Πώς «έκοψαν το βήχα» της Goldman Sachs
Στις αρχές του μήνα ο διεθνής Τύπος βούιξε δεόντως με την είδηση για την επένδυση των 450 εκατ. δολαρίων που θα έκανε η γνωστή μας Goldman Sachs στο Facebook.
Η σχετική συμφωνία ανέβαζε τη (θεωρητική) αξία του Facebook στο δυσθεώρητο ύψος των 50 δισ. δολαρίων και στην επένδυση της Goldman Sachs υποτίθεται πως θα μετείχαν και κάποιοι Ρώσοι μεγιστάνες. Μετά άρχισαν τα όργανα, με δημοσιογράφους και στελέχη της...
χρηματιστηριακής αγοράς να μουρμουρίζουν κάτι του τύπου «ναι μεν αλλά» και να δείχνουν προς διάφορους νόμους και αποφάσεις της αμερικανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της SEC.
Θα πείτε πως το Facebook μπορεί να έχει μπει στα σπίτια μας αλλά δεν έχει διαβεί το κατώφλι κανενός Χρηματιστηρίου, αλλά αυτό να το πείτε στους Αμερικανούς, που όπως φαίνεται μόνο Αμερικανάκια δεν είναι.
Βλέπετε, οι καλοί μας φίλοι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού έχουν καεί ουκ ολίγες φορές με διάφορους επενδυτικούς χυλούς, από την Enron μέχρι τη Lehman Brothers, οπότε φυσάνε πια κάθε γιαούρτι που μπορεί να τους σερβιριστεί.
Στην περίπτωση που εξετάζουμε η Goldman Sachs θα δημιουργούσε ένα «επενδυτικό όχημα ειδικού σκοπού», μέσω του οποίου πελάτες της θα αποκτούσαν μετοχές του Facebook. Μέσω αυτής της διαδικασίας η επενδυτική τράπεζα υπολόγιζε να συγκεντρώσει γύρω στο 1,5 δισ. δολάρια.
Το ενδιαφέρον ήταν κάτι περισσότερο από έντονο και η προσφορά φαινόταν να υπερκαλύπτεται, καθώς η Goldman Sachs είχε συγκεντρώσει αιτήσεις για συμμετοχή στη διαδικασία, οι οποίες, συνολικά, ξεπερνούσαν τα 7 δισ. δολάρια σε αξία.
Με 500 μετόχους... καίγεσαι
Φυσικά το θέμα προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον των αμερικανικών ΜΜΕ, πράγμα απολύτως αναμενόμενο αν σκεφτεί κανείς πως κάθε ρεπορτάζ για το Facebook κάνει τους Αμερικανούς (και όχι μόνο αυτούς) να ανοίγουν μάτια και αυτιά. Χαμογελούσαν ικανοποιημένοι οι της Goldman Sachs αλλά υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τη SEC δηλαδή.
Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία των ΗΠΑ, μια εταιρεία μπορεί να παραμείνει εκτός ελέγχου των χρηματιστηριακών αρχών (και εκτός Χρηματιστηρίου, βεβαίως) αν έχει 499 ή λιγότερους μετόχους.
Για τις εν λόγω εταιρείες η νομοθεσία απαγορεύει οποιαδήποτε διαφήμιση ή προβολή επενδύσεων σαν αυτή που επιχείρησε η Goldman Sachs στο Facebook.
Η ίδια η τράπεζα υποχρεώθηκε να ανακρούσει πρύμναν, ανακοινώνοντας τη ματαίωση του σχεδίου λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που έδειξαν τα ΜΜΕ στις ΗΠΑ.
Πάντως η Goldman Sachs δεν επιχείρησε να κατηγορήσει τους δημοσιογράφους για... αδιακρισία που «της χάλασε τη δουλειά», σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι εκτός ΗΠΑ πελάτες της μπορούν να μετάσχουν στη διαδικασία, μιας και αυτούς δεν τους αγγίζει η αμερικανική νομοθεσία.
Οσο για το Facebook, λέει πως μάλλον από την άνοιξη του 2012 θα αρχίσει να δημοσιοποιεί πληροφορίες για την οικονομική του κατάσταση (όπως η πορεία των εσόδων και των κερδών), αλλά για την ώρα δεν συζητά την εισαγωγή σε κάποιο Χρηματιστήριο, όπως αυτό της Γουόλ Στριτ.
Enet
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου