Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Πως θα ανοίξει τα κλειστά επαγγέλματα ο κ. Παπανδρέου

Η αρχική σκέψη της κυβέρνησης Παπανδρέου να ανοίξει όλα τα κλειστά επαγγέλματα με έναν μόνο νόμο, ή με διαφόρους νόμους για τα επιμέρους επαγγέλματα μάλλον εγκαταλείπεται. Έπειτα μάλιστα και από την ήττα που υπέστη η κυβέρνηση με τους φαρμακοποιούς, αλλάζει μάλλον τον τρόπο δράσης στο θέμα των κλειστών επαγγελμάτων. Η συνεχής αναβλητικότητα εξάλλου, πιστοποιεί ότι θέλει να προετοιμάσει καλά το έδαφος για να ξεγελάσει τις οργανωμένες επαγγελματικές ομάδες και κυρίως να τις διασπάσει και να τις....

αντιμετωπίσει χωριστά την κάθε μία με τη μέθοδο του «σαλαμιού».

Εμείς λοιπόν πιστεύουμε ότι δεν θα τολμήσει να χρησιμοποιήσει ο κ. Παπανδρέου τη Βουλή για ψήφιση νόμου για κάθε επάγγελμα. Όχι γιατί φοβάται αντιδράσεις των βουλευτών. Αυτούς τους έχει δεδομένους σε ότι θέλει. Απλά δεν θέλει να τους φθείρει πολιτικά. Εξάλλου και οι βουλευτές μόνο γι’ αυτό νοιάζονται. Πιστεύουμε ότι θα χρησιμοποιήσει τις αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας που προβλέπονται στο άρθρο 43 του Συντάγματος για την έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων. Εξάλλου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να φέρει αντιρρήσεις,αφού με βάση το Σύνταγμα οι αρμοδιότητές του είναι τυπικές.

Έτσι θα περάσει έναν γενικό νόμο πλαίσιο στη Βουλή, ο οποίος και δεν θα συναντήσει φυσικά αντιρρήσεις, από τους βουλευτές, τη στιγμή που φεύγει από πάνω τους το «μπαλάκι» της ευθύνης και στη συνέχεια θα πιάσει ένα ένα τα διάφορα επαγγέλματα και θα τα «ρυθμίσει» με Προεδρικά Διατάγματα. Με τον τρόπο αυτό μάλιστα θα έχει και άλλο όφελος. Θα αποφύγει και τον κίνδυνο ένωσης της κοινωνίας εναντίον της, με την συγκρότηση ενιαίου μετώπου από τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

Δεν μπορείτε να πείτε όμως. Το πολιτικό μας σύστημα έχει ευέλικτους και εναλλακτικούς τρόπους δράσης της εκτελεστικής εξουσίας.

http://hassapis-peter.blogspot.com/2011/01/blog-post_7322.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: