Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Σενάρια επί σεναρίων για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών

Μπορούμε να αποκαλούμε τον Γ. Παπανδρέου τέως πρωθυπουργό; Όποια απάντηση και αν δοθεί τώρα είναι πρόωρη, αλλά είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε τόσο κοντά σ’ αυτό το ενδεχόμενο. Σίγουρα πάντως μπορούμε να πούμε ότι η σημερινή κυβέρνηση Παπανδρέου αύριο δεν θα είναι κυβέρνηση. Ήδη ορισμένοι ισχυροί παράγοντες και εκδότες θεωρούν ότι “δεν υπάρχει κυβέρνηση Παπανδρέου”και κινούνται ανάλογα.
Η πολύωρη κυβερνητική σύσκεψη που έγινε χθες βράδυ στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή έδειξε ότι η κυβέρνηση είναι εγκλωβισμένη στη γωνία. Το μόνο που επιβεβαιώθηκε είναι ότι πολιτικός στόχος τους είναι να εμπλέξουν τον Σαμαρά στο πολιτικό αδιέξοδο που....
αντιμετωπίζουν και να του φορτώσουν την ευθύνη για τις αρνητικές εξελίξεις τόσο στο πολιτικό επίπεδο όσο και στην οικονομία, οι οποίες μπορεί να είναι δραματικές. Αυτή η κατάσταση υποχρεώνει τον ΓΑΠ σε πλήρη οπισθοχώρηση.
Στη σύσκεψη μετείχαν ο πρόεδρος της Βουλής Φίλιππος Πετσάλνικος και οι υπουργοί Δημήτρης Ρέππας, Γιάννης Ραγκούσης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Παύλος Γερουλάνος. Επίσης, οι στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, Νίκος Αθανασάκης, Κώστας Θέος και Ρεγγίνα Βάρτζελη. Λίγο μετά τις 7 το βράδυ της Πέμπτης μετέβη και ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ενώ λίγο μετά τις 8 προσήλθαν η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη καθώς και ο υφυπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης. Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός κλείστηκε στο γραφείο του με τον Γ. Παπακωνσταντίνου.

‘Έτοιμος να τα δώσει όλα”

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η διυπουργική σύσκεψη  επεξεργάσθηκε το προγραμματικό πακέτο που θα προτείνει ο πρωθυπουργός στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Είναι προφανές όμως ότι δεν θα πρόκειται για ένα «πακέτο ΠΑΣΟΚ», αλλά για μία προσπάθεια ενσωμάτωσης στην υφιστάμενη οικονομική πολιτική στοιχείων από το Ζάππειο ΙΙ.
Συνεργάτες του κ. Παπανδρέου υποστηρίζουν ότι δεν θέλει εκλογές και γι’ αυτό θα κάνει παραχωρήσεις στα μέτρα που θα εφαρμοστούν. Ορισμένες μάλιστα πληροφορίες φέρουν τον κ. Παπανδρέου έτοιμο να παραχωρήσει στον Α. Σαμαρά ακόμα και την …”φορολογική πολιτική” του “Ζαππείου2″.  Να πηγαίνει  δηλαδή στην σύσκεψη σαν βρεγμένη γάτα, να κάνει αυτοκριτική …χαρακίρι , ώστε να «δικαιωθούν» και οι επικριτές του, και να ζητάει από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς να διαπραγματευθούν “μαζί” με την Τρόικα.
Αν όσοι διακινούν τα σενάρια αυτά έχουν δίκιο και ο κ. Παπανδρέου δώσει στον κ. Σαμαρά «γη και ύδωρ» τότε θα μιλάμε φυσικά για μια δεινή ήττα της κυβέρνησης η οποία έτσι θα έχει ομολογήσει την αποτυχία της. Και για μια μεγάλη νίκη για τον Αντώνη Σαμαρά που επέμεινε στην αντιμνημονιακή πολιτική και τώρα βρίσκεται να έχει το πάνω χέρι
Από την άλλη όμως το ερώτημα είναι γιατί ο Παπανδρέου να εφαρμόσει το πρόγραμμα της ΝΔ και να μην το κάνει ο ίδιος Α. Σαμαράς; Το γνωρίζει καλύτερα ο πρωθυπουργός; Το πιστεύει περισσότερο;

“Κυβέρνηση προσωπικοτήτων”

Εδώ είναι που έρχεται η πρόταση για κάποιας μορφής συγκυβέρνηση, η οποία θα κάνει τον Α. Σαμαρά συμμέτοχο στην δημοσιονομική κρίση που όξυνε εδώ και 20 μήνες ο Παπανδρέου. Ο Γιώργος θα συζητήσει όλες τις εκδοχές: κυβέρνηση προσωπικοτήτων, κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ – ΝΔ, ευρύτερη κυβέρνηση, ακόμη και κυβέρνηση χωρίς τον ίδιο στο πρωθυπουργικό γραφείο. Θα τα λανσάρει όλα επικοινωνιακά, ελπίζοντας έτσι ότι θα φέρει τη ΝΔ σε θέση άμυνας, επειδή νομίζει ότι ο Σαμαράς θα αμύνεται μόνο και δεν θα έχει κι αυτός τις δικές του προτάσεις.
Υπάρχουν σκέψεις να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός πρόσωπα κοινής αποδοχής, ιδιαίτερα στον «καυτό» τομέα της Οικονομίας. Άλλωστε, πληροφορίες από την τρόικα λένε ότι ζητήθηκε από τον κ. Παπανδρέου να «σπάσει» το υπουργείο Οικονομικών και να δημιουργήσει ένα υπουργείο Εσόδων. Πιθανολογείται έτσι ότι θα προτείνει τεχνοκράτες που θα μπουν σε νευραλγικά πόστα, θα τύχουν γενικότερης αποδοχής και θα προσπαθήσουν να διαχειριστούν την κατάσταση. Μέχρι τις 29 Ιουνίου, άλλωστε, θα έχουν κριθεί αν θα μας δοθεί νέο δάνειο και με ποιους όρους, αν η τρόικα θα δώσει το «ΟΚ» για την 5η δόση και φυσικά αν θα χρεοκοπήσουμε αφού, όπως λέει και η κυβέρνηση, λεφτά δεν υπάρχουν μετά τις 15 Ιουλίου.
Στη σύσκεψη που έγινε στη Βουλή, ο πρωθυπουργός φέρεται να ζήτησε από τους συνεργάτες του ονόματα που θα μπορούσαν να γίνουν αποδεκτά από τον κ. Σαμαρά. Έτσι, στο τραπέζι έπεσαν τα ονόματα του Λ. Παπαδήμου,  Στουρνάρα, Απ. Ταμβακάκη, Τ. Αράπογλου, Αλ. Παπαδόπουλου.
Όμως, αν ο κ. Παπανδρέου προτείνει κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή ακόμη και «θυσίες» υπουργών του (βλέπε Γ. Παπακωνσταντίνου) για να εξευμενιστούν οι πολιτικοί αρχηγοί, τότε θα έχει παραδοθεί άνευ όρων. Και θα πρέπει να πάει σπίτι του.
Υπάρχει φυσικά και το ενδεχόμενο της οριστικής ρήξης με τον Α. Σαμαρά. Τότε είναι πιθανό ο κ. Παπανδρέου να ανακοινώσει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, καταλογίζοντας στον Α. Σαμαρά, ότι δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή. Και θα πάει στις εκλογές με διλήμματα του τύπου «Μνημόνιο ή χρεοκοπία».
Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συσχετισμοί έχουν αλλάξει. Όπως γράψαμε ήδη  ο Αντώνης Σαμαρά έστειλε χθες για άλλη μία φορά το μήνυμα ότι η ΝΔ δεν εκβιάζεται.
Ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου είναι κοντά στο να πετάξει τα χαρτιά στο τραπέζι, γιατί ξέρει ότι και η χρεοκοπία είναι πολύ κοντά. Και η δημοσιονομική και η πολιτική του.

Antinews.gr

1 σχόλιο:

kostas.53 είπε...

Ας πάει στην Αμερική ο ανίκανος ξεφτίλας ... Εκεί μπορεί να τους λέει ότι μα....a θέλει, και το καλο είναι ότι θα τον ακούνε κιόλας !!!