Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Έρχεται Φθηνό Ευρώ και Φθηνά Ευρωπαϊκά Προϊόντα…

Γράφει ο Δευκαλίων

Εχθές, ο Διοικητής της FED Μπεν Μπερνάνκι, δημοσιοποίησε την πολιτική της Τράπεζας για το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο Μπέν Μπερνάνκι απεκάλυψε ότι τερματίζεται ο νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) όπως ήταν προγραμματισμένο τον προσεχή Ιούνιο.
Όπως θυμούνται οι τακτικοί αναγνώστες μας, τον προηγούμενο Νοέμβριο ο Μπέν Μπερνάνκι είχε ανακοινώσει τον γύρο ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) που τώρα διανύουμε.
Τι σήμαινε αυτό; .... Η FED θα αγόραζε ομόλογα αξίας 600 δις δολαρίων. Σε απλά Ελληνικά η FED θα τύπωνε χαρτονόμισμα αξίας 600 δις δολαρίων, για να αγοράσει ίσης αξίας ομόλογα. Το πρόγραμμα θα διαρκούσε 8 μήνες και θα περατώνονταν τον Ιούνιο 2011. Πιστός λοιπόν στις αρχικές του διακηρύξεις ο Μπέν Μπερνάνκι ανακοίνωσε την λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing), αλλά και την εμφάνιση δειγμάτων πληθωρισμού στην οικονομία των ΗΠΑ και την παραμονή των επιτοκίων στα επίπεδα του 0-0,25%.
Ο Μπέν Μπερνάνκι ουσιαστικά δεν συνέδεσε την εμφάνιση των πρώτων δειγμάτων πληθωρισμού στις ΗΠΑ με τα ισχύοντα χαμηλά επιτόκια, οπότε δεν αναμένεται σε σύντομο χρονικό διάστημα η αύξηση των επιτοκίων για να αντιμετωπισθεί η εμφάνιση του πληθωρισμού. Όλα αυτά τα νέα υποτίμησαν και άλλο το δολάριο έναντι του ευρώ. Και αυτή η φάση λοιπόν του νομισματικού πολέμου εξελίσσεται υπέρ του δολαρίου.
Για όσους δεν συνδέουν τις νομισματικές ισοτιμίες με τον εμπορικό πόλεμο, οι παραπάνω εξελίξεις σημαίνουν ότι η...
 κατηφορική πορεία του δολαρίου και η ηγεμονία των ΗΠΑ συνεχίζεται.
Για όσους συνδέουν τις νομισματικές ισοτιμίες με τον εμπορικό πόλεμο, οι παραπάνω εξελίξεις σημαίνουν πλήρη επικράτηση των ΗΠΑ στον εν εξελίξει νομισματικό-εμπορικό πόλεμο και κακά μηνύματα για την μελλοντική πορεία του Ευρώ και της ΕΕ.
Επιχειρήματα υπέρ της μίας η άλλης άποψης υπάρχουν πάρα πολλά και μόνο οι μελλοντικές δείκτες της ανεργίας και της ανάπτυξης θα δώσουν μία αρχική απάντηση. Προς το παρόν η μεν ανεργία στις ΗΠΑ παραμένει σταθερή, ενώ η ανάπτυξη παρ’ ότι γράφει αξιόλογα στατιστικά στοιχεία, συνεχίζει να θεωρείται αδύνατη, ενώ στην ΕΕ και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και η ανάπτυξη κινείται με μικρότερους από τις ΗΠΑ ρυθμούς.
Η στήλη θεωρεί ότι ακόμα και τα κευνσιανής αντίληψης προγράμματα της FED και του Μπέν Μπερνάνκι, δεν μπορούν να θεραπεύσουν ριζικά την παρούσα οικονομική κρίση. Φυσικά είναι πολύ καλύτερα και αποτελεσματικότερα από τα νεοφιλελεύθερης λογικής δημοσιονομικά προγράμματα που εφαρμόζονται στην ΕΕ, αλλά δεν μπορούν να δώσουν τελική και ριζική λύση.
Όπως έχουμε γράψει κατ΄ επανάληψη, ο λόγος του ΑΕΠ των ανεπτυγμένων χωρών προς το χρέος των κρατών αυτών, πρέπει να πέσει κάτω από το 100% και να επανέρθει στα προ της κρίσης επίπεδα, δηλαδή στο 70%, προκειμένου οι επενδυτές να αποκτήσουν και πάλι την εμπιστοσύνη προς τις κρατικές οικονομίες. Πρόκειται για μία απόλυτα νεοφιλελεύθερη θεωρητική λύση της οικονομικής κρίσης που και η κευνσιανής λογικής νομισματική πολιτική της FED και η σκληρή δημοσιονομική πολιτική της ΕΚΤ και της ΕΕ επιχειρούν να εξυπηρετήσουν. Το πρόβλημα είναι ότι το συνολικό χρέος της ΕΕ αυξάνεται και η ανάπτυξη στις ΗΠΑ συνεχίζει να είναι αναιμική.
Φυσικά όλες αυτές οι παγκόσμιες εξελίξεις επηρεάζουν και θα επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την Ελληνική Δημοσιονομική Κρίση στο μέλλον. Και όλα αυτά δεν είναι απλά θεωρητικά συμπεράσματα. Ας σκεφτούμε λίγο το επόμενο χρονικό διάστημα…
Συνεδριάζει στις αρχές Ιουνίου η ΕΕ για να συζητήσει και να εγκρίνει τον μόνιμο (ESM) και τον έκτακτο (EFSF) μηχανισμό στήριξης, που αφορούν και ενδιαφέρουν άμεσα και καθοριστικά την Ελλάδα, καθώς και να εγκριθούν τα Ελληνικού ενδιαφέροντος θέματα της επιμήκυνσης και της μείωσης του επιτοκίου. Τελειώνει στο τέλος Ιουνίου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (quantitative easing) της FED.
Εάν λοιπόν στην σύνοδο της ΕΕ αναζωπυρωθεί, αντί να διευθετηθεί, το Ελληνικό Δημοσιονομικό πρόβλημα και υποτιμηθεί το Ευρώ και ταυτόχρονα σταματήσουν οι μηχανές στις ΗΠΑ να τυπώνουν δολάρια, οπότε θα ανατιμηθεί το δολάριο, τότε θα έχουμε μία ραγδαία μεταβολή της ισοτιμίας Ευρώ/Δολαρίου: από το φθηνό δολάριο στο φθηνό ευρώ. Συνεπώς και στα φθηνά ευρωπαϊκά (γερμανικά) προϊόντα… έρχεται Φθηνό Ευρώ και Φθηνά Ευρωπαϊκά Προϊόντα!

==========================
"O σιωπών δοκεί συναινείν"

Δεν υπάρχουν σχόλια: