Γράφαμε εδώ την περασμένη εβδομάδα, με αφορμή την ομιλία του στην Κ.Ο. της Ν.Δ. , ότι ο κ. Σαμαράς «κτίζει μεθοδικά ένα νέο κόμμα». Και πράγματι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε τα πρώτα δείγματα μια διαφορετικής αντιπολιτευτικής τακτικής. Κάτι αλλάζει στην αντιπολιτευτική τακτική της Ν.Δ.!
Θετικά δείγματα
Οι ανακοινώσεις του κ. Μιχελάκη είναι εύστοχες, αιχμηρές και ένα τόνο παραπάνω απ’ ότι είχαμε συνηθίσει. Και συνήθως περιέχουν «ατάκες» για να «βγάζουν ειδήσεις» για τις....
εφημερίδες και την τηλεόραση. Φαίνεται να πραγματώνεται και η εντολή του Α. Σαμαρά στην πρόσφατη Κ.Ο.: «όχι στρογγυλεμένα λόγια».
Επιπλέον, άρχισαν να επιδεικνύουν και καλύτερα αντανακλαστικά. Όχι όπως παλαιότερα, που περνούσαν μέρες για να βγεί μια ανακοίνωση.
Όμως, και σε επίπεδο κοινοβουλίου, η παρουσία της Ν.Δ. γίνεται περισσότερο έντονη και στοχευμένη. Πριν από λίγες ημέρες ο ένας κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (ο κ. Τζαβάρας) επανέφερε με ερώτησή του το θέμα του αναδρομικού ελέγχου του «πόθεν έσχες» και προχθές ο άλλος, ο κ. Μαρκόπουλος «στοχοποίησε» τον κ. Παπουτσή για το «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» του Αστυνομικού Διευθυντού Σερρών. Είχε προηγηθεί και η τροπολογία για την κατάργηση του ασύλου.
Όμως, απομένουν ακόμα πολλά να γίνουν και ο πολιτικός χρόνος πιέζει. Η αντιπολιτευτική τακτική για να είναι αποτελεσματική πρέπει να υπηρετεί ταυτόχρονα δυο στόχους.
Στόχος πρώτος: να κεφαλαιοποιηθεί η φθορά της κυβέρνησης
Όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα της GPO, η κυβέρνηση Παπανδρέου υφίσταται μεν μια ραγδαία φθορά, αλλά η Ν.Δ. δεν έχει καταφέρει ακόμα να επωφεληθεί και να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά αυτή τη φθορά. Θα επιχειρήσουμε να το εξηγήσουμε:
1.- Παρά το γεγονός ότι το 70% του εκλογικού σώματος πιστεύει ότι η χώρα ακολουθεί λάθος πορεία, η Ν.Δ. δεν έχει πείσει ο,τι υπεύθυνος για την πορεία αυτή είναι ο κ. Παπανδρέου. Το Μνημόνιο αποτελεί προσωπική του απόφαση και επιλογή. Αντίθετα η ΝΔ έχει εγκλωβιστεί σε μια απολογητική συμπεριφορά ότι για την περίοδο Καραμανλή! Οι διαχρονικές ευθύνες του ΠΑΣΟΚ σχεδόν αποσιωπούνται!
2.-Σ’ αυτό συνέτεινε και η επαμφοτερίζουσα στάση ορισμένων που έχει μπερδέψει ακόμα και τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Και τούτο γιατί το μνημόνιο δεν είναι μια επιλογή «αλα κάρτ». Δεν μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι το μνημόνιο είναι γενικώς κακό, αλλά σε κάποια ζητήματα μας «κάνει καλό»; Η κυβέρνηση, βοηθούντων και των ΜΜΕ, έπεισε τον ελληνικό λαό ότι το μνημόνιο ήταν ένα «αναγκαίο κακό». Ευθύνη της Ν.Δ. είναι να αποδείξει ότι είναι μεν «κακό», αλλά για αυτό ευθύνονται οι επιλογές του κ. Παπανδρέου.
3.-Σε πολλές κυβερνητικές πρωτοβουλίες η Ν.Δ. δεν έστελνε ξεκάθαρα μηνύματα. Ηταν ήξεις – αφίξεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην ξέρει ο κόσμος τι ακριβώς προτείνει. Πώς να σ’ εμπιστευτεί έτσι;
4.-Τέλος, με το 70% του εκλογικού σώματος να διαφωνεί με την κυβερνητική πολιτική, είναι δυνατόν η αξιωματική αντιπολίτευση να μην έχει ακόμα υποβάλλει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης; Δηλαδή τι περιμένει; Να φτάσει η λαϊκή δυσαρέσκεια στο 90%; Αυτό δείχνει έλλειψη αυτοπεποίθησης. Ότι δεν είσαι έτοιμος και δεν πιστεύεις ότι μπορείς να νικήσεις. Και ένα μέρος του εκλογικού σώματος πάει με τον νικητή!
Στόχος δεύτερος: καλύτερη πρόταση εξουσίας
Από την άλλη πλευρά η Ν.Δ. πρέπει να δημιουργήσει προοπτική εξουσίας. Κάτι τέτοιο δεν αυξάνει μόνο την κομματική συσπείρωση, αλλά κυρίως, και αυτό ίσως είναι το σημαντικότερο, μπορεί να δώσει αισιοδοξία σ’ ένα κόσμο που αυτή τη στιγμή είναι απογοητευμένος χωρίς καμιά ελπίδα για το μέλλον.
1.- Η Ν.Δ. πρέπει να πείσει το εκλογικό σώμα ότι διαθέτει μια εναλλακτική πρόταση καλύτερη απ’ αυτήν που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Γιατί, ας μη γελιόμαστε, ο κόσμος πιστεύει ότι και η Ν.Δ. να ήταν Κυβέρνηση κάτι παρόμοιο θα έκανε. Και με μεγαλύτερες κοινωνικές εντάσεις μάλιστα – λόγω των συνδικαλισταράδων του ΠΑΣΟΚ! Οσο, λοιπόν, δεν ξεκαθαρίζει αυτό, η Ν.Δ. θα δυσκολεύεται να ανακάμψει.
2.-Από τη στιγμή που ο κ Σαμαράς δήλωσε ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές «όποτε και αν γίνουν», η Ν.Δ. πρέπει να εγκαταλείψει το τροπάρι ότι η Κυβέρνηση «έχει νωπή εντολή» και να θέσει θέμα εκλογών. Ο κ. Παπανδρέου κυβερνάει με το 70% του ελληνικού λαού να διαφωνεί με την πολιτική του! Βέβαια, η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλλει τις εκλογές. Αν όμως η Ν.Δ, ζητήσει πρόωρες εκλογές, το αίτημα της σταδιακά θα μετατραπεί και απαίτηση της κοινωνίας. Καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να αγνοεί την κοινωνία επι μακρόν.
3.-Για να έχει πιθανότητες επιτυχίας, η Ν.Δ. πρέπει να βρεί τρόπο να αντιμετωπίσει την καθεστωτική «ενημέρωση», που υφίσταται κάθε βράδυ ο ελληνικός λαός από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο δελτίο ειδήσεων της κας Στάη που κάνει την …ΥΕΝΕΔ να φαντάζει ως αθώα περιστερά. Μια πρώτη σκέψη είναι να καταγγέλλει τις πρακτικές τους. Μια άλλη, να ξεκινήσει ο Πρόεδρος μια πορεία απ’ ευθείας επικοινωνίας με τον λαό. Μια τρίτη να στραφεί σε εναλλακτικές μορφές ενημέρωσης. Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να αποφασίσουν ν’ αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με γενναίο τρόπο και να μην περιορίζονται σε ξεψυχισμένες διαμαρτυρίες ίσα –ίσα για τα προσχήματα.
Συμπέρασμα: Η φθορά της κυβέρνησης μάλλον είναι μη αναστρέψιμη. Δημοσκοπικά εμφανίζει την εικόνα που είχε η κυβέρνηση Καραμανλή τον Σεπτέμβριο του 2009. Μετά δυσκολίας συγκρατεί τον στενό κομματικό της πυρήνα.
Σ’ αυτή τη χρονική συγκυρία , το ζητούμενο για την Ν.Δ. είναι να ανεβάσει τους τόνους και το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Να δείξει ότι είναι έτοιμη.
Κυρίως, όμως, να βάλει στην πολιτική ατζέντα τη δική της πρόταση εξουσίας και να θέσει ως στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης Παπανδρέου.
Με άλλα λόγια να ζητήσει εντολή για να εφαρμόσει μια άλλη πολιτική.
Μόνο έτσι θα αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου