Κυριακή 6 Φεβρουαρίου 2011

Der Spiegel: Γερμανικές «μίζες» για υποβρύχια στην Ελλάδα

Ύποπτες πληρωμές σχετικά με την πώληση υποβρυχίων από τη γερμανική εταιρεία HDW στην Ελλάδα αποκαλύπτει δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel.  

Η συμφωνία που υπογράφτηκε το 2000 και το 2002 μεταξύ της γερμανικής εταιρείας και της Ελλάδας αφορά τέσσερα υποβρύχια τύπου 214, αλλά και εξοπλισμό παλαιότερων υποβρυχίων, και ανέρχεται σε 1,6 δις. Σημειώνεται ότι η γερμανική εταιρεία «Howaldtswerke-Deutsche Werft» (HDW) ανήκει στην ThyssenKrupp.
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το οποίο επικαλείται πρακτικά ανακρίσεων της Εισαγγελίας Μονάχου που φέρεται να έχει στη διάθεση του, περίπου 55 εκατ. ευρώ φέρονται να...«ακολούθησαν» ύποπτες διαδρομές, ενώ οι ανακριτές πραγματοποιούν έρευνες σε στελέχη της Ferrostaal AG στο Έσσεν, η οποία προωθούσε προϊόντα της HDW. Τα συγκεκριμένα στελέχη είναι ύποπτα για δωροδοκία και απιστία, ενώ πάνω από 50 άτομα εμπλέκονται στην υπόθεση και θα κληθούν σε δίκη. Ανάμεσα σε αυτούς είναι και τρία πρώην μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ferrostaal.
Η γερμανική εταιρεία Ferrostaal προσέλαβε μία ομάδα συμβούλων με επικεφαλής τον πρώην φίλο του Franz Josef Strauß, Hermann Graf von Pückler ώστε να κερδίσει την ανάθεση της προμήθειας. Γαλλία, Σουηδία και Ολλανδία ήταν οι βασικοί ανταγωνιστές της για τη συγκεκριμένη προμήθεια.
Η εν λόγω ομάδα, σύμφωνα πάντα με το Der Spiegel, είχε την κωδική ονομασία «Team A». Μέλος αυτής της ομάδας φέρεται να είναι και ένα άτομο που εμφανίζεται και στη συμφωνία για τα τεθωρακισμένα Fuchs της εταιρείας Thyssen το 1991 και φέρεται να είχε λάβει «μίζες» περί τα 220 εκατομ. μάρκα.
Το πρώην μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ferrostaal και της HDW Johann Friedrich Haun στην προανάκριση υποστηρίζει ότι ουδέποτε είχε μιλήσει με τους συγκεκριμένους συμβούλους, ωστόσο, όπως σημειώνει, ήταν λίγο πολύ γνωστό ότι η «Team Α», αν ήταν αναγκαίο, θα έδινε χρήματα σε αρμόδιους φορείς, ώστε αυτοί να επέμβουν και αναθέσουν την προμήθεια στην εταιρεία. Αν συνέβη κάτι τέτοιο, που είναι πολύ πιθανό... «εντάξει», φέρεται να υποστηρίζει ο Haun. 

Tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: