Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Νέα κυβερνητική γκάφα με τον φράχτη;

Λέτε να την πάτησαν ο κ. Παπουτσής και η κυβέρνηση με τον φράχτη; Ως γνωστόν, η χώρα μας πάντα λειτουργεί με μια σημαντική χρονική υστέρηση, αλλά δεν περίμεναν λίγο ακόμη οι φωστήρες μας; Το μόνο καλό είναι ότι ακόμη δεν κλείστηκαν συμβόλαια με εργολάβους, και χρήματα δεν άλλαξαν χέρια.
Την  ώρα λοιπόν που η Ελλάδα ανακοινώνει την ανέγερση συνοριακού φράχτη, οι ΗΠΑ παρατάνε το δικό τους φιλόδοξο, και άκρως δαπανηρό σχέδιο βελτίωσης του τείχους, που είχαν φτιάξει στα σύνορα τους με το Μεξικό, με σκοπό...
 να εμποδιστεί η διέλευση λαθρομεταναστών.
Ύστερα από τέσσερα χρόνια, περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια, και πολλές πολιτικές κόντρες, η υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Janet Napolitano ανακοίνωσε προχθές, ότι  η χώρα της θα ψάξει να βρει άλλες μεθόδους καταπολέμησης της λαθρομετανάστευσης, επειδή το τείχος είναι αναποτελεσματικό.
Η απόφαση αυτή έρχεται να βάλει τέλος σε ένα πρόγραμμα που κόστισε πολύ περισσότερο από όσο τελικά απέδωσε. Ο αμερικανικός «φράχτης», που έχει ήδη κατασκευαστεί, φτάνει αισίως τα 53 περίπου μίλια, ενώ το κάθε μίλι κόστισε $15 εκατομμύρια στους Αμερικανούς φορολογούμενους.
Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση και ο κ. Παπουτσής θέλουν να κατασκευάσουν έναν φράκτη στον οποίο  θα υπάρχουν θερμικές κάμερες αλλά και αισθητήρες που θα ανιχνεύουν κινήσεις ανθρώπων και θα στέλνουν σήμα σε κέντρο επιχειρήσεων που θα δημιουργηθεί στην περιοχή (http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artid=376133&dt=04/01/2011#ixzz1BERup6Fj)
Συγκεκριμένα ο κ. Παπουτσής είχε δηλώσει κατηγορηματικά ότι: «πέρα από το φράχτη, τις θερμικές κάμερες και όλα τα σύγχρονα μέσα τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε στον Έβρο και στα σύνορά μας, με το νομοσχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα βάζουμε μία τάξη σε όλη αυτή την κατάσταση, η οποία για χρόνια ταλαιπωρεί τη χώρα μας και προσβάλλει την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή έννομη τάξη.» http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=49544957

Τι διαπιστώνουν τώρα στις ΗΠΑ; Το σύστημα ραντάρ αποδείχτηκε ελλιπές, καθώς δεν μπορούσε να διαχωρίσει τη χλωρίδα από τους ανθρώπους, όταν έπνεαν άνεμοι. Οι κάμερες κινούνταν υπερβολικά αργά, και οι δορυφορικές επικοινωνίες ήταν ανεπαρκείς.
Και αν οι υπερσύγχρονες τεχνολογικά Ηνωμένες Πολιτείες αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα, φανταστείτε τι θα συμβεί εδώ.
Δηλώνει η Janet Napolitano: «Πρέπει να διασφαλίζουμε τα σύνορά μας, αλλά όχι με δυσανάλογα υπερβολικό κόστος…Το σύστημα αισθητήρων και καμερών υψηλής τεχνολογίας… βασανίστηκε από υπερβάσεις κόστους και καθυστερήσεις υλοποίησης» συμπλήρωσε. «Δεν υπάρχει μία λύση στο πρόβλημα» εξηγεί η ίδια
Ο  εικονικός φράχτης, που ξεκίνησε ως σύλληψη το 2005, θα αποτελούνταν από ένα δίκτυο ηλεκτρονικών συσκευών, οι οποίες θα εντόπιζαν τυχόν παρεισφρήσεις ή προβλήματα, και θα αποφάσιζαν αυτόματα που να μεταβούν ώστε να επέμβουν αποτελεσματικά οι συνοριοφύλακες. Ο εικονικός αυτός φράχτης θα κάλυπτε το σύνολο της οριογραμμής μεταξύ ΗΠΑ- Μεξικού, και η έναρξη της πλήρους λειτουργίας του είχε προγραμματιστεί για το 2011. Η κυβέρνηση Μπους είχε δώσει το συμβόλαιο κατασκευής του στην Boeing, ευελπιστώντας, όπως έλεγε,  στην ανέγερση ενός φράχτη για τον 21ο αιώνα!
Λέτε να αποκτήσουμε κι εμείς μία ανάλογη Boeing; Εξάλλου τόσα χρόνια είχαμε την Siemens, άρα από «υψηλή τεχνολογία» γνωρίζουμε.
Αν και το όλο σύστημα λειτουργεί σε μερικά σημεία της Αριζόνα, το συνολικό έργο αποδείχτηκε ιδιαίτερα ασύμφορο και πανάκριβο.
Δεν είναι η πρώτη φορά που δημιουργούνται προβλήματα με το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Τα πρώτα προβλήματα άρχισαν από την εποχή της προεδρίας Μπους, οπότε και ξεκίνησαν οι σχεδιασμοί. Σύμφωνα όμως με την Napolitano «η κυβέρνηση δεν είναι καθόλου ικανοποιημένη με το SBInet» το οποίο μέχρι στιγμής αποτελείται από μόλις 53 μίλια λειτουργικού φράχτη, τα οποία κόστισαν στους Αμερικανούς φορολογούμενους περίπου $15 εκατομμύρια το μίλι.
Ο «εικονικός φράχτης» είχε προταθεί ως λύση από την κυβέρνηση Μπούς, ώστε να ενισχύσει και να εξελίξει τον συμβατικό φράκτη  που ήδη υπήρχε στα σύνορα Αμερικής- Μεξικού.
Δηλαδή πάμε να εφαρμόσουμε ένα σχέδιο στο οποίο οι Αμερικανοί απέτυχαν δύο φορές.
Ας μην σπεύσουν όμως ορισμένοι καλοθελητές να μας πουν ότι ο δικός μας φράκτης δεν θα έχει ηλεκτροφόρα σύρματα όπως ο αμερικανικός και  ότι θα είναι ανάλογος με αυτόν των Ισραήλ-Αιγύπτου.  Διότι στο τεχνολογικό κομμάτι θα δανείζεται στοιχεία του  Αμερικανικού ο οποίος απέτυχε.
Προσοχή στα δέντρα λοιπόν…
Πηγές:
http://www.nytimes.com/2011/01/15/us/politics/15fence.html?ref=homelandsecuritydepartment
Border Fence Project Canceled by Napolitano, Obama Administration

Antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: