Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Ο Μίκης πάντα στην κορυφή!

ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ όπου γίνεται λόγος για την απουσία πνευματικών ανθρώπων από τον πολιτικό και τον κοινωνικό στίβο, για πολιτισμική ξηρασία, για αποκαθήλωση των προτύπων, για απαξίωση ονομάτων και αξιών, ποιοι είναι εκείνοι που ξεχωρίζουν στις συνειδήσεις του κόσμου; Που έχουν παρουσία και λόγο ικανά να μας συγκινήσουν και, γιατί όχι, να μας αφυπνίσουν; Εκπλήξεις μεγάλες δεν παρατηρούνται. Στην κορυφή του γκάλοπ της Κάπα Research ο Μίκης Θεοδωράκης. Ο οποίος θεωρείται από το 47,7% των ερωτηθέντων ο....
«σημαντικότερος Έλληνας μουσικός για το 2010» αλλά και (δεδομένου του υψηλού ποσοστού του) ο σημαντικότερος εν ζωή έλληνας καλλιτέχνης. Δεν είναι, βεβαίως, η πρώτη φορά που ο συνθέτης «πρωτεύει» στις δημοσκοπήσεις, απλώς και με αυτή τη «νίκη» του επιβεβαιώνει τη στενή σχέση του με τον λαό. Μια σχέση την οποία «ποτίζει» και κρατάει ζωντανή με το έργο του, αλλά και με τις πολυσυζητημένες παρεμβάσεις του στα κοινά. Οπως π.χ. με την πρόσφατη ίδρυση του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών «Σπίθα». Αν ο Θεοδωράκης βρίσκεται στην κορυφή των «σημαντικότερων
μουσικών» ο Λάκης Λαζόπουλος βρίσκεται στην κορυφή των «σημαντικότερων καλλιτεχνών από τον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου» με ένα εντυπωσιακό 41,1%. Πρόκειται, βεβαίως, για ποσοστό που οφείλεται λιγότερο στο θέατρο και ακόμη λιγότερο στον κινηματογράφο. Κυρίως οφείλεται στην τηλεόραση. Αρχικά οι «Μήτσοι» και στη συνέχεια το «Αλ Τσαντίρι νιουζ» έφεραν τον «σόουμαν» στην κορυφή των τηλεοπτικών μετρήσεων, όπου και παραμένει, για να κηρύττει τον λόγο του στους «αλτσαντιριώτες».

Στη δημοσκόπηση της Κάπα Research, δεύτερος στον κατάλογο των ηθοποιών βρίσκεται ο άνθρωπος-σύμβολο της ταλαιπωρίας, της καταπίεσης, του αδιάκοπου τρεξίματος για την επιβίωση: ο Θανάσης Βέγγος. Με ένα γενναίο 31% επιβεβαιώνει ότι μπορούν και η σεμνότητα και η ταπεινότητα να σε κάνουν πρωταγωνιστή. Ακολουθούν ο δημοφιλέστατος τα τελευταία χρόνια λόγω των εμφανίσεών του στην τηλεόραση και στο θέατρο Πέτρος Φιλιππίδης (19,4%), ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος (15,2%) με εκείνους που εκτιμούν την προσφορά του να είναι ως φαίνεται περισσότεροι από εκείνους που βλέπουν τις ταινίες του, ο ηθοποιός Γιάννης Μπέζος (13,8%), ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης (12%), ο ηθοποιός και πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής επιτυχίας της χρονιάς, του σίριαλ «Το νησί» Στέλιος Μάινας (10,9%), ο σκηνοθέτης-ηθοποιός Σταμάτης Φασουλής (8,7%) και η ηθοποιός Κατερίνα Λέχου (7,6%), άλλη μια πρωταγωνίστρια του «Νησιού»..

Στον χώρο της μουσικής υψηλά διατηρούνται οι μετοχές του Γιώργου Νταλάρα (25,4%), της Χ. Αλεξίου (21,1%), του Διονύση Σαββόπουλου (13,3%) και του Σταμάτη Κραουνάκη (11,9%), ενώ στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται ο απόλυτος ποπ σταρ των εφήβων Σάκης Ρουβάς (9,4%) καθώς και (αυτό είναι έκπληξη) η νέα τραγουδοποιός Μόνικα (6,3%) η οποία «εξαργυρώνει» την επιτυχία και του δεύτερου CD της με τίτλο «Εxit». Οσο για τους εικαστικούς, μπορεί στην πλειονότητά τους να μη γνωρίζουν τη δημοτικότητα μουσικών και ηθοποιών, διαθέτουν όπως και εκείνοι τους σταρ τους, όπως φαίνεται από το γκάλοπ της Κάπα Research. Με την πρώτη (αρκετά αναμενόμενη, θα λέγαμε) πεντάδα να απαρτίζεται από τους: Αλέκο Φασιανό (27,2%), Δημήτρη Μυταρά (18,5%), Κώστα Τσόκλη (10,4%), Παναγιώτη Τέτση (9,1%) και Γιάννη Κουνέλη (8,3%).

Στους αθλητές πρωτεύει ο μπασκετμπολίστας Δημήτρης Διαμαντίδης (26,1%). Ακολουθούν ο παγκόσμιος πρωταθλητής της ενόργανης Βλάσης Μάρας (22,1%), ο ποδοσφαιριστής Βασίλης Τοροσίδης (16,9%), ο αθλητής του στίβου Περικλής Ιακωβάκης (15,6%) και ο ποδοσφαιριστής Αντώνης Νικοπολίδης (12,9%). Πρόκειται για ανθρώπους που, αν σε εκείνους δεν αναζητούμε την πνευματικότητα που θα μας ξαναδώσει δύναμη και έμπνευση, τους οφείλουμε τις στιγμές ανάτασης που μας χαρίζουν με κάθε προσπάθεια, με κάθε νίκη τους.

Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: