Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ο Ρουμπινί και άλλοι ειδικοί επιμένουν για την αναδιάρθρωση

 Αλήθειες και ψέματα γύρω από το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους.

Το τελευταίο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel (βλέπε εδώ), που κάνει αναφορά για πίεση του ΔΝΤ προς την Ελλάδα για αναδιάρθρωση του χρέους, έχει κάνει στο μεταξύ τον γύρο του κόσμου, και έχει προκαλέσει αντίστοιχα έκπληξη η άμεση διάψευση από πλευράς των εμπλεκομένων. Ενδιαφέρουσα είναι και η σχετική τοποθέτηση του γνωστού δημοσιογράφου/αναλυτή Μιχάλη Ιγνατίου, ο οποίος επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε...
το σχετικό δημοσίευμα του Spiegel, γράφοντας (βλέπε εδώ): “Αυτό που αντιλήφθηκα εγώ συζητώντας με αρμοδίους είναι ότι το δημοσίευμα του Der Spiegel δεν έχει πηγή το ΔΝΤ διότι ουδείς εκ των δημοσιογράφων επικοινώνησε με το Ταμείο και επίσης ότι οι εμπειρογνώμονες που ασχολούνται με την Ελλάδα «δεν θα έφτυναν στα μούτρα τους» διότι ουσιαστικά η αναδιάρθρωση θα επιβεβαιώσει την δική τους αποτυχία. Όχι μόνο την αποτυχία της ελληνικής κυβέρνησης.”
Η Rubini Global Economics, η δεξαμενή σκέψης του διάσημου οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί, έρχεται όμως σήμερα να ταράξει πάλι τα νερά, τονίζοντας, πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη.
Ποιά είναι η αλήθεια τελικά;  Πόσο κοντά είναι πράγματι η χώρα μας στην καταστροφική ομολογουμένως λύση της αναδιάρθρωσης;
Ο Ρουμπινί, καθώς και άλλοι έγκριτοι διεθνείς αναλυτές,  ισχυρίζονται, πως η λύση αυτή είναι μονόδρομος και πως θα πρέπει να την περιμένουμε μάλιστα μέσα στο 2011. Χθες είχαμε επίσης τον γκουρού των αγορών, τον Τζ. Σόρος, στην Αθήνα, ο οποίος, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πρότεινε συντονισμένη αναδιάρθρωση χρέους στις χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας γενικά.
Ποιο είναι το συμπέρασμα λοιπόν σχετικά με αυτό που μπορούμε και πρέπει να περιμένουμε; Που βάσισε το περιοδικό Spiegel τους ισχυρισμούς του;
Η απάντηση ίσως έρχεται από την Ρωσία, και συγκεκριμένα από το ενημερωτικό portal Russian opinion. Εκεί διαβάζουμε, πως το Spiegel αναφέρει οτι το δημοσίευμα είναι αληθές, αλλά πως το ΔΝΤ δεν θέλει να τοποθετηθεί  σχετικά με αυτό δημόσια, λόγου του φόβου για ένα ντόμινο αρνητικών συνεπειών, που ενδέχεται να συμπαρασύρουν και την Πορτογαλία.
Στην ιστοσελίδα της Rubini Global Economics δημοσιεύτηκε εχθές ένα άρθρο της Rebecca Wilder (βλέπε εδώ), το οποίο έχει τον τίτλο: «Η Ελλάδα δεν είναι Αργεντινή» και παρουσιάζει με στοιχεία, πως η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ χειρότερη κατάσταση από αυτή στην οποία είχε βρεθεί η Αργεντινή πριν ακριβώς δέκα χρόνια. Στο άρθρο αυτό εμφανίζεται η Ελλάδα ως χώρα εγκλωβισμένη μέσα στη δίνη της κοινής μοίρας της Ευρώπης. Γράφει συγκεκριμένα: «Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι στενά αλληλεξαρτώμενο», και καταλήγει, αναφερόμενο στις πιέσεις που ασκούνται στην Ελλάδα: «Αυτό είναι πολιτική καταπίεση» (It’s political repression).
Τα συμπεράσματα δικά σας…

Δεν υπάρχουν σχόλια: