Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

"Γέμισε ο Νείλος αίμα"...

Περίπου 1.000 Αιγύπτιοι προσπάθησαν να εισβάλλουν στο υπουργείο Εσωτερικών της χώρας στο Κάιρο, όπως μεταδίδει το τηλεοπτικο δίκτυο αλ Τζαζίρα, το οποίο προσθέτει ότι η αστυνομία άνοιξε πυρ εναντίον τους, σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις από αυτούς.
Εξάλλου δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν σήμερα στο Κάιρο ζητώντας την αποχώρηση του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, όπως μεταδίδει ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, την πέμπτη ημέρα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην Αίγυπτο.
Χιλιάδες διαδηλωτες συγκρούστηκαν σήμερα με την αστυνομία στην Αλεξάνδρεια παρά τις...
εκκλήσεις του στρατού να αποφεύγουν να συγκενρώνονται και να σεβαστούν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Οπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο Ρόιτερς η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και πραγματικά πυρά εναντίον των διαδηλωτών. Σύμφωνα με τον ίδιο οι νεκροί από τις διαδηλώσεις στην Αλεξάνδρεια φτάνουν τους 20. Στην αιγυπτιακή πόλη Ράφα, στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, διαδηλωτές επιτέθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας στην έδρα της Κρατικής Ασφάλειας , προκαλώντας το θάνατο 3 αστυνομικών, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Κατά τη διάρκεια των συγκορύσεων Βεδουίνοι διαδηλωτές έριξαν χειροβομβίδες στο κτίριο, το οποίο είναι έτοιμο να καταρρεύσει, πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, ενώ η αστυνομία χρησιμοποίησε πραγματικά πυρά.
Με τα άρματα μάχης να παραμένουν σε κεντρικά σημεία του Καΐρου, το κτίριο του κυβερνώντος κόμματος να συνεχίζει να φλέγεται και τον κόσμο να παραμένει συναθροισμένος κοντά στην πλατεία Ταχρίρ, η αιγυπτιακή πρωτεύουσα παρουσιάζει μια τελείως διαφορετική εικόνα από τις άλλες μέρες προσπαθώντας να ξαναβρεί τους κανονικούς της ρυθμούς.
Πολλοί πολίτες βρίσκονται γύρω ή και ακόμα πάνω στα αιγυπτιακά τανκς επιφυλάσσοντας θερμή υποδοχή στους στρατιώτες καθώς πιστεύουν ότι με τη δική τους βοήθεια θα μπορέσουν να ανατρέψουν το σημερινό καθεστώς.
Πολύς κόσμος πάντως εξακολουθεί να συναθροίζεται στην περιοχή Ταχρίρ και κοντά από το αιγυτπαικό μουσείο. Διαδηλωτές, επέστρεψαν κατά εκατοντάδες στην κεντρική πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, λίγο μετά το πέρας του τηλεοπτικού διαγγέλματος, με το οποίο ο πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την διάλυση της κυβέρνησής του και το σχηματισμό νέας αργότερα σήμερα Σάββατο.
Οι διαδηλωτές φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν από το ενδεχόμενο κυβερνητικής αλλαγής και απαιτούν την αποχώρηση και του Χόσνι Μουμπάρακ από την εξουσία. "Φύγε, φύγε", τραγουδούσαν ρυθμικά καθώς συγκεντρώνονταν στην πλατεία Ταχρίρ εν πλήρη θέα του στρατού που αναπτύχθηκε στην πόλη για να καταστείλει την εξέγερση.
Παρατείνεται απο σήμερα η διάρκεια της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις πόλεις του Καΐρου, της Αλεξάνδριας και του Σουέζ και πλέον ισχύει από τις 16:00 έως τις 08:00 της επομένης, αντί για 18:00 μέ 07:00 που ίσχυε μέχρι τώρα Κατά τη διάρκεια των χθεσινών διαδηλώσεων και των ιδιαίτερα βίαιων συγκρούσεων, 38 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, όπως δήλωσαν επίσημες πηγές από το αιγυπτιακό υπουργείο Υγείας. Χθες Παρασκευή 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Κάιρο, ένας στη Γκίζα κοντά στην πρωτεύουσα, 3 στο λιμάνι Σάιντ, 8 στην Αλεξάνδρεια, 12 στο Σουέζ και 2 στη Μανσούρα. Τ
ουλάχιστον 74 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με απολογισμό του Ρόιτερς που βασίζεται τις αναφορές από ιατρικές πηγές, νοσοκομεία και αυτόπτες μάρτυρες.

ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: