Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

Ν.Μπακογιάννη:«είδατε τη φωτογραφία στα σημερινά πρωτοσέλιδα που με δείχνει να βγαίνω μέσα από μια αμερικανική σημαία; Ε, δεν με ενοχλεί».

WikiLeaks: Ν. Μπακογιάννη - Η επικρατέστερη διάδοχος του Καραμανλή στην εξουσία

Το πρώτο τηλεγράφημα που φεύγει από το κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας μετά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης τον Φεβρουάριο του 2006 δεν είναι εκείνο με την περιγραφή του νέου υπουργικού συμβουλίου, αλλά αυτό που τιτλοφορείται «η νέα υπουργός Εξωτερικών, μια παλιά φίλη των ΗΠΑ». Το ενθουσιώδες τηλεγράφημα που θεωρεί «φυσική και αναμενόμενη» μεν την αλλαγή σκήπτρων... στο ΥΠΕΞ από τον πρέσβη Μολυβιάτη «στην πιο δημοφιλή δήμαρχο της Αθήνας από την εποχή του Περικλή», αλλά όχι μια εύκολη απόφαση για τον Καραμανλή δε, περιγράφει την σημερινή πρόεδρο της Δημοκρατικής Συμμαχίας ως πολιτικό «με μετριοπαθείς θέσεις στα εξωτερικά θέματα και ιδιαίτερα δυναμικό λόγο στα θέματα τρομοκρατίας, λόγω της οικογενειακής της εμπειρίας με την απώλεια του πρώτου συζύγου της Παύλου Μπακογιάννη».
Ο πρέσβης που δεν ξεχνά να σημειώσει ότι η κ. Μπακογιάννη είναι θιασώτης της επαναπροσέγγισης Ελλάδας - Τουρκίας, της ευρωπαϊκής προοπτικής της γείτονος, αλλά και ότι έχει υποστηρίξει ανοιχτά ήδη από το 2004 το σχέδιο Ανάν στην Κύπρο υπογραμμίζει ότι η τότε υπουργός Εξωτερικών είναι «η επικρατέστερη διάδοχος και αντίπαλος του Καραμανλή στην ηγεσία της Ν.Δ.» και ότι προέρχεται από μία από τις πιο σημαντικές πολιτικές οικογένειες της χώρας. Οι κολακευτικοί τόνοι, με τους οποίους περιγράφεται η κ. Μπακογιάννη και το «προσωπικό στυλ» της πολιτικού που είναι «ψηλή, έχει φωτογένεια και είναι καλά ενημερωμένη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής» δεν εκπλήσσουν.
Πολλοί, όπως συνεχίζει ο πρέσβης, την κατηγορούν σαν «αμερικανική επιλογή». Αν την ενοχλεί; Στην πρώτη της συνάντηση με τον Τσαρλ Ρις στη Βασιλίσσης Σοφίας, η Μπακογιάννη ρωτάει τον Αμερικανό διπλωμάτη «είδατε τη φωτογραφία στα σημερινά πρωτοσέλιδα που με δείχνει να βγαίνω μέσα από μια αμερικανική σημαία; Ε, δεν με ενοχλεί». 

www.kathimerini.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια: