Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Περί "επιστροφής" στη Δραχμή

Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: το 2002 δεν δώσαμε δραχμή για να πάρουμε ευρώ, αλλά δώσαμε κλειδωμένη ισοτιμία δραχμής για να πάρουμε ευρώ. Δηλαδή δώσαμε ένα 5 χίλιαρο (αυτό με τον Κολοκοτρώνη) και πήραμε 14,67 ¤. Έχει πολύ μεγάλη σημασία να κατανοήσουν όλοι αυτοί που μιλάνε για «επιστροφή» στη δραχμή τα ανωτέρω,  γιατί όταν μιλάνε για επιστροφή, δεν ισχύει το δραχμές έδωσα, δραχμές θα πάρω,  αλλά ευρώ πήρα; ευρώ θα δώσω!
Έτσι λοιπόν για να ξανατυπώσω το 5χίλιαρο με τον Κολοκοτρώνη, είτε το πω δραχμές είτε το πω Ελληνικό δολάριο των 5000, θα πρέπει να δώσω το ισόποσο πίσω! Δηλαδή...
για κάθε 1 δραχμή ή ένα ελληνικό δολάριο που θα παίρνω θα δίνω 1 ευρώ, για κάθε 0,50 (μισή) δραχμή ή μισό ελληνικό δολάριο που θα παίρνω, θα δώσω 0,50 ευρώ πίσω.


Και είναι απόλυτα λογικό ότι τη πρώτη μέρα όσα ευρώ δώσω πίσω τόσα ελληνικά νομίσματα θα πάρω, δηλαδή τη πρώτη μέρα ανταλλαγής ελληνικό νόμισμα και ευρώ θα έχουν την ίδια αξία! Τη δεύτερη μέρα όμως τι θα γίνει; έχει σκεφτεί κανείς;  Θα είναι υποτιμημένο το ελληνικό νόμισμα έναντι του ευρώ και των υπολοίπων του πλανήτη ή ανατιμημένο; Γιατί όπως γίνετε υποτίμηση έτσι γίνεται και ανατίμηση (ας πει κάποιος πότε η δραχμή έκανε ανατίμηση για να κερδίσει καραμέλα).

Γιατί αν γίνει υποτίμηση (όπως υποστηρίζουν πολλοί) σημαίνει ότι αν ένα προϊόν τον μήνα Μάρτιο (για τους ξένους αγοραστές όχι για τους Έλληνες) έχει 100 ελληνικά νομίσματα, τον Απρίλιο θα πρέπει να έχει 50 ελληνικά νομίσματα ώστε να είναι ελκυστικό για αγορά (από τους ξένους πάντα). Μάλιστα! και τη παράγουμε ρε μάγκες για να έρθει ο ξένος να αγοράσει; Τον τουρισμό με την greek σαλάτα 20 ευρώ;  ή τα πορτοκάλια από της χωματερές (που επί δραχμές ακόμη πηγαίνανε στη χωματερή;).

Και γιατί να μην γίνει ανατίμηση; Μαγκιά ρε. Έτσι όποιος ανήκει στη γενιά των 700 ευρώ ή των αντίστοιχων και ανατιμημένων ελληνικών νομισμάτων να μπορεί με την ανατίμηση ο μισθός του να ισούται με το μισθό 100 γερμανών, αμερικάνων κ.ο.κ. όχι και τίποτε άλλο αλλά θα ήμασταν και πολύ μάγκες αφού με τα ανατιμημένα λεφτά μας θα αγοράζαμε όλο το πλανήτη!
Και με το ευρώ μια χαρά είμαστε. Ας μάθουμε πρώτα να σεβόμαστε το νόμισμα, ας μην αισχροκερδούμε, ας μη νομίζουμε ότι επειδή έχουμε ένα ακίνητο και το νοικιάζουμε θα γίνουμε εφοπλιστές, ας μάθουμε να κάνουμε σωστή οικονομία και στο κάτω κάτω ας μην παίρναμε εορτοδάνεια και διακοποδάνεια, ούτε να παίζαμε όλη τη περιουσία μας στο χρηματιστήριο ως άπληστοι ξεχνώντας το αγαθά κόποις κτώνται και όλα φτιάχνονται.

Η Ελλάδα δεν πάσχει από οικονομολόγους, αλλά από νομισματολόγους!

Αναγνώστης

6 σχόλια:

i-politiki είπε...

Φίλε που έγραψες αυτό το κείμενο, επειδή έρχομαι χρόνια εδώ, έχω τη γνώμη ότι δεν τιμά το επίπεδο του μπλόγκ.
Εάν δεν έχεις σχέση με το αντικείμενο, εάν δεν συνειδητοποιείς ότι στα οικονομικά ότι γίνεται (ή δεν γίνεται) σήμερα έχει επιπτώσεις μετά από αρκετό καιρό, καλό θα είνα να μην γράφεις για το θέμα του νομίσματος.
Είναι το α και το ω στην οικονομική μας επιβίωση και άρα δεν ενδείκνυται για επιδερμικές προσεγγίσεις.
ΣΣ-1. Πρίν από 10 χρόνια που ανακοινώθηκε ότι θα μπούμε με ισοτιμία 340,75 όλοι όσοι ξέραμε τί σημαίνει αυτό είπαμε:
Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΜΑΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΧΡΟΝΟΥ. Και άν θέλεις και τη γνώμη μου, ΑΡΓΗΣΕ ΚΙΟΛΑΣ ΝΑ ΕΛΘΕΙ.
ΣΣ-2. Εάν η ανάρτηση ήταν σαρκαστική ή χιουμοριστική παίρνω πίσω όλα τα παραπάνω.
Καλημέρα.

Citypress-gr.admin είπε...

Προς χάριν της πολυφωνίας....συμφωνώ με το panorama

Ανώνυμος είπε...

΄Διαβάζοντας το κείμενο θα συμφωνήσ εν μέρει με το φίλο panorama ως προς το τότε.. ξέραμε τότε ότι θα ερχότανε η καταστροφή.

Όμως φίλε panorama επειδή από ότι κατάλαβα θες να επιστρέψουμε στη δραχμή, η ισοτιμία επιστροφής θα είναι η ίδια δηλαδη 1 προς 340,75 ή 1 προς 750(δηλαδή το διπλάσιο);

και το ρωτώ αυτό γιατι βλέπω πάρα πολλούς επιστήμονες της οικονομίας η μισοί λένε ναι στην επιστροφή και οι άλλοι μισοί όχι. και οι συο πλευρές είναι οικονομικοί επιστήμονες...

i-politiki είπε...

Φίλε 1,23,
Επειδή πράγματι τα οικονομικά δεν είναι απόλυτη επιστήμη κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί το αλάνθαστο, ούτε και θέλω να μιλήσω για την προσωπική μου εργασιακή εμπειρία και ας είναι σε βάθος δεκαετιών.
Κατάρχήν δεν τίθεται θέμα για 340,75 γιατί ήταν ήδη από τότε πολύ ψηλά, ενδεχομένως μιλάμε για πολύ χαμηλότερα, ίσως για ~1¨500.
Τα πράγματα είναι απλά, τέτοιο χρέος δεν βγαίνει πέρα, μόνοι μας δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε.
Δύο είναι οι επιλογές:
ΠΡΩΤΗ ΛΥΣΗ:
Παραμένουμε στην αργή αιμορραγία μας (απέραντη φτώχεια και ανεργία) που θα μας στερήσει και τις εταιρίες κοινής ωφέλειας και τα καλά κομμάτια της δημόσιας περιουσίας. Ο δρόμος αυτός δεν οδηγεί πουθενά, προκαλώ τον οποιοδήποτε να το αντικρούσει.
ΔΕΥΤΕΡΗ ΛYΣΗ:
Πτωχεύουμε και γυρίζουμε στη δραχμή, οπότε θα αντιμετωπίσουμε τη μήνι των πιστωτών μας για 2-3 χρόνια. Αυτά τα χρόνια θα υποφέρουμε από πληθωρισμό (καθότι οτιδήποτε εισαγόμενο θα γίνει πανάκριβο-πρώτα τα καύσιμα) αλλά θα δουλέψει ξανά ο κόσμος.
Φίλε, καμμία λύση δεν είναι ωραία, εδώ είναι καθαρά η περίπτωση:
"Το μή χείρον βέλτιστον".

ΥΓ. Προσωπικά δεν έχω τίποτε να κερδίσω ή να χάσω από την υπόθεση, καθότι σε δύο μήνες ξαναφεύγω στο εξωτερικό όπου έχω ζήσει 20 χρόνια από τη ζωή μου.
Πολλοί όμως που εκφέρουν γνώμη στο νομισματικό δεν ξέρουν την τύφλα τους, πίστεψέ με... Πιτσιρικάκια που τέλειωσαν το πανεπιστήμιο πρίν από 5-6 χρόνια και νομίζουν ότι ξέρουν να ξεχωρίσουν το κεφάλι του γαϊδάρου από την ουρά.
Στους ανωτέρω πρόσθεσε και τους δεκάδες παπαγάλους των ΜΜΕ των οποίων τα αφεντικά θα γονατίσουν εάν γυρίσουμε στη δραχμή (καθότι είναι με τα μπούνια μέσα στις τραπεζικές μετοχές) και τότε θα σου δέσει το γλυκό.

γαβ γαβ είπε...

φίλε πανόραμα καλά τα λες, αλλά όταν μας λες ότι θα ετσι και αλλιώς θα φύγεις στο εξωτερικό και τι δεν έχεις να κερδίσεις ή να χάσεις αν η ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή ή αν πτωχεύσει, να με συγχωρείς αλλά αυτό είναι άκομψο.

Συγγνώμη για το ύφος αλλά έτσι είναι.

γαβ γαβ είπε...

και εν πασει περιπτώσει όπως λέει και ο φίλος που έγραψε την ανάρτηση και έχει δίκιο η ανταλλαγή σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή ή έκδοσης έλλου τύπου ελληνικού νομίσματος την πρώτη μέρα θα είναι 1 προς 1, αφού το νόμισμα της ελλάδας με τις άλλες χώρες της ευρωζώνης είναι ίδιο οπότε είναι ίση η ισοτιμία τους.

Το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα. Φτιάξε πρώτα βιομηχανία, κάνε επενδύσεις σοβαρές, κάνε παραγωγή να εξάγεις και μετά ναι επιστροφή στη δραχμή και ξερό ψωμι!