Σάββατο 19 Μαρτίου 2011

Οι Αιγύπτιοι ψηφίζουν για νέο Σύνταγμα. Άντε και στα δικά μας...


Όπως διαβάζουμε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, ουρές σχημάτισαν σήμερα οι Αιγύπτιοι στα εκλογικά κέντρα, σε μια πρωτοφανή συμμετοχή στο δημοψήφισμα για τις συνταγματικές αλλαγές. Ο κόσμος αντιλήφθηκε πως τώρα η ψήφος τους απέκτησε αξία, την οποία δεν είχε πριν επί καθεστώτος Μουμπάρακ. Δηλαδή όπως ακριβώς συμβαίνει και σε μας σήμερα όπου...
η ψήφος μας δεν έχει καμία αξία, αφού ότι και να ψηφίσουμε, στην ουσία ψηφίζουμε το ίδιο καθεστώς, με επουσιώδεις αλλαγές σε ορισμένα πρόσωπα.

Περίπου 45 εκατομμύρια Αιγύπτιοι λοιπόν, προσέρχονται στις κάλπες από τις 8:00 ως τις 17:00 τοπική ώρα. Υπάρχει το "ναι" που σημαίνει μια γρήγορη μετάβαση σε μια δημοκρατική διακυβέρνηση με περιορισμένες συνταγματικές μεταρρυθμίσεις στο ήδη υπάρχον Σύνταγμα και υπάρχει και το "οχι" που σημαίνει κατάρτιση νέου Συντάγματος. Στη φωτογραφία βλέπουμε ένα χέρι το οποίο γράφει επάνω το «όχι». 

Οι προτεινόμενες περιορισμένες μεταρρυθμίσεις αφορούν την προεδρική θητεία που περιορίζεται σε δυο τετραετείς και όχι σε απεριόριστες εξαετείς θητείες όπως ισχύει σήμερα και την χαλάρωση των προϋποθέσεων για να θέσει κάποιος υποψηφιότητα για το ανώτατο αξίωμα. Ας σημειωθεί ότι τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις τις ετοίμασε επιτροπή νομικών που διόρισε ο στρατός.

Άντε λοιπόν και στα δικά μας. Πότε θα ξημερώσει εκείνη η μέρα όπου θα αποφασίσει με ένα δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός, αν θέλει να κρατήσει το υπάρχον Σύνταγμα το οποίο αναπαράγει ένα κλειστό ολιγαρχικό καθεστώς ή θα το αλλάξει με ένα άλλο ανοικτής Δημοκρατίας, όπου η ψήφος του πολίτη θα έχει αξία!!!



Δεν υπάρχουν σχόλια: