Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Το στοίχημα του Αντώνη Σαμαρά

Ο απολογισμός ενάμιση χρόνου διακυβέρνησης βρίσκει το ΠΑΣΟΚ σε πλήρη κατάρρευση. Τα ποσοστά του στην πρόθεση ψήφου έχουν υποχωρήσει κατά 8 μονάδες σε σχέση με τον περσινό Μάρτιο, η καταλληλότητα του Γ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργού έχει πραγματοποιήσει βουτιά 14 μονάδων, ενώ η λεγόμενη μεσαία τάξη, όχι μόνο έχει αποσύρει την υποστήριξή της στην κυβέρνηση, αλλά συγκαταλέγεται στις πιο οργισμένες κοινωνικές ομάδες απέναντι στην πολιτική του Μνημονίου.
Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα για το ΠΑΣΟΚ αν ληφθεί υπόψη ότι σε γνώση του Μαξίμου έχουν περιέλθει τα στοιχεία νέας δημοσκόπησης, η οποία φέρει τον Α. Σαμαρά να...
προηγείται του Γ. Παπανδρέου στις θετικές γνώμες και την ψαλίδα της διαφοράς του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ να έχει κλείσει στις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. Χαρακτηριστική είναι, μάλιστα, η πρόβλεψη της εταιρείας που διενέργησε την έρευνα και η οποία αποτελεί συνεργάτη του ΠΑΣΟΚ επί σειρά ετών, ότι «η πορεία των πραγμάτων οδηγεί πολύ σύντομα σε ισοπαλία με τη ΝΔ».
Εχουμε επισημάνει ξανά ότι ο πολιτικός χρόνος δεν είναι ίδιος για τη σημερινή κυβέρνηση, η οποία καταγράφει πρωτοφανή φθορά για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα μέσα σε τόσο σύντομο χρόνο. Είναι, όμως, σαφές, με βάση όλα τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ότι διαμορφώνονται προϋποθέσεις ανατροπής του πολιτικού σκηνικού το αμέσως προσεχές διάστημα.
Και αυτό, όχι μόνο λόγω της ελεύθερης πτώσης του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και γιατί η Νέα Δημοκρατία, μέσα στην κρίσιμη συγκυρία και σε ένα κλίμα γενικής πολιτικής απαξίωσης απέναντι στα κόμματα, έχει αντέξει, διατηρώντας τις δυνάμεις της, ενώ η εικόνα του Αντώνη Σαμαρά βελτιώνεται συνεχώς και οι επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν άνοδο.
Το μεγάλο στοίχημα για τη ΝΔ και τον Α. Σαμαρά είναι να μπορέσουν να πείσουν τους πολίτες ότι υπάρχει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση. Η πολιτική του Μνημονίου απέτυχε, όπως όλοι πλέον αναγνωρίζουν, καθώς αποδείχθηκε καταστροφική για τη χώρα και την κοινωνία, και η ΝΔ πρέπει να παρουσιάσει τη νέα ολοκληρωμένη πρόταση για την αλλαγή του μίγματος πολιτικής που απαιτείται στην προσπάθεια για ανάκαμψη.

e-typos

Δεν υπάρχουν σχόλια: