Απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο, με συνδυασμένη ενέργεια αμφίβιων ειδικών δυνάμεων, αερομεταφερόμενων ειδικών δυνάμεων και εν τέλει βαρέων δυνάμεων, περιλάμβανε το σχέδιο “Suga” που είχε καταστρώσει το τουρκικό Nαυτικό, στο πλαίσιο της επιχείρησης “Βαριοπούλα”.
Η επιχείρηση θα γινόταν τον Μάρτιο του 2003, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας "Γιενί Σαφάκ".
Επιβεβαιώνονται έτσι όσοι πιστεύουν ότι αν γίνει ενέργεια της Τουρκίας κατά της νησιωτικής Ελλάδας αυτή θα αφορά τα Δωδεκάνησα, αφού η Λέρος ήταν...
ο κύριος στόχος τους, για τα οποία η Άγκυρα θεωρεί ότι υπάρχει νομική ασάφεια στην κυριαρχία τους από την συνθήκη των Παρισίων του 1948.
Θυμίζουμε την ενέργεια τον Ιούλιο του 2009 σε μικρό νησί της Δωδεκανήσου την οποία κινηματογραφούσε τουρκικό συνεργείο από φουσκωτό σκάφος για να στοιχειοθετήσει "επιθετική κίνηση με μεταφορά στρατευμάτων σε νησιά των "γκρίζων ζωνών" στο Αιγαίο", η προβολή του οποίου θα προκαλούσε πολεμικό κλίμα στην Τουρκία.
Ευτυχώς το Λιμενικό πρόλαβε το φουσκωτό, λίγο πριν μπει στα τουρκικά χωρικά ύδατα, συνέλαβε τους επιβαίνοντες και κατέσχεσε όλο το υλικό που είχαν συλλέξει!
Η εφημερίδα γράφει ότι έγγραφα που βρέθηκαν στο επιτελείο του Στόλου στο Γκιόλτζουκ, έδειξαν πως η χούντα που ετοίμασε το σχέδιο “Βαριοπούλα” είχε για στόχο την τουρκική απόβαση στις Οινούσσες, τους Φούρνους και τη Λέρο.
Όλα αυτά, μετά από διαταγή του τότε διοικητή του τουρκικού στόλου ναύαρχου Οζντέν Ορνέκ για πρόκληση κρίσης γύρω από τις βραχονησίδες στο Αιγαίο, οι οποίες αποκαλούνται στο έγγραφο, όπως ονομάζονται και επισήμως στην Τουρκία, “νησιά, νησίδες και βραχονησίδες η κυριότητα των οποίων δεν έχει μεταβιβαστεί με συμφωνίες στην Ελλάδα”.
Στην εν λόγω διαταγή ζητείται να συσταθούν οι σχετικές επιτροπές μέχρι τις 3 Μαρτίου 2003, ημέρα κατά την οποία θα γινόταν συζήτηση επί του σχεδίου Βαριοπούλα.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, στη συνεδρίαση που έγινε το Δεκέμβριο του 2002 σχετικά με το σχέδιο “Suga” που ήταν το ναυτικό τμήμα της “Βαριοπούλας”, “προτάθηκε να αξιοποιηθούν οι προστριβές που προκύπτουν ορισμένες φορές μεταξύ τουρκικών και ελληνικών αλιευτικών, γύρω από το νησί Ζουράφα”.
Στο δημοσίευμα αναφέρεται επίσης ότι “σκοπός ήταν η πραγματοποίηση εκτεταμένης επιχείρησης με στόχο τη Λέρο, με τη συμμετοχή ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων. Έτσι, θα διασφαλιζόταν η αντίδραση της Ελλάδας και το ξέσπασμα της κρίσης”.
Σε έκθεση που γράφτηκε μετά την εν λόγω συνεδρίαση, το Δεκέμβριο του 2002 και φέρει την υπογραφή του αρχιπλοίαρχου Ντενίζ Τζόρα, αναφέρεται σύμφωνα με την εφημερίδα ότι “εκτιμάται πως η ετοιμασία εκτεταμένης επιχείρησης εναντίον της Λέρου, θα προκαλέσει αλλαγή στην κατάσταση επιφυλακής της Ελλάδας”.
"Για την Λέρο
θα χρειαστούν σημαντικές δυνάμεις και πιθανόν η κινητοποίηση να γίνει αντιληπτή από τις ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών.
Προτείνεται η απ΄ευθείας μεταφορά ειδικών δυνάμεων από την Ανατολή με ελικόπτερα και η στενή υποστήριξη μετά την αεραπόβαση από τις Αεροπορία μέχρι την άφιξη βαρέων τμημάτων.
Πρώτα πρέπει να εξουδετερωθεί η μικρή στρατιωτική δύναμη του νησιού και εν συνεχεία να ελεγχθεί το λιμάνι για την άφιξη βαρέων δυνάμεων που θα αφιχθούν για να αποτρέψουν επιχειρήση ανακατάληψης"
Σε άλλη έκθεση των επιτροπών που συστάθηκαν στο πλαίσιο του σχεδίου “Suga”, αναφέρονται και τα ονόματα των νησιών όπου θα γίνει απόβαση.
Πρόκειται για τις Οινούσσες, με το σκεπτικό ότι “οι Οινούσσες ελέγχουν από το βορρά το δίαυλο του Τσεσμέ κι από ανατολικά τη Χίο και ως εκ τούτου θα προσφέρουν σημαντικό πλεονέκτημα απέναντι στην αποκοπή και της Χίου, ενώ θα απαλειφθεί και ο κίνδυνος κατά του Τσεσμέ”.
Επίσης αναφέρεται ότι "Δεν διαθέτουν ισχυρές στρατιωτιές δυνάμεις, η μεταφορά ενισχύσεων είναι αδύνατη και ο πληθυσμός τους μικρός και δεν θα έχει δυνατότητα να συνεισφέρει στην αμυντική προσπάθεια, όμως θα συμβεί αν κάνουμε ενέργεια σε μεγαλύτερα νησιά".
Σε άλλο σημείωμα που φέρει την υπογραφή του αντιπλοίαρχου Ερντίν Ινάλ και συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2003 αναφέρεται ότι στη μονάδα που θα δημιουργηθεί για την επιχείρηση στα νησιά θα πάρει μέρος μία ομάδα αμφίβιων καταδρομών η οποία θα προηγηθεί του κύριου επιθετικού κύματος και θα καταστρέψει τις υποδομές του νησιού, ενώ θα κτυπήσει τα βασικά κέντρα διοίκησης!
Στην αερομεταφερόμενη κίνηση θα χρησιμοποιούσαν ελικόπτερα Super Puma και εν συνεχεία UH-60. Τον πληθυσμό θα τον συγκέντρωναν μετά την κατάληψη του νησιού σε στρατόπεδο και θα τον έστελναν στην ηπειρωτική Ελλάδα!
Τέλος στην έκθεση για τη σχετική με το σχέδιο “Suga” συνεδρίαση που έγινε τον Ιανουάριο του 2003, αναφέρεται ότι οι εξελίξεις σχετικά με την κρίση, όμοια με αυτής στα Ίμια, που θα ξεσπάσει, θα διοχετευτούν στα ΜΜΕ.
"Πριν την έναρξη των αποβάσεων θα δοθούν στην δημοσιότητα επεισόδια σε βάρος των τουρκικών δυνάμεων" αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Μήπως και με αυτά τα στοιχεία κάποιοι από την ελληνική πολιτική ηγεσία και ειδικότερα την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αντιλαμβάνονται ότι παίζουν με τη φωτιά, αφοπλίζοντας την χώρα; Εκτός και αν αυτός είναι ο στόχος τους: Να αποτελέσουμε εύκολη λεία...
Defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου