Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

ΜΙΤ και ΖΙΡAAT

Σε πρόσφατο δημοσίευμα του “Κόσμου του Επενδυτή” ο κορυφαίος αμυντικός αναλυτής Μάνος Ηλιάδης αναφέρθηκε στον ρόλο της τουρκικής τράπεζας Ζιραάτ που λειτουργεί στην Κομοτηνή, ανοίγει στην Ξάνθη και ετοιμάζεται για Ρόδο – Κω. Είχε και παλιότερα αναφερθεί στη μακρά εμπλοκή της σε παλαιότερες ενέργειες εναντίον των Ελλήνων (χρηματοδότηση του κεμαλικού στρατού στην περίοδο του Μικρασιατικού πολέμου, αποδέκτης του εξοντωτικού φόρου περιουσίας εις βάρος των Ελλήνων της Πόλης την περίοδο 1942-1944…), καθώς και στην...
Κύπρο κατά την διάρκεια του αγώνα της ΕΟΚΑ. Στο βιβλίο του Ηλιάδη «Το απόρρητο Ημερολόγιο της ΚΥΠ για την Κύπρο», (Εκδόσεις Ι. Σιδέρη, 2007) παρετίθετο αυτούσιο ένα σημείωμα της ΚΥΠ με ημερομηνία 7 -9-1959, όπου απεκαλύπτετο ότι η Ziraat Bankasi ανέλαβε την χρηματοδότηση της Τουρκικής Αγροτικής Τράπεζας που είχαν συστήσει οι Τουρκοκύπριοι, η οποία και αυτή, σύμφωνα με παλαιά στελέχη της ΚΥΠ, ήταν φωλιά Τούρκων πρακτόρων. Τώρα ο Μ.Η. βασισμένος σε αξιόπιστες κουρδικές πηγές μιλά για μια πολύ πιο σκοτεινή δραστηριότητα αυτής της τουρκικής κρατικής τράπεζας και συγκεκριμένα για άμεση εμπλοκή της σε κατασκοπευτικές δραστηριότητες στο Ιράκ.
    Σε άρθρο της πάντοτε καλά πληροφορημένης, περί τα τουρκικά, κουρδικής εφημερίδας Ozgur Politika της 16ης Οκτωβρίου 2006, με τίτλο «Αυτή δεν είναι Τράπεζα, είναι Επιχειρησιακή Βάση της ΜΙΤ», αναφέρεται ότι το υποκατάστημα της τράπεζας Ζιραάτ στη Βαγδάτη παίζει τον ρόλο επιχειρησιακής βάσεως της ΜΙΤ στο Ιράκ και ότι οι πληροφορίες από υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και άλλες πηγές διαβιβάζονται κρυπτογραφημένες στην Άγκυρα, μέσω του ειδικού τεχνικού εξοπλισμού ασφαλούς επικοινωνίας που έχει εγκατασταθεί στην τράπεζα.
    Η είδηση αυτή επιβεβαιώνεται και από πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Azadiya Welat, που εκδίδεται στο Ντιαρμπακίρ της Τουρκίας. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υποκατάστημα της Τράπεζας Ζιραάτ στη Βαγδάτη βρίσκεται ακριβώς απέναντι από τα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος του Ιράκ και της εφημερίδας Al Ceride, στην συνοικία Al Weziriya και τονίζεται ότι η τράπεζα αποτελεί εξ ολοκλήρου κάλυμμα για τη δράση της ΜΙΤ και των πρακτόρων της στην περιοχή. Οι υποτιθέμενοι τραπεζικοί υπάλληλοι που απασχολούνται στην Ζιραάτ, στην ουσία είναι όλοι επαγγελματίες πράκτορες και στελέχη της ΜΙΤ. Μάλιστα αποκάλυψε τα ονόματα ορισμένων από το «τραπεζικό» προσωπικό της Ziraat στη Βαγδάτη, μεταξύ των οποίων και του Aysur C., που είναι αξιωματικός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων κι εμφανίζεται ως διευθυντής της Τράπεζας.
    Κατά το ίδιο δημοσίευμα, τα υπόγεια της τράπεζας, που εμφανίζονται ως καταφύγια ασφαλείας (λόγω των συχνών βομβιστικών επιθέσεων στην περιοχή), είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα και εξοπλισμό υψηλής τεχνολογίας, με τα οποία γίνονται τεχνικές παρακολουθήσεις και υποκλοπές, καθώς επίσης και ο συντονισμός και έλεγχος των πρακτόρων της ΜΙΤ που δρουν στην περιοχή.
    Η πηγή που αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές στην Azadiya Welat, ήλθε επίσης σε επαφή και με την Ozgur Politika κι ανέφερε ότι η ΜΙΤ, με κέντρο επιχειρήσεων το κατάστημα της Ζιραάτ, συλλέγει μεταξύ άλλων πληροφορίες για το ΡΚΚ, την κυβέρνηση της αυτόνομης περιοχής του Βορείου Ιράκ και για τα κόμματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Η ίδια πηγή αποκάλυψε ότι άτομα εξειδικευμένα στην εκπαίδευση πρακτόρων, έρχονται από την Άγκυρα στη Βαγδάτη και εκπαιδεύουν στην συλλογή πληροφοριών ομάδες ατόμων που στρατολογεί η ΜΙΤ στην περιοχή, κυρίως Τουρκομάνους (αυτοί αποτελούν το βασικό προγεφύρωμα της Τουρκίας στο Βόρειο Ιράκ και χρησιμοποιούνται κατά τον ίδιο τρόπο που χρησιμοποιείται εδώ η μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης από το τουρκικό προξενείο στην Κομοτηνή).
    Οι συνεργάτες της ΜΙΤ, μετά την εκπαίδευσή τους από τα παραπάνω στελέχη της τουρκικής μυστικής υπηρεσίας, δραστηριοποιούνται στην συνέχεια στην συλλογή πληροφοριών στις πόλεις Κιρκούκ, Ντοχούκ, Σουλεϊμανίγια κ.λπ. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι στρατολογημένοι από τη ΜΙΤ συνεργάτες της αμείβονται με 400 δολάρια τον μήνα, ποσό σημαντικό για τα δεδομένα της περιοχής.
    Η εμπλοκή της Ziraat Bankasi σε καθαρά κατασκοπευτικές δραστηριότητες, δεν προκαλεί εντύπωση. Είναι γνωστό ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι 60 κρατικών φορέων υποχρεούνται από την τουρκική νομοθεσία να συνεργάζονται με την ΜΙΤ και την Υπηρεσία Πληροφοριών του τουρκικού Γενικού Επιτελείου. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι ιμάμηδες που αποστέλλονται στο εξωτερικό, οι δάσκαλοι, οι υπάλληλοι της κρατικής αεροπορικής εταιρείας ΤΗΥ, οι υπάλληλοι τουρκικών τραπεζών κ.α.
    Τα συμπεράσματα στον αναγνώστη…

Δεν υπάρχουν σχόλια: