Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Αντί του ΝΑΤΟ ενεργοποιούνται τώρα οι Τράπεζες κατά του Καντάφι

Οι τράπεζες «κλείδωσαν» το πετρέλαιο της Λιβύης.

Παρέλυσε το εμπόριο πετρελαίου στη Λιβύη, καθώς οι τράπεζες αρνούνται να προχωρήσουν σε εκκαθάριση των πληρωμών σε δολάρια λόγω των αμερικανικών κυρώσεων, σύμφωνα με δηλώσεις εμπορικών πηγών στο πρακτορείο «Ρόιτερς».
Η κίνηση αυτή των τραπεζών είναι ίσως ποιο αποτελεσματική για την ανατροπή του Καντάφι, απ’ ότι θα ήταν μια επέμβαση του ΝΑΤΟ. Γιατί συνέβη όμως αυτό; ....

Πέρα από την επίσημη ερμηνεία που παίρνουμε από τους εμπορικούς κύκλους, καλό θα ήταν να βάλουμε στο κάδρο  και τις πρόσφατες δηλώσεις των Financial Times: «Τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου φτάνουν στην Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης και βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο του συνταγματάρχη Καντάφι».
Τις δύο τελευταίες εβδομάδες οι εξαγωγές πετρελαίου από την Λιβύη έφτασαν τα 770 εκατομμύρια δολάρια (555 εκατομμύρια ευρώ), εκτιμά η εφημερίδα, η οποία αναφέρει πως οι εξαγωγές την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου ήταν 570.000 βαρέλια την ημέρα και την εβδομάδα αυτή 400.000 βαρέλια/ημέρα.
Οι λιβυκές εξαγωγές έχουν μειωθεί το τελευταίο διάστημα, όμως κινεζικές και ινδικές εταιρίες συνεχίζουν να αγοράζουν πετρέλαιο από την χώρα αυτή της βόρειας Αφρικής.
Πριν την κρίση, στις 15 Φεβρουαρίου, η Λιβύη κάλυπτε το 2,3% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου.
Κίνηση ΜΑΤ φαίνεται να αποτελεί η αντίδραση αυτή των Τραπεζών στα νέα γεωπολιτικά «παιχνίδια».
Πως γίνεται, όμως, το χθεσινό αγαπημένο παιδί των μεγάλων τραπεζών, όπως η Goldman Sachs, JP Morgan και η Citigroup, να τον αφήνουν τώρα γυμνό; ‘Ένας αναγνώστης των Financial Times (που ανήκουν, παραδόξως, στο λιβυκό Investment Authority), έγραφε πρόσφατα: «Φαίνεται για μένα εντελώς απίθανο ότι θα μπορούσε ο συνταγματάρχης Καντάφι να έχει κερδίσει δισεκατομμύρια δολάρια με νόμιμα μέσα». Πόσων τα «άπλυτα» κινδυνεύουν να βγουν άραγε στη φόρα, με μια βίαια προσπάθεια ανατροπής του δικτάτορα; Πόσο άμοιροι ευθυνών, για τα πεπραγμένα του Καντάφι,  είναι οι τραπεζικοί κολοσσοί;
Το καμουφλάζ αρχίζει μάλλον να πέφτει (βλέπε προηγούμενο άρθρο)!
Έχω λόγους να πιστεύω, πως δεν θα αργήσει να αποκαλύπτεται διεθνώς, ο νέος, ηγεμονικός ρόλος των τραπεζών.

alkimosarchive

Δεν υπάρχουν σχόλια: