεκριμένος λογαριασμός, γιατίέχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι από αυτόν διακινούνταν τα εμβάσματα, τα οποία διερευνούμε αν είναι ύποπτα. Αν δηλαδή υπήρξε διακίνηση μαύρου χρήματος» είπε στο «Βήμα» στέλεχος του ΣΔΟΕ, ο οποίος αποκάλυψε ότι εξετάζονται όλες οι πληροφορίες με μεγάλη προσοχή. Το συνολικό ποσό που εξετάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, ως «ύποπτο» είναι 300 εκατ. ευρώ, που διακινήθηκαν από αυτόν τον λογαριασμό.
Συγκεκριμένα, οι ελεγκτικές αρχές εξετάζουν επιπλέον αν υπήρξε και κατασπατάληση δημοσίου χρήματος με εικονικές συναλλαγές και ήδη βρήκαν αρκετές περιπτώσεις τις οποίες παρέπεμψαν στην τακτική ανάκριση. Για παράδειγμα, εξετάζουν αν όντως δόθηκαν, όπως προβλεπόταν στο συμβόλαιο, σκάφη τύπου RΙΒ, που προοριζόταν να δοθούν στο Πολεμικό Ναυτικό με τη σύμβαση για την κατασκευή των τεσσάρων υποβρυχίων. Ή εξετάζεται η περίπτωση να υπήρξαν εικονικές παροχές υπηρεσιών, που χρεώθηκαν μεν στη χώρα μας αλλά ουδέποτε παραδόθηκαν. Το ΣΔΟΕ έθεσε την υπόθεση των υποβρυχίων ως επείγουσα και στόχος του είναι να παρουσιάσει πόρισμα στο πρώτο τρίμηνο του 2011.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου