Μέσα στο επόμενο 15ήμερο αναμένεται να στείλει το ΣΔΟΕ την αναφορά του
για τις μίζες, που είχαν δοθεί για τα γερμανικά υποβρύχια τύπου «214»
στην εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, Πόπη Παπανδρέου.
Ωστόσο, είναι αμφίβολο εάν μέσα στο χρονικό διάστημα που απομένει, θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν όλες τις κίνησεις των ύποπτων λογαριασμών, των προσώπων και των εταιρειών, που σύμφωνα με τη γερμανική Δικαιοσύνη εμπλέκονται σε «χρήσιμες πληρωμές» προκειμένου να κλείσει το μεγάλο ντιλ για τα υποβρύχια με την HDW και τη Ferrostaal.
Η έρευνα περιλαμβάνει 10 εταιρείες και 70 φυσικά πρόσωπα. Για αυτούς έχει ζητηθεί από τις...
τράπεζες στην Ελλάδα και στις χώρες, όπου φέρονται να έχουν συναλλαγές, οι κινήσεις των λογαριασμών τους από το 1999, ένα χρόνο πριν από την υπογραφή της συμφωνίας του ελληνικού Δημοσίου με τις γερμανικές εταιρείες.
Η έρευνα έχει επεκταθεί και στις συμβάσεις που υπέγραψαν τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά για το τροχαίο υλικό του ΟΣΕ, καθώς και στα προγράμματα αντισταθμιστικών ωφελημάτων, που συνόδευαν τις συμβάσεις. Το συνολικό ποσό που εκτιμάται ότι δόθηκε για μίζες υπερβαίνει τα 80 εκατ. ευρώ.
Το πρόβλημα είναι ότι για να ανοιχθούν τόσοι λογαριασμοί οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τους έξι ή επτά μήνες. Επιπλέον, άλλο τόσο δύσκολο είναι να συνδεθούν οι κινήσεις των ύποπτων λογαριασμών και να αποδειχθεί η συνάφειά τους με τα μαύρα ταμεία των γερμανικών εταιρειών και των ενδιάμεσων, που λειτούργησαν για λογαριασμό τους.
Πέραν των προσώπων, που υποδεικνύουν οι γερμανικές δικαστικές αρχές και -σύμφωνα με το περιοδικό «Der Spiegel»- συγκροτούσαν την «ομάδα Α» (Hermann Graf von Pruckler -επιχειρηματίας, κάποιος που άκουγε στο όνομα Ago- γνωστός του γερμανού επιχειρηματία, ένας φίλος του Ago, ο «Α. Αβατάγγελος», αρχιτέκτονας, που «συνέστησε ο υπουργός») με αποστολή να καταλήξουν οι μίζες σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στην Ελλάδα, εξηγήσεις θα κληθούν να δώσουν και πολλοί άλλοι.
-Αξιωματικοί, που την επίμαχη περίοδο υπηρέτησαν σε θέσεις της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, καθώς συμμετείχαν στην αξιολόγηση των προσφορών και τη διαμόρφωση των συμβάσεων.
-Το πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, που εργάστηκε στα επίμαχα εξοπλιστικά προγράμματα.
-Διοικήσεις και συνδικαλιστικά στελέχη τόσο των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όσο και του ΟΣΕ για τις παραγγελίες του τροχαίου υλικού, καθώς το πρόγραμμα εκτελέστηκε μόνον κατά το ένα τέταρτο, ενώ οι πληρωμές εμφανίζονται ότι καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των προμηθειών. Από τις πρώτες αναλύσεις των ελεγκτών φαίνεται ότι έγιναν ύποπτες κινήσεις δεκάδων εκατ. ευρώ.
Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου έχει ζητήσει από το ΣΔΟΕ να προβούν και σε έλεγχο «πόθεν έσχες» όλων των φυσικών προσώπων, που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο εμφανίζονται να έχουν σχέση με ύποπτες πληρωμές. Εφόσον προκύψουν οικονομικά στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τα δηλωμένα εισοδήματά τους, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις. Ηδη, έχουν εντοπιστεί στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας μεγάλες καταθέσεις σε φυσικά πρόσωπα, το ύψος των οποίων δεν φαίνεται εκ πρώτης όψεως να δικαιολογείται.
enet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου