Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Οι αποκαλύψεις Μπολούκμπασι, εκθέτουν την κυβέρνηση, που αρνείται νατοποθετηθεί για το θέμα

Οι αποκαλύψεις του Τούρκου πρώην διπλωμάτη Ντενίζ Μπολούκμπασι στο νέο του βιβλίο ότι «οι Έλληνες αποδέχθηκαν να μειώσουν την έκταση των χωρικών τους υδάτων σε πολλά σημεία του Αιγαίου» άνοιξαν ξανά το κεφάλαιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αναζωπύρωσαν κρίσιμα ερωτήματα: πόσο είχε προχωρήσει η κυβέρνηση Σημίτη στις διερευνητικές επαφές με τους Τούρκους για επίτευξη συμφωνίας και πόση δόση αλήθειας υπάρχει στο παρασκήνιο ότι εκείνη την περίοδο, επί ΥΠΕΞ Γιώργου Παπανδρέου, επιτεύχθηκε η «αμοιβαία συναίνεση» που ουσιαστικά έδινε τα κλειδιά του Αιγαίου στην Άγκυρα;

  1. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην τελευταία διακυβέρνηση του Κώστα Σημίτη υπήρχαν δύο «πόλοι» για τα διπλωματικά θέματα με την Τουρκία. Ο πρώτος ήταν ο επίσημος με τη συμμετοχή του Αναστάσιου Σκοπελίτη και άλλων διπλωματών και ο δεύτερος ήταν μια άτυπη «ομάδα» υποστήριξης την οποία αποτελούσαν -κατά τις ίδιες πηγές- ο Χάρης Παμπούκης ως νομικός σύμβουλος και ο γνωστός σύμβουλος του Γιώργου Παπανδρέου, Χρήστος Ροζάκης. Η πορεία των διερευνητικών επαφών και η εξέλιξη για «ευδόκιμη» λύση πιστοποιούνται από το ενημερωτικό σημείωμα για τις διερευνητικές επαφές που είχε παραδώσει ο Τάσος Γιαννίτσης στο νέο ΥΠΕΞ Πέτρο Μολυβιάτη, το οποίο κατέληγε στο συμπέρασμα ότι στο σημείο που είχαν φτάσει τότε εκείνες οι διερευνητικές επαφές χρειάζονταν πλέον πολιτικές αποφάσεις σε μια σειρά ερωτήματα.
  2. Μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κώστας Καραμανλής, το ΠΑΣΟΚ από τα έδρανα της αντιπολίτευσης είχε εξαπολύσει έντονη επίθεση και σφοδρή κριτική για «ακινησία και πάγωμα» στο επίμαχο θέμα. Ωστόσο, γαλάζια στελέχη που είχαν γνώση εκείνης της περιόδου αναφέρουν ρητά και κατηγορηματικά ότι ουδέποτε υπήρξε θέμα απεμπόλησης του δικαιώματος της χώρας να επεκτείνει έως τα 12 ναυτικά μίλια την αιγιαλίτιδα ζώνη. Οι ίδιες πηγές, προσθέτοντας ένα ακόμη επιχείρημα στην «άγνωστη» περίοδο του Κώστα Σημίτη για την υπόθεση αυτή, επικαλούνται το βιβλίο του ίδιου του πρώην πρωθυπουργού «Πολιτική για μια δημιουργική Ελλάδα» όπου κάνει απολογισμό του έργου της κυβέρνησής του και αναφέρει ότι ήταν ζήτημα χρόνου, ίσως λίγων μηνών, η ευδόκιμη κατάληξη των ελληνοτουρκικών συζητήσεων στη βάση της αμοιβαίας συναίνεσης με κερδισμένες και τις δύο πλευρές. Αφήνει, μάλιστα, να εννοηθεί ότι την εξέλιξη αυτή ανέκοψαν οι εκλογές του 2004 και η νίκη της Ν.Δ.
  3. Ο Γιώργος Παπανδρέου ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης «κατακεραύνωνε» την τότε κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «πάγωσε» τις διερευνητικές επαφές, ενώ όταν εξελέγη πρωθυπουργός πραγματοποίησε το πρώτο του επίσημο ταξίδι εκτός συνόρων, στην Τουρκία.
  4. Τα ερωτηματικά πληθαίνουν μέσα από την αποκάλυψη-σοκ του Τούρκου πρώην διπλωμάτη, ο οποίος μέσα από το βιβλίο του περιγράφει τις θέσεις της Τουρκίας στον ελληνοτουρκικό διάλογο για την περιοχή, υπονοώντας σαφέστατα ότι πολλές από αυτές τις έχει ήδη αποδεχθεί ατύπως η Αθήνα. Μάλιστα, αποκάλυψε τις περιοχές για τις οποίες η Τουρκία ζήτησε την «παραμονή στα 6 μίλια» και η Ελλάδα απάντησε «θα μπορούσε να γίνει».
  5. Οι περιοχές που η Ελλάδα ουσιαστικά συζήτησε για τη μη επέκταση των χωρικών υδάτων, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Μπολούκμπασι, είναι:
  6. ? Στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και της Δωδεκανήσου, κυρίως στις περιοχές κοντά στα παράλια της Τουρκίας. Ανατολικά, βόρεια και νότια της Σαμοθράκης και της Λήμνου. Βόρεια και νότια της Λέσβου, της Χίου και των Ψαρών.
  7. ? Βόρεια, νότια και δυτικά της Ικαρίας. Στο Ικάριο Πέλαγος, στην περιοχή που ξεκινά από τη Μύκονο μέχρι την Ικαρία. Στο Καρπάθιο Πέλαγος, στα περάσματα Ρόδου-Καρπάθου-Κάσου-Κρήτης. Στο Κρητικό Πέλαγος, μεταξύ Κρήτης και Αντικυθήρων.
  8. Πρόκειται για περιοχές στις οποίες η Τουρκία συνεχίζει εδώ και πολλά χρόνια να αμφισβητεί το αν η Ελλάδα έχει το μονομερές δικαίωμα επέκτασης των εθνικών χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 μίλια, με το αιτιολογικό ότι, αν συμβεί αυτό, το Αιγαίο μετατρέπεται σε ελληνική λίμνη, περιορίζοντας τη διεθνή ναυσιπλοΐα και εγκλωβίζοντας την Τουρκία σε μια πολύ στενή λωρίδα πρόσβασης στο Αιγαίο. Είναι δε γνωστές οι απειλές περί casus belli, στην περίπτωση που αυτό συμβεί.
  9. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η αποδοχή της αυξομείωσης των ελληνικών χωρικών υδάτων, αλλά και η διατήρηση των 6 ν.μ. σε Αντικύθηρα - Κάσο - Ρόδο - Ικαρία - Λέσβο - Λήμνο - Σαμοθράκη θα έδιναν το πλεονέκτημα στην Τουρκία να αλωνίζουν τα μαχητικά της στο Αιγαίο, χωρίς καμιά έγκριση από την Αθήνα στο διεθνή εναέριο χώρο, σύμφωνα με τις διατάξεις του ICAO και του Δικαίου της Θάλασσας. Η Αθήνα, δηλαδή, εκτός των άλλων, θα αποχαιρετήσει και τα 10 ν.μ. στον εθνικό εναέριο χώρο της.
  10. Μετά τη «βόμβα» του Τούρκου πρώην διπλωμάτη, τα γαλάζια στελέχη καλούν την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις και να σταματήσει να επιχειρεί την υποβάθμιση του θέματος μέσα από τη φράση «είναι ξαναζεσταμένο φαγητό»…
Ε.Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: