Ο ναζί γιατρός, γνωστός και ως «Χασάπης του Μαουτχάουζεν», κρυβόταν στην Αίγυπτο έως το 1992.
Στο Μπούχενβαλτ και το Μαουτχάουζεν ήταν γνωστός ως «Δρ Θάνατος». Ο ναζί γιατρός Άριμπερτ Χάιμ σκότωσε εκατοντάδες Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης υποβάλλοντάς τους σε φριχτά πειράματα. Αργότερα μετά τον πόλεμο βρήκε καταφύγιο στο Κάιρο όπου ασπάστηκε τον ισλαμισμό και υιοθέτησε το όνομα Ταρέκ Φαρίντ. Όπως έγινε γνωστό χθες, πέθανε το 1992. Όμως το Κέντρο Βίζενταλ που τον κυνηγούσε όλα αυτά τα χρόνια έχει αμφιβολίες για τον θάνατό του.
O ψηλός αθλητικός άνδρας με το όνομα Ταρέκ Χουσεΐν Φαρίντ περπατούσε καθημερινά 20 χιλιόμετρα στους πολυσύχναστους δρόμους του Καΐρου. Περνούσε συχνά...
από το τζαμί Αλ Αζάρ όπου είχε ασπαστεί τον ισλαμισμό αλλά και από το καφέ «Γκρόπι» απ΄ όπου αγόραζε τις καραμέλες για τα παιδιά των φίλων του που τον φώναζαν θείο Ταρέκ. Φίλοι και γνωστοί στην Αίγυπτο θυμούνται το πάθος του για τη φωτογραφία: γυρνούσε πάντα με μια φωτογραφική μηχανή κρεμασμένη στον λαιμό αλλά αρνιόταν πεισματικά να φωτογραφηθεί ο ίδιος. Είχε έναν πολύ καλό λόγο για την άρνηση αυτή: ως Άριμπερτ Χάιμ ήταν ένας από τους πλέον καταζητούμενους εγκληματίες των ναζί στον κόσμο, γνωστός ως «Χασάπης του Μαουτχάουζεν».
Οι πληροφορίες
Χθες, το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΖDF πρόβαλε συνέντευξη του γιου του Ρούντιγκερ, ο οποίος γνωστοποίησε ότι ο πατέρας του πέθανε από καρκίνο του εντέρου στις 10 Αυγούστου του 1992 στην Αίγυπτο και παραδέχθηκε ότι τον είχε συναντήσει εκεί αρκετές φορές τα τελευταία 30 χρόνια. Παρόμοιες πληροφορίες είχε και η αστυνομία της Βάδης- Βυρτεμβέργης, η οποία τον αναζητούσε από το 1962, όταν είχε διαφύγει από τη Γερμανία. Όμως το Κέντρο Σιμόν Βίζενταλ, που αναζητά ναζί εγκληματίες σε όλο τον κόσμο, εξέφρασε τις αμφιβολίες του καθώς δεν υπάρχει πτώμα για να ταυτοποιηθεί.
Επί πολλά χρόνια υπήρχε η πεποίθηση ότι ο Χάιμ βρισκόταν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής όπως και άλλοι ναζί εγκληματίες. Παραμένει μυστήριο πώς κατόρθωσε να κρύβεται όλα αυτά τα χρόνια, καθώς λάβαινε τακτικά χρήματα από την αδελφή του που ζούσε στη Γερμανία και αλληλογραφούσε με συγγενείς και φίλους. Σε κοινή έρευνα που έκανε το γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΖDF και η αμερικανική εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς» εντοπίστηκε το ξενοδοχείο της οικογένειας Ντόμα στο Κάιρο όπου διέμενε τα τελευταία χρόνια ο Χάιμ- εκεί βρέθηκε και μια βαλίτσα με ντοκουμέντα για τη ζωή του: οικονομικοί φάκελοι, ιατρικά τεστ ακόμα κι ένα άρθρο από γερμανικό περιοδικό για τη δίκη στην οποία είχε καταδικαστεί ερήμην για τον φόνο εκατοντάδων ανθρώπων.
Το πιστοποιητικό
Οι δημοσιογράφοι βρήκαν ένα πιστοποιητικό θανάτου που επιβεβαιώνει ότι ο Ταρέκ Χουσεΐν Φαρίντ πέθανε το 1992. Μετά τον θάνατό του ο γιος του Ρούντιγκερ επέμεινε να δοθεί η σορός, όπως ήταν και η επιθυμία του πατέρα του, στην επιστήμη, κάτι που όμως είναι δύσκολο σε μουσουλμανική χώρα. Τελικά τοποθετήθηκε σε κενοτάφιο. Χθες οι γερμανικές αρχές ανακοίνωσαν πως θα αναζητήσουν τα λείψανα του Χάιμ για να πιστοποιήσουν τον θάνατό του.
Και 3.700 Έλληνες στα κρεματόρια
ΣΤΑ ΚΡΕΜΑΤΟΡΙΑ του Μαουτχάουζεν, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου άφησαν την τελευταία τους πνοή πάνω από 120.000 κρατούμενοι, ανάμεσά τους και 3.700 Έλληνες. Σε αυτό το στρατόπεδο συγκέντρωσης ο Άριμπερτ Χάιμ συνήθιζε να κάνει ενέσεις στην καρδιά των θυμάτων του με διάφορες ουσίες προκειμένου να διαπιστώσει ποια θα τους σκοτώσει πιο γρήγορα, αλλά και να τους υποβάλλει σε εγχειρήσεις χωρίς αναισθησία. Ο Καρλ Λότερ, κρατούμενος στο Μαουτχάουζεν, είχε καταθέσει για την πρώτη φορά που είχε δει τον Χάιμ. «Είχαν στείλει στην κλινική του έναν 18χρονο Εβραίο που είχε τραύμα στο πόδι και ο Χάιμ τον ρώτησε γιατί είχε τόσο καλή φυσική κατάσταση. Ο νέος του απάντησε ότι έπαιζε ποδόσφαιρο και κολυμπούσε πριν φυλακισθεί. Τότε ο Χάιμ τού έκανε αναισθησία, του άνοιξε το στέρνο, τον ευνούχισε, του έβγαλε τα νεφρά και κατόπιν του έκοψε το κεφάλι και το έβρασε ώστε να μείνει μόνο το κρανίο το οποίο κρατούσε σε περίοπτη θέση στο γραφείο του». Και ο Λότερ κατέληξε: «Από όλους τους γιατρούς στο στρατόπεδο ο Χάιμ ήταν μακράν ο χειρότερος».
ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου