Στόχος είναι να εφαρμοσθεί ο νόμος που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο και ορίζει μεταξύ άλλων την περικοπή των αποδοχών κατά 10%. Η προθεσμία του Μνημονίου λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου και σύμφωνα με πληροφορίες η Τρόικα επιθυμεί άμεσα αποτελέσματα.
Κυβερνητικά στελέχη συμμερίζονται την επιθυμία των επιτηρητών σε μία προσπάθεια να δείξουν έργο. Επιθυμούν να κερδίσουν χρόνο σε άλλες παρεμβάσεις, όπως η περικοπή επιδομάτων και η επιβολή νέων φόρων.....Το ζήτημα είναι όμως ότι εκτός από τις 52 ΔΕΚΟ οι οποίες τελούν υπό την εποπτεία του υπουργείου Οικονομικών υπάρχουν άλλες τόσες οι οποίες εξαιρούταν. Ετσι, πρέπει πρώτα να «ενταχθούν» και μετά να υπάρχει η νομική ισχύς για την επιβολή του μέτρου.
Η ένταξη θεωρητικά έγινε τον Δεκέμβριο αλλά χωρίς ονομαστική αναφορά σε εταιρείες. Στη συνέχεια εκφράστηκαν πολλές αντιρρήσεις από ΔΕΚΟ που θεωρούν ότι επιτελούν κοινωνικό, ερευνητικό ή τεχνοκρατικό έργο.
Για να καμφθούν οι αντιδράσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, προωθείται νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα καθορίζονται ποιες είναι αυτές ώστε αυτομάτως να τεθεί σε εφαρμογή ο νόμος στις υπόλοιπες. Προς το παρόν ασκούνται πιέσεις στις διοικήσεις βάσει σχετικής εγκυκλίου που εστάλη τον Ιανουάριο να προχωρήσουν αυτοβούλως σε περικοπές.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και το ζήτημα των εισηγμένων εταιρειών στις οποίες υπάρχει μειοψηφική ή πλειοψηφική συμμετοχή του δημοσίου (ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΠΑ, ΟΤΕ, ΕΛΠΕ, ΟΠΑΠ και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο). Στο ζήτημα έγινε αναφορά πριν από δύο ημέρες στη Βουλή κατά την συζήτηση του απολογισμού του 2009 και ο αρμόδιος υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης παρέπεμψε στις γενικές συνελεύσεις που αναμένονται και εκεί θα ληφθούν οι αποφάσεις.
Από το μισθολογικό «haircut» αναμένεται να εξοικονομηθούν 400 εκατ. ευρώ το 2011, ενώ άλλα τόσα θα πρέπει να προέλθουν από τα σχέδια εξυγίανσης των μεταφορικών κυρίως εταιρειών, αλλά και από απολύσεις - μετατάξεις. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη σε κάποιες ΔΕΚΟ διακόπτονται συμβάσεις έργου.
Σύμφωνα με το νέο νομικό καθεστώς τίθεται ανώτατο όριο αποδοχών στις 48.000 ευρώ αλλά και πλαφόν υπερωριών και άλλων παροχών στο 10% του ετήσιου μισθολογικού κόστους ανά εταιρεία. Επίσης απαιτεί την περικοπή (με μέγιστο όριο το 25%) των αποδοχών που ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ μηνιαίως (από τον υπολογισμό αυτόν εξαιρούνται οικογενειακά επιδόματα υπολογιζόμενα σε δωδεκάμηνη βάση). Εξαιρούνται το οικογενειακό και το επίδομα ανθυγιεινής ή επικίνδυνης εργασίας και τα επιδόματα εορτών, Χριστουγέννων και Πάσχα.
Capital.gr
Πηγή:www.capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου