Τα δίνουν όλα χωρίς κανένα σεβασμό στην άμυνα της χώρας, σε περιβάλλον και υφιστάμενους νόμους στους επενδυτές που θα αξιοποιήσουν τη δημόσια ακίνητη περιουσία, πατά το γεγονός ότι υπάρχουν σοβαρές παρεκκλίσεις από τη χωροταξία και την πολεοδομική νομοθεσία. Αυτά προβλέπει ο εφαρμοστικός νόμος που ψήφισε πριν τρεις ημέρες η κυβέρνηση.
Το υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα το ΓΕΝ εξαιρούνται από την διαδικασία αδειοδότησης και έγκρισης οικοδόμησης αιγιαλού ακόμα και σε συνοριακές περιοχές και πολύ σύντομα θα δούμε αποτελέσματα που ούτε στα χειρότερα όνειρά μας δεν περιμέναμε να δούμε.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ακόλουθα σημεία του νόμου, τα οποία δημοσιεύει το «Πρώτο Θέμα» και τα οποία θα χρειαστεί το επόμενο διάστημα να εξειδικεύσουν οι συναρμόδιοι υπουργοί:
-Η παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας για 50 χρόνια, χωρίς να διασφαλίζεται ο σεβασμός στον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους, που προμηνύει το ξεπούλημά τους σε ιδιώτες.
-Η καθιέρωση υπερδιπλάσιων συντελεστών δόμησης για τις εκτός σχεδίου περιοχές, ανοίγοντας το δρόμο σε τουριστικές επιχειρήσεις, εμπορικά κέντρα κλπ.
-Προβλέπονται μεγάλες παρεκκλίσεις από τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό και στο ύψος των κτιρίων, το οποίο μπορεί επίσης να τροποποιείται κατά το δοκούν με προεδρικά διατάγματα.
Γκρίζες ζώνες προκύπτουν στη σύσταση του θεσμού της «επιφάνειας». Αυτό σημαίνει ότι κάποιος θα έχει το δικαίωμα να χτίζει στην επιφάνεια μιας έκτασης, χωρίς να έχει την ιδιοκτησία. Με τον τρόπο αυτό η έκταση θα παραμείνει δημόσια, αλλά ο ιδιώτης θα την εκμεταλλεύεται για 50 χρόνια.
Ο νόμος χαλαρώνει τους όρους δόμησης σε εκτάσεις που θα εφαρμοστεί ο θεσμός της επιφάνειας, οι οποίες θα μπορούν να αποκλίνουν από τον πολεοδομικό και χωροταξικό σχεδιασμό κάθε περιοχής.
Τέλος, οι οικοδομικές άδειες εγκαταστάσεων που εμπίπτουν σε αξιοποίηση ακινήτων δημόσιας περιουσίας χορηγούνται από τον υπουργό Περιβάλλοντες μέσα σε 60 ημέρες από την υποβολή πλήρους φακέλου στη Διεύθυνση Οικοδομικών και Κτιριοδομικών Κανονισμών του υπουργείου Περιβάλλοντος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου